Çiftçiler dikkat! UHK hububatta rekolte tahminini artırdı!
2023 hasat döneminde hububattaki verim Kayserili çiftçilerin yüzünü güldürecek mi? Ulusal Hububat Konseyinin ülkedeki hububat rekolte tahmini kaç oldu? Sağanak yağışların hububat rekoltesine etkisi nasıl oldu? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Kayseri’de Toprak Mahsulleri Ofisi geçtiğimiz günlerde 2023 hasat döneminin ilk hububat alımını Kayseri Şeker Develi Lisanslı Deposunda gerçekleştirmişti. Kayseri’de tarım ürünlerinin hasat sezonunda Ulusal Hububat Konseyinden 2023 hasat dönemindeki ülkedeki hububat rekoltesi tahmin açıklaması geldi.
Kayseri’de ve ülkemizde geçtiğimiz aylarda aralıksız sağanak yağışlar görülmüştü. Çiftçilerin 1 yıl emek verdikleri ürünlerine sağanak yağışların olumlu etkisinin olup olmadığını UHK Başkanı açıkladı. Kurak geçen sonbahar ve kış mevsiminin ardından ilkbaharla birlikte yağışların yoğun alındığı bir dönem yaşadıklarının altını çizen UHK Başkanı Özkan Taşpınar, bitki gelişimi açısından son derece kritik olan ilkbahar aylarının üçünde de yağışların uzun yıllardan yüksek olduğunu; Mart, Nisan ve Mayıs ayındaki yüksek yağışların rekolteye olumlu etki yaptığını belirtti.
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) 2022-2023 Türkiye arpa, yulaf, çavdar ve tritikale rekolte tahmin raporunu açıkladı. Konsey’in 3 Temmuz 2023 tarihli yayımlanan (1 Ekim 2022-31 Mayıs 2023) arpa, yulaf, çavdar ve tritikale ikinci tahmin raporuna göre, Türkiye arpa rekoltesinin 9 milyon ton civarında olacağı belirtildi. Rekoltenin, Konsey’in geçen ayki ilk tahmini olan 8,6 milyon tonun üzerinde olması dikkat çekti.
Türkiye arpa rekoltesi 9 milyon ton
Türkiye arpa, yulaf, çavdar ve tritikale rekolteleri ile ilgili rekolte beklentilerinin geçen aya göre artığını söyleyen Taşpınar, sözlerini şöyle tamamladı: "Arpa ekim alanı 2022-2023 üretim yılında 3.1 milyon hektar olarak öngörülmüş, uzun yıllar ortalamasına göre bu sezonda üretimin yüzde 12,5 artışla 9 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Yine bu üretim sezonunda 98 bin hektar yulaf ekileceği ve üretimin uzun yıllara göre yaklaşık yüzde 10 artarak 235 bin ton olarak gerçekleşeceği değerlendirilmiştir. Bu sezon 115 bin hektar çavdar ekileceği, üretiminin uzun yıllara göre yüzde 12,5 artışla, 315 bin ton olabileceği öngörülmüştür. Tritikale üretiminin ise ekim alanındaki yüzde 5 artış da dikkate alınarak uzun yıllar düzeyine göre yüzde 16,7 artarak 350 bin tona ulaşacağı değerlendirilmiştir.”