CHP'Lİ ARIK SAĞLIK BAKANI AKDAĞ'A SORDU:

CHP'Lİ ARIK SAĞLIK BAKANI AKDAĞ'A SORDU:
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, kadrosu dışında çalıştırılan sağlık personellerinin durumunu Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sordu. Akdağ’ın önceki bakanlığı döneminde bu konuda bir genelge yayımladığını hatırlatan Arık, söz konusu genelgeye rağmen kadrosu dışında çalıştırılan sağlık personelinin sağlık hizmetlerinin aksamasına ve çeşitli aksaklıkların yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Soru önergesinde Akdağ’ın önceki dönem bakanlığı sırasında yayımladığı genelgeyi hatırlatan Arık, bu genelgeye rağmen kamu hastanelerinde kadrosu dışında çalışan personellerin olduğunu ifade etti. Bu durumun sağlık hizmetlerinin aksamasına ve personel arasında haksızlığa neden olduğunu belirten Arık, soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi: “Bakanlığımızın 09.05.2005 tarih ve 2005/79 sayılı Genelge ile “Uygulamada ebe, hemşire ve sağlık memurlarının; vezne görevlisi, mutemet, döner sermaye memuru, santral memuru, danışma görevlisi, tutukevlerinde üst arama memuru gibi görevlerde çalıştırıldıkları Bakanlığımıza iletilmektedir. Ebe, hemşire ve sağlık memurlarının belirlenmiş görev yetki ve alanları ile temel eğitim, hizmet içi eğitim, görev ve unvanlarına uygun olarak çalıştırılmaları gerekmektedir. Ebe, hemşire ve sağlık memurları sağlık hizmetleri dışında çalıştırılmamalı, mevzuat ile belirlenen görev ve yetkileri dışında görev verilmemelidir. Bu durumda olanlar da gerekli tedbirler alınıp personel desteği sağlanarak hizmetin aksamasına meydan verilmeden düzeltilmelidir” denilmektedir.

Aradan geçen 11 yıla rağmen sorunun devam ettiği görülmektedir. Bu bağlamda; SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) Kayseri Şubesi kendi imkânlarıyla Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel sekreterliğine bağlı hastanelerde (İl sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlüğü hariç)  80 civarında personelin fiilen kadrosunda çalıştırılmadığına, buna rağmen kadroları doğrultusunda maaş ödendiğini tespit etti.

                Ayrıca konu Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiş ve konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı 08.10.2013 tarih ve 2013/34345 sayılı Genel Sekreter ve diğer hizmet başkanları hakkın da ön inceleme başlatılarak, soruşturma yürütülmüş, Kayseri Valiliği İl İdare Kurulu’nun soruşturma izni vermemesi nedeniyle soruşturma kapanmıştır. Bu bağlamda;

 

1-)Altında imzanız olan 2005/79 sayılı genelgeye rağmen Bakanlığınıza bağlı tüm birimlerde kaç personelin kadrosu dışında görev yaptığı konusunda bir çalışmanız oldu mu? Yayınladığınız genelgenizin amacına ulaştığına ve gereğinin yapılıp yapılmadığına dair Bakanlığınızda bilgi, belge bulunmakta mıdır?  Sırf Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerde (İl sağlık Müdürlüğü ve Halk sağlığı Müdürlüğü hariç) bu kadar sayıda Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe vb. personelin hala kadrosu dışında çalıştırılıyor olması yayınlanan genelgenin gereğinin hala yapılmadığını göstermektedir. Sadece Kayseri de resmi olmayan bu sayı dikkate alındığında Türkiye genelinde bu şekilde çalışan binlerce sayıda personel olduğu anlaşılıyor. Yayınlamış olduğunuz genelgeye ve ilgili Kanunlarımıza aykırı olarak Türkiye genelinde Bakanlığınızda bu şekilde kadrosu dışında çalışan kaç sağlık personeliniz bulunmaktadır?

                2-) Hastanelerimizde sağlık personeli sayısının yetersizliği nedeniyle, fazla nöbet tutma, fazla çalışma konusunda çeşitli şikayetler gelmektedir. Böyle bir durum yaşanırken, sağlık konusunda çeşitli uzmanlıkları bulunan personelin farklı bölümlerde çalıştırılması beraberinde bu ve başka farklı sıkıntıları da getirmektedir. Örneğin bir hemşire yada sağlık memuru kadrosu doğrultusunda çalıştırılmayıp, masa başında memurluk, V.H.K.İ vb. görevlere verildiğinde, kadrosu hemşire, sağlık memuru olarak görüldüğü için uzman personel konusundaki sıkıntının net olarak tespit edilemeyeceğini düşünüyorum. Bilgisayar ortamında baktığımızda hastanelerin hemşire, sağlık memuru kadroları dolu gözükmektedir. Ama bu kadroda olan sağlık personeli eğitiminin ve kadrosunun gerektirdiği şekilde değil de başka kadrolarda görevlendirildiği için sahada olan sağlık personeli daha fazla çalışmak, daha fazla nöbet tutmak zorunda kalmaktadır. Bu durumda sağlık hizmeti sunumu olumsuz etkilenmektedir. Bu olumsuzluğun, hukuksuzluğun giderilmesi için genelge haricinde başka bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz, düşünüyor musunuz?

                3-) Özel Hizmet Tazminatı hakkında 2006/10344 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ye göre“….fiilen kadrosunun gerektirdiği görevleri yapmayan personellerin özel hizmet tazminatı hakkından yararlanamayacağı, kadrosu doğrultusunda maaş ödenmemesi gerektiği belirtilmektedir.” Buna rağmen özellikle çalışma şartları ve riskleri nedeniyle V.H.K.İ ve memur kadrosunda çalışanlardan daha yüksek maaş ve döner sermaye hakkına sahip olan hemşire, sağlık memuru ve ebe kadrosunda olan personellerin fiilen hemşirelik, sağlık memuru, ebelik yapmamasına, memurla, V.H.K.İ kadrosunda olanlarla aynı işi yapmalarına rağmen kadroları doğrultusunda maaş almaları hukuksuz değil midir?  Yada şöyle soralım, kadrosu sağlık personeli olan ve fiilen bu görevleri sahada yapan, gece-gündüz, hafta sonu-resmi tatil demeden nöbet tutan, şiddete uğrayan, ailesinden, sosyal hayattan uzak kalan personellerle, nöbet tutmadan, masa başında 08:00-16:00 memurluk yapmasına rağmen, kadrosu sağlık personeli diye fiilen kadrosunda çalışan hemşireyle aynı ücreti alması haksızlık, adaletsizlik değil midir?  

                4-) Fiilen kadrosu doğrultusunda çalışmadığı, çalıştırılmadığı halde, personele kadrosu doğrultusunda maaş ödenmesi nedeniyle personel haksız kazanç elde etmiş, devletimizde zarar etmiş, zarara uğratılmış olmuyor mu? En azından kanunlarımızın gereğini yaparak, fiilen kadrosunda çalışmayan personellere, yaptıkları işe göre ücret ödemeyi ve kadrolarını değiştirerek sağlık personeli kadrosu yerine, memur veya V.H.K.İ kadrosuna geçirmeyi düşünüyor musunuz? Bu şekilde yapılarak en azından kaç tane sağlık personeli ihtiyacımız olduğu, ne kadar kadro açığımız olduğu ortaya çıkacaktır. Kadrosu sağlık personeli olan değil de sahada fiilen çalışan sağlık personeli sayısı net olacaktır.