Cılıbıtlar Kayseri'de görüntülendi

Kayseri'de ortaya çıkan Akça Cılıbıtlar objektiflere yansıdı. Etkili olan aşırı sıcaklar onları da olumsuz etkiliyor. Akça cılıbıt kuşlarının serinleme görüntüleri dikkat çekti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Cılıbıtlar Kayseri'de görüntülendi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye'nin göçmen kuşlara ev sahipliği yapan en önemli alanlarından olan Kayseri’deki Sultan Sazlığı’nda ortaya çıkan görüntüler dikkat çekiyor. Erciyes’in kuzeyinde Kayseri merkeze 70 kilometre uzaklıkta olan Sultan Sazlığı ev sahipliği yaptığı yaklaşık 300 kuş türü ve 400'e yakın bitki türü ile biliniyor.

Cılıbıtlar Kayseri'de görüntülendi

Sultan Sazlığı’nın misafirleri arasında yer alan Akça Cılıbıt Kuşları objektiflere serinlerken yansıdı. 

Cılıbıtlar Kayseri'de görüntülendi

Akça Cılıbıt Kuşları Sultan Sazlığı Milli Parkı’nda serinlerken görüntülendi

Aşırı sıcaklarda serinleyen Akça Cılıbıt Kuşları, Sultan Sazlığı Milli Parkı’nda Uğur Kara tarafından görüntülendi. Serinlemeye çalışan kuşların o anları kaydedildi. Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü aşırı sıcak havada diğer tüm canlılar gibi olumsuz etkilenen ve serinlemeye çalışan kuşları paylaştı. 

Cılıbıtlar Kayseri'de görüntülendi

Büyüklükleri 15 ila 17 cm arasında

Diğer yandan çakıllı, kumlu veya çamurlu kumsallar, çamur düzlükleri, kıyıda, sık sık tuzlu lagünlerde görülen Akça cılıbıt kuşları, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türü olarak ifade ediliyor. Büyüklükleri 15 ila 17 cm arasında. Üst parçaları grimsi kahverengi ve alt parçaları ile bütün kuş tüyleri beyaz. Göğüs işaretleri, yaz erişkinlerinde siyah, aksi takdirde kahverengi olarak biliniyor. Bacaklar ise siyah renkli olan bu kuş türünde yaz sonunda bazı bireylerin tüy giysilerinin üst tarafı tamamen açık krem rengi beyazımsı hale gelebilirken, göğüs yanlarındaki lekeler de tamamen görünmez olabiliyor.

Cılıbıtlar Kayseri'de görüntülendi

Sultan Sazlığı hakkında

Sultan Sazlığı Milli Parkı, İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kayseri iline bağlı Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır. 2002 – 2004 yılları arasında yapılan flora çalışmaları sonucunda alandaki doğal bitki türünün 428 olduğu ve bunlarından 48 tanesinin endemik olduğu tespit edilmiştir. Sultansazlığı’nda bu zamana kadar yapılan kuş sayım sonuçlarına göre maksimum 301 kuş türü sayılmıştır. Sultansazlığı’ndaki, kuş türü ve sayısı özellikle sulak alan ekosistemindeki su seviyesinin değişimine ve aylara bağlı olarak büyük değişiklik göstermektedir.