CHP Milletvekili Çetin Arık: 6 milyon işsiz var, tehlike kapıda

CHP Milletvekili Çetin Arık:  6 milyon işsiz var, tehlike kapıda
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye’de binlerce kişinin ekmek parası kazanırken hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, Dünyada ise 3’üncü olduğunu belirten Arık, iş arayıp, bulamayan yurttaşların sayısının 6 milyona ulaştığını belirterek, “Bu 78 milyonluk ülke için büyük bir tehlikenin kapıda olduğunun göstergesidir. Bu nedenle bu sorun, siyaset dışı bir anlayışla acil çözüme kavuşturulmalıdır.” dedi.

 CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, ülkenin kanayan yaralarından olay işsizlik ve iş cinayetleri ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. TUİK verilerine göre işsizlik oranının yüzde 11,3 olduğunu belirten Arık, işsiz sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çekti.

“BU MAALESEF BU REKOR”

Milletvekili Arık, “İşsiz sayısı bir önceki yıla göre 5 bin kişi artarak 3 milyon 493 Bin kişiye ulaşmıştır. Bu maalesef bu rekor. İş aramaktan umudunu kesen bir başka deyişle ‘işsizlik kader’ diyen ve bir köşeye çekilen, içine kapanan yurttaşlar var. Ülke de şu an yaklaşık 6 milyon işsiz var. 78 milyonluk ülke için bu tablo çok büyük tehlikenin kapıda olduğunun göstergesidir. Bu nedenle bu sorun, siyasi tartışmaların ötesinde ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir durum. Yaşanan bu tehlike mutlaka bertaraf edilmelidir. Ne yazık ki bu konuya gereken hassasiyet gösterilmiyor.” şeklinde konuştu.

“UCUZ İŞ GÜCÜ GÖRÜLEN ÇOCUKLAR OLUMSUZ KOŞULLARDA ÇALIŞTIRILIYOR”

Açıklamasında, “AKP'nin güvencesiz, esnek ve uzaktan çalışmaya dayalı iş gücü politikaları okula gitmesi gereken çocuklarımızı iş cinayetlerinde yitirmemize de neden oluyor.” diyen Arık, şunları söyledi: “Okulda eğitim görmesi ve bunun yanında oyun oynamaları gereken çocuklar ne yazık ki ekmek parası için tarlada çalışmak zorunda kalıyorlar.

Çocuk işçiliği konusundaki istismar da ortadan kaldırılmalıdır. AKP’nin yanlış politikaları,  bu konuda da olumsuz tabloyu karşımıza çıkarıyor. 4+4+4 eğitim sistemi ile zorunlu ilköğretim yaşı 6-13’e çekilmesi de çocuk işçiliğini artırmıştır.  Ucuz iş gücü görülen çocuklar olumsuz koşullarda çalıştırılıyor. İş cinayetlerine büyükler gibi çocuklarda kurban ediliyor. Elde edilen bazı verilere göre yaşamını yitiren bin 235 işçinin 59’u çocuk işçi. Yani iş cinayetlerinde çocuk ve büyükler ölüyor. Siirt’te son yaşanan maden kazasında olduğu gibi. Orada hayatlarını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağılığı diliyoruz. İnşallah diğer işçilerinizden de olumlu haberler gelir. Bundan sonraki süreçte de iş güvenliği konusunda atılması gereken adımlar atılır.”

“14 YILLIK AKP DÖNEMİNDE 18 BİN 67 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRMİŞ, BU DURUM KADER YA DA FITRAT DENİLEREK GEÇİŞTİRİLEMEZ”

 İş cinayetlerinde Türkiye’nin Avrupa’da birinci dünyada ise 3’üncü sırada olduğunu kaydeden Arık, “2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetleri sonucu bin 596 emekçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu konular siyaset yapılacak konular değil. AKP iktidarının emek politikaları ne yazık ki, iş cinayetlerini de beraberinde getiriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin, SGK verilerinden elde edilen verilere göre AKP'nin 14 yılık iktidarı döneminde 18 bin 67 işçi yaşamını yitirmiş. Ne yazık ki bu kadar yurttaşımızı ekmek kapısında kaybediyoruz. Bu yurttaşlarımız  iş cinayetlerine kurban ediliyor. Bu konular kader ya da fıtrat diyerek geçiştirilemez. Gereken çalışmalar yapılmalıdır.”

Haber: Cafer ZENGİN