2019'da marketlerde taşıma poşetleri ücretli mi olacak?
KAYSERİ Plastik İşletmeciler Derneği Başkanı Yusuf Özkan, sektör olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme yakaladıklarını söyledi. Özkan, marketlerde poşetlerin paralı olacağı yönündeki tartışmalarla ilgili olarak da, “2019’da bu konu gündeme gelecek. Bu kamuoyunda yanlış algılanıyor. Tüketici, perakendeci federasyonlar yasaklanıyor gibi bir algı oluşturuyorlar. Bu sadece poşetlerin pervasızca, ihtiyaçtan fazla kullanılmasını önlemek maksadıyla bir karardır” şeklinde konuştu.
Kısa adı KAYPİDER olan Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği Başkanı Yusuf Özkan, sektörle ilgili değerlendirmeler de bulundu. Düzenledikleri istişare toplantısında, sektör olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme yakaladıklarını söyleyen Özkan, büyüme rakamları ile birlikte Avrupa da 2’inci sıraya yükseldiklerini ifade etti. Özkan, “Sektör olarak Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme kaydediyoruz. Bizim sektörümüz diğer bütün sektörlere girdi sağlayan sektördür. İşletme kapasitesi bakımından 2017 yılında 8.6 artışla 9.6 milyon tona ulaşmıştır. Bu da değer bazında yüzde 9 oranındaki artışla 36.8 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar da bizi dünyada 6’ıncı Avrupa’da 2’inci sıraya yükseltmiştir. Bu üretimin yüzde 50-60 oranındaki plastik üretimimizi ambalaj inşaat ve otomotiv sanayisine kullanılmıştır. Yaklaşık 150 ülkeye ihracat yaparak, direk ve indirek olarak 12 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşmış durumdayız” dedi. Kayseri’nin sektör bazında Türkiye’de 9’uncu sırada yer aldığını ifade eden Özkan, “Ancak 9’unzcu sırada yer almamıza rağmen Kayseri plastik bahçe mobilyaları üretiminde yüzde 48’lik bir üretim kapasitesine sahip” diye konuştu.
“PLASTİĞİN ÇEVRE VE SAĞLIK AÇISINDAN ZARARI YOK”
Plastik işletmecileri olarak çevre sağlığı ve geri dönüşüm konusunda bazı eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Özkan, “Geri dönüşüm önem verdiğimiz bir sektör. Sağlık, çevre açısından, geri dönüşüm açısında sürekli eleştirisel olaylara maruz kalmaktayız. Bu düşünceleri yıkmak için elimizden geldiği kadar federasyonumuz aracılığıyla, sektör meclislerinde bunları ele alarak bertaraf etmeye çalışıyoruz. Halkımızın bilinçlendirmemiz lazım. Ne sağlık, ne çevre bakımından plastiğin zararı olmadığını değişik platformlarda dile getiriyoruz” dedi.
“2019’DA POŞETLERİN PARALI OLMASI GÜNDEME GELECEK”
Marketlerde poşetlerin ücretli verileceğine yönelik tartışmalarla ilgili de açıklama yapan Özkan, amaçlarının gereksiz poşet kullanımının önüne geçmek olduğunu söyledi. Özkan, “2019’un Ocak ayında 200 metre karenin üzerindeki marketlerde plastik poşetlerin paralı olması gündeme gelecek. Bu kamuoyunda yanlış algılanıyor. Tüketici, perakendeci federasyonlar yasaklanıyor gibi bir algı oluşturuyorlar. Bu poşetlerin ücretli olması taşıma poşetlerinin yasaklanması anlamına gelmiyor. Buradaki yanlış anlamayı lütfen çevremizdeki herkese anlatalım. Sadece poşetlerin pervasızca, ihtiyaçtan fazla kullanılmasını önlemek maksadıyla alınan Çevre Bakanlığının, Çevre Kontrol Yönetmeliğine göre alınmış bir karardır. İhtiyacından fazla marketten poşet alındığından dolayı bunu kısıtlamak için yapılan bir çalışma bu. Başka bir amacı yok” ifadelerini kullandı.