- Haberler
- Güncel
- Coca-Cola'nın Kayseri ile ne alakası var? Türkiye'ye hangi Kayserili getirdi, şimdiki Kayserili sahibi kim?
Coca-Cola'nın Kayseri ile ne alakası var? Türkiye'ye hangi Kayserili getirdi, şimdiki Kayserili sahibi kim?
İsrail'in Filistinli Müslümanlara soykırım yapmasıyla ülkemizde vatandaşlar tarafından boykot edilen şirketler arasında yer alan Coca-Cola'nın Kayseri ile ne alakası var? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
7 Ekim’de başlayan İsrail – Filistin savaşından sonra İsrail’in Filistinli Müslümanlara soykırım yapmasıyla Türkiye’de belediyeler başta olmak üzere vatandaşlar tarafından boykot yapılan firmaların içinde yer alan Coca-Cola’nın Kayseri ile alakası nedir?
Dünyanın en büyük içecek şirketlerinden biri olan The Coca-Cola Company’nin Türkiye’ye gelişi 1964 yıllarına dayanmaktadır. Vikipedi’deki bilgilere göre “Coca-Cola markası, 1964 yılında Has ailesinin girişimiyle Türkiye'ye gelmiş ve ilk yatırımlarını İstanbul ve Marmara bölgesinde gerçekleştirmiştir. Bu tarihte, İstanbul Meşrubat Sanayi Anonim Şirketi'ni 3.5 milyon liralık sermaye ile kurmuştur.”
Vikipedi de Has ailesi olarak belirtilen aile ise Kayserili İş insanı merhum Kadir Has’dır. 1964 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan her yıl yeni fabrika ve ortaklar alarak büyüyen şirket 1996 yılına geldiğinde ortakları arasına yeni bir Kayserili aile dahil olmuştur.
1996 yılında Kayserili iş insanı olan Tuncay Özilhan’ın ortak olduğu Anadolu Grup şirkette ortaklığı bulunan MAKSAN, MEPA, ANSAN ve MEDA’nın hisselerinin 1/3’ünü satın alarak ortak olmuştur. 1998 yılında Atlantic Industry ve Anadolu Grubu’nun her biri İMBAT, ÖZDAĞ VE ÖZPA'nın % 40’ını, MAKSAN, MEPA, ANSAN ve MEDA’nın % 11,2’sini, E.Özgörkey İçecek Yatırımı A.Ş., % 8,8’ini, Etap İçecek Yatırımı A.Ş., % 6,675'ini Anadolu Grubu satın almıştır. 2002 yılında Coca-Cola İçecek Üretim A.Ş.’nin yeni adı Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCI) oldu. Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş.’nin tüm hisselerini Yönetim Kurulu Başkanlığını Kayserili İş adamı Tuncay Özilhan’ın yaptığı CCI satın aldı.
1964 yılından Kayserili iş adamı Kadir Has tarafından Türkiye'de şirket kurularak faaliyetlerine başlayan Coca-Cola 1996 yılında yine Kayserili iş adamı Anadolu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile faaliyetlerine devam ederek büyümeye devam etmiştir.
10 yıl boyunca Türk asıllı Muhtar Kent CEO’luk görevini yaptı!
Öte yandan Vikipedi’de yer alan bilgilere göre “2008 yılından 2018 yılına kadar (başkanlık görevini 2019 yılında bıraktı) şirketin CEO'su ve icra kurulu başkanı Türk asıllı ABD vatandaşı Muhtar Kent'ti. Babası Necdet Kent dönemin New York başkonsolosuydu. Tarsus Amerikan Kolejini bitirdi. İngiltere Hull Üniversitesi Ekonomi Bölümünü bitirdi. 1978 yılında Coca Cola'ya girdi. 1999 yılına kadar bu şirkette çeşitli görevlerde bulundu. 1999 ile 2005 yılları arasında Efes Pilsen grubunda görev aldı. 2005 yılında Coca Cola Kuzey Asya, Avrasya ve Orta Doğu Grup Başkanı oldu. 1 Temmuz 2008'de Nevill Isdell'ın yerini alarak Coca-Cola'nın CEO'su görevine atanmıştır. 23 Nisan 2009 tarihinde Coca-Cola'nın Atlanta merkezinde yapılan başkanlık seçimlerinde kurul üyelerinin oylarıyla Neville Isdell'in yerini alarak CEO ve başkan olarak devam etti."
Merhum iş insanı Kadir Has kimdir?
10 Eylül 1921 yılında Kayseri’de doğan 22 Mart 2007 yılında vefat eden Kayserili iş insanı Kadir Has Vikipedi’den alınan bilgilere göre; “Gerçekleştirdiği sanayi girişimleri ile Türkiye'nin sanayileşmesinde rol oynamıştır. Coca Cola’nın Türkiye’de yatırım yapmasına, Alman Mercedes-Benz firmasının Türkiye’deki otobüs, kamyon ve motor fabrikası kurmasına öncülük etti. Türkiye'nin en büyük bankalarından olan Akbank'ın Sabancı Ailesi'nden sonra en büyük kurucu hissesine sahipti. Eşi Rezan Has ile birlikte 1981 yılında Has Vakfı'nı (HASVAK) kurarak eğitim ve sağlık alanında hayır işleri gerçekleştirmiş, 1997 yılında Kadir Has Üniversitesi'ni kurmuştur.”
Coca-Cola İçecek A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan kimdir?
Şirketin www.cci.com.tr adresinde yer alan bilgilere göre; “Kayseri’de doğan Tuncay Özilhan, Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra ABD’de Long Island Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans (MBA) yapmıştır.
1977 yılında Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü ile başlayan iş yaşamı, Anadolu Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü ve Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü ile devam etmiştir.
2007 yılı mayıs ayında devraldığı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Tuncay Özilhan, 1984 yılında atandığı Anadolu Grubu İcra Başkanlığı görevini, Şubat 2017 tarihine kadar sürdürmüştür. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan aynı zamanda Anadolu Vakfı ve çeşitli Anadolu Grubu şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanıdır.
2001-2003 yılları arasında TÜSIAD Başkanlığı görevini yürüten Tuncay Özilhan halen; TÜSIAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı, DEIK Yönetim Kurulu Üyeliği, Estonya Fahri Konsolosluğu ve Anadolu Efes Spor Kulübü Başkanlığı görevlerini de sürdürmektedir. Ayrıca, DEIK Türk-Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanlığı yapmıştır”
Anadolu Grubun sahibi kimler?
1950 yılında Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından İstanbul merkezli olarak kurulmuştur. Vikipedi’de yer alan bilgiye göre; “Kâmil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan grup, hâlen iki aileye aittir. Grubun %68'ine Yazıcılar Holding, %32'sine ise Özilhan Sınai Yatırım sahiptir.
Grubun Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Özilhan'ın oğlu Tuncay Özilhan, İcra Başkanı ise Hurşit Zorlu’dur. Ayrıca yönetim kurulunda The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent de yer almaktadır.
Grubun Borsa İstanbul'da halka açık olan şirketlerinden Adel Kalemcilik, Anadolu Efes, Anadolu Isuzu, Coca-Cola İçecek, Migros ve Yazıcılar Holding hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmektedir."
Anadolu Grup yerli otomobil TOGG'un ortakları arasında
Kasım 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar açıklanmış, Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurulmuştu. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun sermaye artırımında Kök Ulaşım Taşımacılık A.Ş. faaliyet alanlarını daraltma kararı çerçevesinde söz konusu sermaye artırımına katılmama kararı alınca KÖK'ün TOGG'daki hisseleri üç şirketin nihai payları artarak yüzde 23 çıkmıştı.