Çok bulaşıcı o hastalık için bakın Müdür ne yaptı!
Hacılar İlçesi'ndeki ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyasına Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Bülent Saklav'da katıldı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, küçük ve büyükbaş hayvanlara ilkbahar aylarında yapılan şap aşısı uygulamasını başlattı.
Hacılar İlçesi'ndeki ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyasına Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Bülent Saklav, İl Müdür Yardımcısı Sami Yılmaz, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ergün Tuğluk, İlçe Müdürü Hakan Yılmaz ve Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri katıldı.
Çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir hastalık olan şap hastalığı için şap aşısı uygulamasını bizzat kendi yapan Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Bülent Saklav, yetiştiricimizin taleplerini dinleyip hayvancılıkta aşılamanın önemi ve üretimin planlanması konularında bilgilendirmeler yaparak bereketli olmasını temenni etti.
Şap Hastalığı nedir?
Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
Virus çevre şartlarına da oldukça dayanıklı olup; Yapağıda 24 gün, sığır derisinde 4 hafta, samanda 15 hafta, kepekte 20 hafta, toprakta 4 hafta, kuru ot ve danede 5 ay süreyle enfeksiyözitesini (bulaşma yeteneğini) koruyabilmektedir.
Aşılamadaki amaç hastalığın yaygın olduğu ülkelerdeki hayvan topluluğunda (popülasyonunda) yüksek antikor düzeyinin sağlanmasıdır. Bu amaçla düzenli ve yoğun aşılama programları ile popülasyonda virusa karşı direnç sağlanması hedeflenmektedir.