Darbe girişiminde Yeşilhisar şifreleri

Darbe girişiminde Yeşilhisar şifreleri
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

27 Mayıs darbesinin en önemli faktörlerinden biri de bazı çevrelerce Yeşilhisar'da yaşanan olaylar olarak gösteriliyor. 17 Şubat 1960'ta başlayan Kayseri Yeşilhisar olayları, Demokrat Parti ile Cumhuriyet Halk Partililer arasında yaşanan sert tartışmalarla tarih sahnesindeki yerini almıştı. Ölümlerin, kavgaların olduğu Yeşilhisar olayları o günlerde Meclis’te de konuşulmuş ve İnönü ile Menderes arasında da dikkat çeken söz düellolarını beraberinde getirmişti. Devlet protokolünü karşı karşıya getiren, darbeye zemin hazırlayan faktörler arasında gösterilen Yeşilhisar ve orada yaşanan olaylar, darbelere yönelik araştırma yapıp, kitap hazırlayanlar için önemli toplumsal tespitlerin yapılacağı yerlerden biri.  İşte Yeşilhisar, son darbe girişiminin ardından da yeniden gündeme gelen ilçelerden biri. Çünkü darbe girişiminde bulundukları belirtilen 2 üst rütbeli ve de darbecilerin kelepçelediği bir üst rütbeli isim Yeşilhisarlı.

Bunlardan biri Genelkurmay İstihbarat Başkanı  Korgeneral Mustafa Özsoy.  15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişimin ardından gözaltına alınan Özsoy, daha sonra ordudan da ihraç edildi.

ÖZSOY VE BAKIR İNTİHAR EDEN ÜSTEĞMEN OLAYINI SORUŞTURAN İSİMDİ

Korgeneral Mustafa Özsoy, aynı zamanda 'Neden makyaj yapıyorsun?' diye sorgulanıp 'Disiplinsizlik ve ahlaki durum' gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılınca intihar eden 1 çocuk annesi Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’nun son görev yeri olan 12’nci Hava Ana Ulaştırma Üs’nün o dönem komutanı olan Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır ile Genelkurmay Başkanı adına olayın soruşturması için görevlendirilen isimdi. Bu iki isimde darbe girişimi sonrası gözaltına alındı. Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır ise aynı zamanda AKP Kayseri esli Milletvekili Pelin Gündeş Bakır’ın eşinin kardeşi. Mehmet Cahit Bakır ise Yahyalılı.

Yeşilhisarlı olan bir diğer komutan ise Tuğgeneral Murat Aygün. 58. Topçu Er Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün de darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve daha sonra Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde ordudan ihraç edilen isimler arasında yer aldı.

DARBECİLERCE KELEPÇELENEN VE DAHA SONRA İSTİFA EDEN UYAR’DA YEŞİLHİSARLI

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi istifa eden Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar da Yeşilhisarlı olan bir diğer isim. Geçtiğimiz yıl yapılan YAŞ toplantısında İhsan Uyar, Korgenerallikten orgeneralliğe yükseltildi. İhsan Uyar’ın adı 15 Temmuz darbe girişiminde yeniden gündeme geldi. Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminde İhsan Uyar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile birlikte FETÖ’cü askerler tarafından Genelkurmay Karargahı’nda kelepçelenmişti. Çolak ve Uyar, ardından Akıncı Hava Üssü’ne götürüldü. Daha sonra 2 komutan 17 Temmuz’da yapılan operasyon sonucu kurtarıldı.

İHSAN UYAR'IN İSTİFA NEDENİ NE?

İhsan Uyar ile birlikte EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu da istifa etti. İki komutanın istifasının OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname kapsamında 1684 askerin uzaklaştırılmasıyla TSK tarihinde en büyük tasfiyenin yapılmasından sonra geldiği ileri sürüldü. Kulislerde konuşulan 2 iddia ise şöyle: Yaş öncesi Orgeneral Akar’ın iki komutanın istifa etmelerini istedi. TSK komuta kademesi gereken özeni gösteremediği için kamuoyundan gelen “Komutanların istifa etmesi gerekir” çağrılarına uyma olarak kulislerde konuşuluyor. Diğer yandan TSK’dan ihraç edilen 2 Yeşilhisarlı komutanın daha olduğu iddia edildi.

ORGENERAL KAMİL BAŞOĞLU DA EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

Diğer yandan 1957’de Kayseri’de doğan Eğitim ve Doktrin Komutanı ve aynı zamanda YAŞ üyesi Orgeneral Kamil Başoğlu’da dün görevinden istifa edip, emekliliği istedi.

2014 yılında Orgeneral rütbesine terfi ettirilen Kamil Başoğlu, Karakuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’ görevine atanmıştı. Başoğlu, bu görevinden önce korgeneral rütbesiyle 9. Kolordu’nun komutanlığını yapıyordu.

Ortaya çıkan bu tablonun ardından darbeler tarihinde en acı hatıralarla geçmişte karşı karşıya kalan, ancak son darbe girişimine de tüm Türkiye’de olduğu gibi sert tepki gösteren ve milli iradeye sahip çıkan yerler arasında olan Yeşilhisar ve Yeşlilhisarlılar, bu kez de hemşeri oldukları komutanlarla bu yönde yazılacak kitaplara ya da anılara konu olacak gibi. Haber: Cafer ZENGİN