Cinsel fonksiyon bozuklukları terapi ile sorun olmaktan çıkıyor
Kayseri Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hüsne Bostan, çiftlerin korkulu rüyası olan cinsel fonksiyon bozukluklarının, cinsel terapi ile tedavi edildiğini söyledi.
Cinsel terapinin, cinsel fonksiyon bozukluklarında başvurulan bir yöntem olduğunu dile getiren Dr. Hüsne Bostan, ortalama 4-8 seans aralığındaki bir terapi ile sorunun çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. Cinsel terapide çiftlerin yaşadığı hikayeye göre, ya tek tek ya da çift olarak görüşmeye alındıklarını belirten Dr. Hüsne Bostan, “Her seans aralığı 2 haftayı buluyor. Bu seans aralıklarında nefes, dokunma ve gevşeme egzersizleri içerden bir takım ödevler veriyoruz kendilerine. Eşlerin terapiste güvenip ev ödevlerini harfiyen uygulamaları tedaviden sonuç almalarını kolaylaştırır” dedi.
Kadınlar vajinismus, erkekler erken boşalmadan şikayetçi
Kadınlarda en sık görülen cinsel sorunun vajinismus, erkeklerde ise erken boşalma olduğuna dikkat çeken Dr. Hüsne Bostan, cinsel terapi bozukluklarının önceki yıllara göre daha rahat konuşulabilen bir sorun olduğunu söyledi. Teknolojinin gelişmesinin, konuya dair bilinç düzeyini artırdığına da belirten Dr. Hüsne Bostan, söz konusu bozuklukların toplumsal baskı ile dile getirilememesinin tedavi sürecini uzattığını vurguladı. Dr. Hüsne Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazen çiftlerimiz sosyal olarak baskı hissetmemek adına etraflarına durumlarından çok bahsetmiyor ve sorunu kendi aralarında çözmeye çalışıyor. Bu durum aileler tarafından duyulmaya başlandığında da sürekli sorulan sorulardan dolayı yaşanan baskılar tedaviyi de çıkmaza sokabiliyor ya da geciktirebiliyor. Bu geciktirme de eşler arasında uyum bozukluğuna ve birlikteliklerin sonlanmasına kadar dayanan sorunlara yol açabiliyor. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastalar bu konuda bize gelmeden rahatlıkla araştırma yapabiliyor. Konuyla ilgili olarak güvenebilecekleri uzmanları bu yolla araştırabiliyorlar. Sonrasında tedaviye karar verip rahatça gelebiliyorlar.”
Modern yaşam cinsel fonksiyon bozukluklarını tetikliyor
Eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan hastaların daha bilinçli olması dolayısıyla cinsel terapi yöntemine daha rahat başvurabildiklerini de kaydeden Dr. Hüsne Bostan, modern yaşam ve iş yaşamındaki stresin cinsel fonksiyon bozukluklarını tetiklediğini sözlerine ekledi.