Cumhurbaşkanı, 'Kayseri'de virüs tespit edildi' dedi mi?

Cumhurbaşkanı, 'Kayseri'de virüs tespit edildi' dedi mi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sosyal medya, asparagas haberlerin odağı iken internet tabanlı mesajlaşma programı Whatsapp da son dönemde asparagas haberlerin yayılmasında çok sık kullanılmaya başladı.

Bir olayın gerçekliğinin gazetecilik meslek ilkeleri çerçevesinde ele alınıp  haberleştirilmesi doğru bilgi edinme açısından oldukça önemlidir.

Sosyal medyada gerçek haberi öğrenmenin yolu ise gazetelerin kurumsal paylaşım sayfalarından gelişmeleri takip etmekten geçiyor.

Şahıslar arasında mesajlaşma programı olan Whatsaap ise asparagas haberin elden ele dolaşarak yayıldığı bir mecra haline geldi.

Öyle ki Whatsaap’tan gelen bir ileti tanıdığımız kişilerden geldiği için toplum olarak çoğu zaman sorgulanmadan inanıyoruz. 

Hele bir de tanıdığımız kişilerden gelen ileti tahrif edilerek güvenilir bir haber kaynağının iletisiymiş gibi görünüyorsa inanmakla kalmıyor tanıdığımız kişilere de gönderiyoruz.

Böylece asparagas haber birçok medya kuruluşunun eriştiği kitleden çok daha fazla kişiye ulaşıyor.

Asparagas habere bilmeden alet oluyoruz.

Hürriyet Gazetesi’nin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili haberinin değiştirilmiş halinin gerçek sanılarak Whatsaap’tan paylaşılarak yayılması da buna örnek.

Hürriyet Gazetesi’nin internet sitesinde, “Son dakika haberler... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Corona Virüsü' açıklaması” başlığı ile yayınlanan haberin ekran görüntüsünü değiştiren kişi ya da kişilerin paylaşımı Whatsapp’ta elden ele dolaşmaya başladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa ve Kayseri’de virüs tespit edildiğini açıklamış gibi anlaşılan haberin aslına Hürriyet Gazetesi’nin şu linkinden ulaşabilirsiniz: 

https://www.hurriyet.com.tr/amp/gundem/son-dakika-haberler-cumhurbaskani-erdogandan-flas-aciklamalar-41466210