Değeri artıyor! Bölgede dikkat çeken inceleme
Kayseri'de unutulmaya yüz tutmuş Zile kerpiç evleri yeniden hayat buluyor. Çalışmalar başlarken bilim heyeti de detayları yakından takip ediyor. Ayrıntılar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.
Kayseri'de 12-13-14 Eylül de düzenlenmesi planlanan KERPİÇ'24 Kongresinin Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacak.
Böylelikle Zile kerpiç evleri korunarak gelecek kuşaklara yaşayan ve yaşanan birer hazine olarak aktarılabilecek.
Develi ilçesine bağlı Sindelhöyük Mahallesi’nde ikamet eden kerpiç ustası Halil Ayhan’ın 80 yaşında olmasına rağmen kerpiç konusunda bilgi ve tecrübelerini uygulamaya başlaması da yapılara değer katıyor.
Kerpiç'in yeniden yapının temel malzemesi olma yolundaki çalışmalar bilim heyeti tarafından da yakından takip ediliyor.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gözde Kuzu Dinçbaş, Öğretim Görevlisi Pembegül Öztürk ve beraberindeki heyetle birlikte
Zile’deki kerpiç yapım çalışmalarını yerinde inceledi.
Dr. Öğretim Üyesi Gözde Kuzu Dinçbaş; Eylül ayında yapılacak olan Uluslararasi "Kerpiç 24" Kongresinin bir ayağının da Zile’de uygulamalı olarak yapilabilecegine dikkat çekti.
Yapı biyolojisi açısından Kerpiç kullanımının etkileri konusunda bilimsel çalışmaları da bulunan Öğr. Gör. Öztürk de sağlıklı yapı oluşumu için doğal bir malzeme olan kerpicin, günümüz modern yapılaşmasında tercih edilebilir bir malzeme olmasını sağlamak istediklerini belirtti.
Ayrıca dünya yapı tarihini de inceleyen Öztürk; “MÖ 7. yy'da yapılmış olan Babil Kulesinin de kerpiçten ve katran harcından inşa edildiğini ve Âşık Veysel’in ‘Benim sadık yârim kara topraktır.’ dizeleri toprağın önemini çok güzel dile getirir. Toprak, insanlık için hayatın kaynağı, yaşarken sığınağı ve öldüğünde de esas yurdudur.” dedi.
Öte yandan, çalışmaları yakından takip eden ve kerpiç yapılar konusunda uzman Prof. Dr. A. Bilge Işık ile de telekonferans sağlayarak bilgilendirme yapıldı.