Cumhurbaşkanı kararı sonrası Şeker'de nişasta sessizliği!

Nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5'ten yüzde 5'e çıkarıldı. Şeker piyasasının düzenleme ve denetimine ilişkin, ikisi Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği olmak üzere hazırlanan 3 ayrı yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı kararı sonrası  Şeker'de nişasta sessizliği!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018’de önce yüzde 10’dan yüzde 5’e, bir yıl sonra da yüzde 2.5’e düşürülmüştü. Bu durum tepkileri de beraberinde getirdi. Muhalefet bu karara, “Korkunç bir karar, gıda terörüne devlet eliyle onay” şeklinde tepki gösterdi.
NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN ZARARLARI…
Nişasta bazlı şekerin yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve türevi hastalıkların meydana gelebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı. En yaygın görülen zararı ise obezite ve diyabete yol açması olarak ifade edilmişti.
DEĞİŞİKLİKTE BAŞKA NELER VAR?
Diğer yandan yeni düzenlemelere göre, şeker piyasasında, her bir şeker türü için tahsis edilen toplam A kotası (yurtiçi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarı), toplam kotaya esas kapasitenin yüzde 90’ına ulaşıncaya kadar yeni fabrika kurulmasına izin verilmeyecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Şeker ve Hammaddeleri Yönetmeliği”yle de şirketlerin uygun görüşü ile bakanlık tarafından yeni ekim alanı izni verilebilecek. Şirketlerin kendi adına sözleşmeye bağladıkları pancarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde, başka bir şirket için bakanlık izni ile üretim yaptırmaları sağlanacak. İlgili şirketlerin görüşleri doğrultusunda, kooperatiflerin şirketlere pancar teminine imkan tanınacak. Şeker pancarı fiyatları veya avans fiyat her yıl, şirketler ile üretici veya üretici temsilcileri arasında, pancar ekiminden önce ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda, yıllık enflasyon oranı, üretici maliyetlerindeki artış, dünya pancar fiyatları ve alternatif ürün paritesi dikkate alınarak en geç kasım ayı sonuna kadar varılacak mutabakatla belirlenecek.
İşte yaşanan bu gelişmenin ardından gözler şeker sektörünün temsilcilerine çevrildi. Özellikle Nişasta bazlı şeker kotasının artırılması tepkileri beraberinde getirirken, bu yöndeki düzenlemelere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın açıklamaları da akıllarda soru işaretleri bıraktı.


AKAY’DAN TEŞEKKÜR AÇIKLAMASI!
Akay, bu kez “NBŞ kotası” konusunu adeta teğet geçti. Akay,  “Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile bugün resmî gazetede yayınlanan yönetmeliklerle şeker piyasası İçin yeni düzenlemeler yapılmıştır. 
1- Şeker Piyasası izleme ve denetleme yönetmeliği
2- Şeker kotaları düzenleme yönetmeliği yayınlanmıştır.
Şeker Piyasasında güçlü bir denetleme yapılmasının şeker sektörünün geleceği ve pancar çiftçisinin haklarının korunması açısından çok önemli olduğunu yıllardır anlatmaya çalışıyordum. Yayınlanan bu yönetmelikle oldukça etkili bir izleme ve denetlemenin yapılacağı anlaşılmaktadır. Yayınlanan bu yönetmeliklerle Şeker Sektöründe yeni ve olumlu gelişmelerin olacağına dair ümitlerimiz artmıştır. İnşallah pancar çiftçilerimiz ve şeker Sektörü için hayırlara vesile olur” dedi.
AKAY'IN NBŞ İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE YAPTIĞI BAZI AÇIKLAMALAR AKILLARA GELDİ
Daha önce katıldığı bir TV programında, Türkiye’de 2 milyon 700 bin ton şeker kotası olduğunu belirten Akay, “Bunun 2 milyon 632 bin 500 tonu yani yüzde 97,5’i şeker pancarından üretilen şekere ait. Yüzde 2,5’i ise nişasta bazlı şekere (NBŞ) ait”  ifadelerini kullanmıştı. 


“NBŞ’NİN ÜRETİMİ KONTROL EDİLEMİYOR” DİYEN AKAY, BU KEZ SESSİZ KALDI!
Sağlık sorunlarının yanı sıra sektöre de büyük darbe vuran NBŞ’nin kontrol edilememesinin şeker fiyatlarının artmamasındaki etkenlerden bir tanesini olduğunu  dile getiren Akay, Türkiye’de NBŞ’nin üretimine yönelik denetimin sağlanamadığını  savunmuştu. 
NBŞ’nin kotasının önce yüzde 10’dan yüzde 5’e, ardından da yüzde 2,5’e düşürüldüğünü hatırlatan Akay, “NBŞ’nin normalde 67 bin 500 ton üretilip satılması lazım ama bizim duyumlarımıza göre 600 bin ton seviyelerinde üretilip satılıyor. Bu kadar denetimsizlik olmaz. Pancar çiftçisinin emeğine yazık”  dedi. Yani Akay, kağıt üzerinde NBŞ kotası yüzde 2,5 olarak gözükse de gerçek oran bunun çok çok üzerinde iddiasında bulunmuştu.  Akay’ın bu sözleri  bazı sektör  yazarlarınca “basit bir hesapla 2,7 milyon ton şeker kotasına 532 bin 500 ton yasadışı NBŞ üretimini eklersek eklersek Türkiye'nin toplam şeker üretimi 3 milyon 232 bin tona çıkıyor. NBŞ'nin de bu hesaplamadan aldığı pay yüzde 19'un üzerine denk geliyor” şeklinde yorumlanmıştı. İşte sağlığı tehdit eden ve bunu yanı sıra şeker sektörüne, çiftçiye zarar veren NBŞ kotası konusundaki son düzenlemenin ardından yaşanan sessizlik ise akıllarda soru işaretleri bıraktı. 


“NİŞASTA BAZLI ŞEKER KANSER ORANI ARTIRMAKTADIR, ÇİFTÇİYE YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR” 
Pancar Kooperatifi Başkanı Akay’ın bu yöndeki tutumuna ilk tepki  7 Temmuz’da yapılacak olan Pancar Kooperatifi seçimlerinde aday olan Erkan Öztürk’ten geldi. Başkan adayı Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Nişasta Bazlı Şeker kotası yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı. Yüzde 50 glikoz şartı kaldırıldı!  ABD'li Cargill'e hayırlı olsun. Hüseyin Akay da teşekkür paylaşımı yapmış. Sen kimin adamısın,  hangi tekkeye su taşıyorsun ya... Nişasta bazlı şeker kanser oranı artırmaktadır. Çiftçiye yapılan en büyük kötülüktür” 
CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI DA TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak görev yapan Yiğit Bulut da geçmişte NBŞ ile ilgili, tehlikeye dikkat çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanımız asla böyle bir şeye izin vermez. Bakın dinleyen herkese sesleniyorum; Tüketimden gelen gücünüzü kullanın; yarın sabahtan itibaren NBŞ kullanılan hiçbir ürünü çocuklarınıza içirmeyin. Var mısınız? Gerçek şeker kullanmanın 250 katı maliyeti var. NBŞ o kadar adi bir şey ki maliyeti 250’de 1’e düşüyor. Beni bu çağrımdan dolayı öldürürler. NBŞ lobisi o kadar güçlü bir lobi ki beni öldürürler.” ifadeleriyle dikkat çekmişti.