'Cumhuriyet bir kadın devrimidir'

'Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra ilk 15 yıl içerisinde gerçekleştirilen hamlelerle Avrupa ve birçok dünya ülkesinden önce Türk Kadını hakları açısından insanlık onuruna yakışır bir seviyeye getirilmiştir.' diyen Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, cumhuriyetin bir kadın devrimi olduğunu vurguladı. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

'Cumhuriyet bir kadın devrimidir'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, Cumhuriyetin 100 yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

'Cumhuriyet bir kadın devrimidir'

Cumhuriyetin bir kadın devrimi olduğunu belirten Uzunlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ve Cumhuriyetimizin ışığında ulaştığımızTürkiye Cumhuriyeti’mizin 100.yılı hepimize kutlu olsun.
En büyük bayramımızın 100.yılına kavuşmuş olmaktan dolayı son derece gururluyuz. Bu topraklarda uzun yıllar birçok haktan mahrum olan kadınlar, Türkiye Cumhuriyeti ile eşit vatandaş olma hakkını kazanmışlardır. 1924’te karma eğitime geçilmesi ile hemen okullaşma sağlanmış, 1926’da Medeni Kanun’un kabulü ile eşit vatandaşlığa adım atılmıştır. 1934’te kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanması ile gerçek eşitliğe ulaşılmış; Anayasa gereği kadın ve erkek eşit hale gelmiştir. 1937’de kabul edilen Laiklik ise kadın-erkek eşitliğinin en büyük güvencesidir.
Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra ilk 15 yıl içerisinde gerçekleştirilen hamlelerle Avrupa ve birçok dünya ülkesinden önce Türk Kadını hakları açısından insanlık onuruna yakışır bir seviyeye getirilmiştir. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti aynı zamanda bir kadın devrimidir. Hasta adam olmaktan ve Orta Doğu bataklığından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde çıkan, yepyeni ve güçlü bir ülke oluşturan Türk Milletinin kadınları olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni daima daha ileriye taşımak hepimizin görevidir. Sahip olduğumuz bu emanet bize Atamızın, şehit ve gazilerimizin; cephe ve cephe gerisinde fedakârca çalışmış Anadolu’nun kadın kahramanlarının ve toplumu her anlamda eşitlik için hazırlayan “kadınlık mefkûresinin” mücadeleci kahramanları Fatma Aliye’lerin, Nezihe Muhittin’lerin, Halide Edip’lerin emanetidir.
Yaşa, var ol ey aziz Vatan,
Yücel büyük Türk Milleti, 
100.yaşın kutlu olsun Türkiye Cumhuriyeti.”