'Develi'den 27 mahkum Amerika'ya kaçtı'
Kayseri'nin Develi ilçesinden yıllar önce Amerika'ya kimler kaçtı? Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen'den dikkat çeken açıklamalar. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Develili Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Ötegen yazısında 1900’lü yıllarda Develi hapishanesinden Amerika’ya 27 mahkumun kaçtığını söyledi.
Ötegen’in yazısı şöyle:
Develi Kazası Hapishanesi 19. yüzyılın son çeyreğinde hizmete geçirilmiştir. Hapishane olarak kullanılan yer günümüzde Develi’nin Elbiz Caddesi’nde bulunan Develi Hükümet Konağı’nın bodrum kısmıdır (Eski askerlik şubesi). Burası bir dönem hapishane ve tutukevi olarak kullanılmıştır.
Develi Hapishanesi olarak adlandırılan Hükümet Konağı’nın 1903 yılında ıslahı hakkında yazılan tutanaklardan Develi’de bir hapishanenin bulunduğu anlaşılmaktadır. 1914 yılı eylül ayı itibariyle Develi Hapishanesi’nden firar edip yakalanamayan mahkum sayısı 283’tür. Firarilerin yakalanamama sebebi ise bu mahkumların Amerika’da olması bazılarının ise askerde olmasıdır.
Yakalanamayan bu mahkûmların Karyesi Öksüt olan 5, Çomaklı’dan 4, Everek’ten 22, Gazi’den 8, Tomarza’dan 8, Epçe’den 2, Sindelhöyük’ten 17, Gömedi’den 4, Fenese’den 31, Zile’den 8, Süksün’den 1, Milli Dere’den 8, Şahmelik’ten 3, Tombak’tan 1, İncesu’dan 3, Yenice’den 3, Develi’den, 17, Yedek mah.den 1, Abdülbakiden 1, Çotun’dan 3, Hacılar’dan 1, Develi Cami Kebir’den 1, Kayseri 1, Varancık’tan 1 Hacı Paşa’dan 1, Kopçulu’dan 1, Ankaralı 1 ve Kapuz’dan 1 mahkûmun firar ettiği kayıt defterinden anlaşılmıştır."