CHP, Kocasinan'da 3 sorunun yanıtını arıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Kocasinan Belediye Meclis Üyeleri, Meclis Toplantısı'nda yanıtını alamadıklarını belirttikleri 3 soru önergesini bu kez kamuoyu önünde sordu. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde.

CHP, Kocasinan'da 3 sorunun yanıtını arıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Kocasinan Belediye Meclis Üyeleri Zeki Gümüş, Ahmet Turan Özkan, İhsan Aydın, Suat Yıldırım ilçe başkanı Barış Özdemir ile ilçe başkanlığında basın toplantısı düzenleyerek, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’ın meclisteki uygulamalarına tepki gösterdi. Basın açıklamasını yapan Zeki Gümüş, gündeme getirdikleri konuların Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 11. maddesine aykırı olarak usule uyulmadan Belediye başkanı tarafından gündeme alınmadığını belirterek, ‘Pazartesi gerçekleşen Kocasinan Belediyesi meclis toplantısında görüşülmek üzere kamuoyunun gündeminde olan Kocasinan Belediye Muhasebe Müdürlüğüne atanan Eski Akkışla Belediye Başkanının ataması, Dragon Festivali ve Tasarruf Tedbirleri kapsamında belediyenin bağlı şirketlerinin SGK ve vergi borçlarına karşılık devredilen taşınmazlara ilişkin olmak üzere 31.07.2024 tarihinde üç adet soru önergesi verdik.  Vermiş olduğumuz bu soru önergelerinden rahatsız olmuşlar ki! Belediye Kanunu'nun 21. maddesine aykırı bir şekilde, meclis gündemine alınmamıştır. Belediye Kanunu'nun 21. Maddesi gereği, meclis üyeleri tarafından sunulan soru önergeleri, belediye meclis gündemine alınmalı ve gerekli açıklamalar yapılmalıydı. Lakin bu açıklamalar yapılmadan Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 11. maddesine aykırı olarak usule uyulmadan Belediye başkanı tarafından sadece gündeme alınan maddeler görüşülmüş, gündem maddeleri tamamlanır tamamlanmaz da oturum kapatılmıştır. Daha sonrasında, basın mensupları ve vatandaşlar dışarı çıkartılarak ses ve görüntü alınması yasaklanmak suretiyle oturuma gündem dışı devam edilmiştir.’ dedi. 

Bilgi alma hakkı ihlal ediliyor

Söz konusu uygulamanın belediyenin hukuka ve demokratik süreçlere olan bağlılığını sorgulanır hale getirdiğini ve vatandaşların bilgi alma hakkının ihlal edildiğini belirten Gümüş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘Meclis üyelerinin demokratik süreçlere katılımını engelleyen, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini ihlal eden bir uygulamadır. Meclis üyelerinin önergeleri, toplumun ihtiyaçlarının ve taleplerinin daha iyi anlaşılması ve karşılanması için kritik öneme sahiptir. Bu haklarının göz ardı edilmesi, temsil ettikleri halkın sesinin duyulmasına engel teşkil etmektedir. Buna ek olarak, meclisten basın mensuplarının çıkarılması, vatandaşların fotoğraf ve video çekimlerine engel olunması kabul edilemez bir davranıştır. Bu olay, belediye yönetiminin ifade özgürlüğü ilkelerine aykırı bir tutum sergilediğini açıkça ortaya koymaktadır. Belediye meclis toplantıları, kamuya açık olarak düzenlenmekte ve bu toplantılarda basın mensuplarının ve vatandaşların bilgi edinme hakkı anayasa ve yasalar tarafından güvence altına alınmaktadır. 
Basın özgürlüğü, demokratik toplumların temel taşıdır. Yerel yönetimlerin hesap verilebilirliği açısından da büyük önem taşır. Vatandaşların, yerel hizmetlerin işleyişi hakkında bilgi sahibi olma hakları, katılımcı demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu tür engellemeler, halkın kamu yönetimine dair bilgi alma hakkını ihlal etmekte ve demokratik denetim ilkesine zarar vermektedir. 
Ayrıca Toplantı sırasında Belediye Başkanı'nın, CHP ve İYİ Parti meclis üyelerini kast ederek “azınlık” ifadesini kullanması da ayrıca tepkiyle karşılanması gereken bir tutumdur. Böyle bir söylem, yerel yönetimlerin kapsayıcılığına zarar vermekte, demokratik temsil ilkesine, vatandaşın kutsal iradesine aykırı düşmektedir.
Bu doğrultuda, belediye yönetimini kanuna uygun hareket etmeye ve ilgili soru önergelerinin derhal meclis gündemine alınarak vatandaşı bilgilendirmeye davet ediyoruz. Vatandaşlardan gelen talepleri dile getiren meclis üyelerine baskı uygulayarak susturmaya çalışanlar, bilmelidir ki! Cumhuriyet Halk Partisi Kocasinan Belediye Meclis üyeleri olarak yılmadan halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz.’