Deprem düellosu büyüyor!

Kayseri'de Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'in açıklamalarının ardından tartışmalar büyüyor. Deprem uzmanlarını karşı karşıya getiren konunun ardından Paleosismolog Ramazan Demirtaş'tan dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Demirtaş, Evsen için 'Yaptığı açıklamanın hiç bir bilimsel temeli ve geçerliliği yok.' ifadelerini kullandı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Deprem düellosu büyüyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, geçtiğimiz günlerde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA)  son çalışmasını yorumlamış ve en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen Kayseri’deki fayların, 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıklamıştı.

‘Tedirgin olmaya gerek yok’

Evsen’in bu açıklamalarının ardından uzmanlar karşı karşıya geldi. Evsen’e ilk yanıt Paleosismolog Ramazan Demiraş’tan gelmiş ve Demirtaş, Kayserili vatandaşların tedirgin olmasına gerek olmadığını söylemişti. 

TMMOB Jeofizik Müh. Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ, Evsen’in açıklamasını alıntılayarak, Sismoloji bilimi açısından "en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen" diye bir bilginin olmadığını defalarca söyledik. Ayrıca rapor MTA’nın ve herkese açık.’ açıklamalarında bulunmuştu. Son olarak ise Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Depreme hazırlık bağlamında, depremle ilgili konularda çalışmalar yapılıyor, daha ürünler tam ortaya çıkmadan en çok yapılan şey spekülasyon, insanları tedirgin etmeye gerek yok. Kayseri’mizde Erciyes gibi değerimiz, nimetimiz var. Bunu değerlendirmesi gereken boyutlar var, bunun karar vericisi bizler değiliz, bilim adamlarının yapmış olduğu çalışmaların ucundan tutarak, daha sonuca ulaşmamış, yorumlar yapılmamış, değerlendirmeler, raporlar çıkmamış şekliyle kamuoyunun zihnini bulandırmanın manası yok.” diye konuşmuştu. 

‘Yaptığı açıklamanın hiç bir bilimsel temeli ve geçerliliği yok’

Büyükkılıç’ın bu açıklamalarının üzerine Demiştaş bir kez daha Evsen’ yüklendi. Demirtaş, “Uzmanlık alanı yeraltı-yerüstü olan bir yerbilimcinin Kayseri'nin fayları ve deprem tehlikesi konusunda açıklama yapması son derece yanlış, etik değil ve depremden çok daha tehlikelidir. Yaptığı açıklamanın hiç bir bilimsel temeli ve geçerliliği yok.” dedi.