Çıtır çıtır mantı

Kayseri yöresiyle özdeşen, çıtır çıtır bir tarif. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Çıtır çıtır mantı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Geleneksel Türk mutfağından ve Kayseri yöresiyle özdeşleşen yağ mantısı, klasik mantıdan farklı olarak büyük şekiller verilerek, kızartma usulüyle pişirilir. İç harcına damak zevkinize göre kıyma, patates ya da peynir konulan bu mantı, büyük porsiyonlar halinde sunulur. Kızgın yağda kızaran mantılar, sarımsaklı yoğurt ve pul biber ya da salça ile servis edilir.

Malzemeler
1 yumurta
1.5 su bardağı ılık su ya da süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket instant maya
3.5 su bardağı un
Tuz

İç malzeme için
4-5 adet patates
Kırmızı pul biber
Kimyon
Karabiber
Tuz

Kızartmak için
Ayçiçek yağı

Üzeri için
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı
Bir kabın içinde mayayı suyla ya da sütle eritin. Süt kullanırsanız hamurunuz daha yumuşak olacaktır. Mayanız kabarana kadar kabınızın üstünü örtüyle kapatın ve 5 dakika bekleyin. Yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Mayalanan karışımı da ekleyin. Sonra unu da azar azar ekleyip yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Üzerini nemli bir bez ile örterek 40 dakika mayalanmaya bırakın. Patatesleri haşlayın. Haşlanan patatesleri ezin ve pul biber, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın. Hamuru unlanmış tezgahta açın ve 7-8 cm’lik kareler kesin. İçlerine patates harcından yerleştirin. Uçlarını birleştirip kapatın. Mantıları kapatma yerleri altta kalacak şekilde kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün. Yoğurda sarımsak rendeleyip karıştırın. Tereyağını eritip salçayı 3 dakika kavurun. Mantıları servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı yağdan gezdirerek servis yapın. Afiyet olsun.