Develi'de tehlike çanları! Başkan harekete geçti

Bağcılık geleneğinin yaygın olarak yapıldığı Kayseri'nin Develi ilçesinde bir süredir devam eden sulama sorunu için Belediye Başkanı Adem Şengül harekete geçti.

Develi'de tehlike çanları! Başkan harekete geçti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Develi ilçesinde bağcılık yaygın olarak yapılıyor. Hatta bağılık ilçede geçim kaynaklarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. 

Erciyes’in eteklerine kurulu ilçede gölemen bağları, çay içi bağları, çakıl arası-babıyan bağları olmak üzere 2 buçuk milyon metrekareyi geçkin bağ bulunuyor. Bu bağlar, ilçenin kuzey doğusundan gelen Horasan Deresi Derindere istikametinden gelen kar ve sel suları ile beslenen Erdebağ arkından sulanıyordu. Bağlar ilkbahar döneminde Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı Meraları aracılığı ile bir kez veya yetişirse iki kez sulanabiliyordu.

Yıllarca önce bu bağların sulanması için Çomaklı ve İncesu istikametinden gelen dereler üzerine bir bent yapılmış ve bahse konu olan bölgenin sulanmasına vesile olunmuş. O günden sonra toprak sulama kanalının da adı Erdebağ arkı olarak anılmaya başlanmış.

Develi'de tehlike çanları! Başkan harekete geçti

Kuruma tehlikesi ile karşı karşıya

Yıllardan beri Tatyosun bendinden, çakıl arasına kadar yaklaşık 8-10 kilometre toprak sulama kanalından hizmet alınmaktaydı. Ancak, Develi çevre yolu yapılması esnasında Erdebağ su arkının çevre yolundaki bölümü yaklaşık 10 metre kodu düşürülünce su kanalı iptal oldu. Dört yıldan beri su görmeyen, gölemen bağları, çay içi bağları,  çakıl arası bağları-babıyan, köşkpınar bağları ve bostanları susuzluktan kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.

Develi'de tehlike çanları! Başkan harekete geçti

Başkan harekete geçti!

Belediye Başkanı Adem Şengül Mahalli Seçimler öncesi halkımızın dertlerini dinlerken bir çok Develili vatandaş bağlar, “Bostanlar kurudu Erdebağ arkından suyu getirebilirseniz ağaçlar bağlar bostanlar yeniden can suyuna kavuşur ve kurumaktan kurtulur” diyerek yardım istemişti. Başkan seçimin kazanmasının ardından araziye çıkarak Erdebağ arkını ve Tatyos bendini inlemelerde bulunmuştu. Uzun uğraşlar sonucunda Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından 9 Eylül 2024 tarihinde Erdebağ arkına su taşıyan kanalın çevre yolu üzerinde kalan bölümüne akedük ihalesinin yapılmasını sağladı. 

Develi'de tehlike çanları! Başkan harekete geçti