CHP 2 yıl önce önermişti! Kaptanın adı bakın nereye verildi?
CHP'li Orhan Karakoçluoğlu'un önerdiği isim önerisinde 2 yıl sonra beklenen adım atıldı. 'İsmail Hakkı Durusu'nun adı bakın nereye verildi? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Mustafa Kemal Atatürk'ü, Milli Mücadele’nin fitilini ateşlemek üzere Samsun’a götüren efsane Bandırma vapurunun Kayserili kaptanı İsmail Hakkı Bey’le ilgili CHP'den dikkat çeken teklif yaklaşık 2 yıl önce geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, Milli Mücadelenin Kayserili gizli kahramanı İsmail Hakkı Durusu için harekete geçti. Karakoçluoğlu, Kocasinan Belediye Meclisine, Bandırma Vapuru'nun Kayseri Talas Zincidereli kaptanı İsmail Hakkı Bey’in isminin bir bulvar veya mahalleye verilmesi önerisinde bulundu.
Karakoçluoğlu’nun önerisi geçen iki yılın ardından karşılık buldu. Kocasinan Belediyesi şubat ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıdan ‘İsmail Hakkı Durusu’ isminin bulvar ya da mahalleye verilmesi ile ilgili karar da çıktı.
Oruçreis Mahallesi Karpuzatan Caddesi ile 3412. Sokak arasındaki yeni yapılan parka ‘İsmail Hakkı Durusu’ ismi verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, TOKİ bölgesinde yeni yapılan parka Bandırma Vapuru Kaptanı olan ‘İsmail Hakkı Durusu’ isminin verilmesinin son derece anlamlı ve önemli olduğunu vurguladı.
İsmail Hakkı Durusu kimdir?
Biyografim.net internet sitesinde yer alan bilgilere göre; İsmail Hakkı Durusu, 1871 yılında Kayseri'nin Zincidere beldesinde doğdu. Babası da kendisi gibi kaptan olan Hacı Ahmet Efendi'dir. 1891 yılında Leyli Ticari Bahriye Mektebi'ni bitirdi. 24 Mart 1892 yılında stajyer kaptan olarak Kayseri vapuruna atandı.
Bahri Cedit (1892), Ali Saib Paşa(1893) ve Dolmabahçe (1892) gemilerinde üçüncü kaptanlık yaptı.
Şeref (1897), Medine (1897), Mekke (1899), Selanik (1900), Kaplan (1900), Sakarya (1901), Bahri Cedir (1905), Sakarya (1907) ve Kaplan (1907)gemilerinde ikinci kaptanlık görevini yürüttü.
1 Nisan 1915 tarihinde kaptanlığına atandığı Doğan Vapuru fırtınada Marmara Denizi'nde battı. Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından açığa alındı. Soruşturma sonunda ihmali olmadığı anlaşıldığından görevine döndü. Ankara gemisi ikinci kaptanlığını yaptı.
1 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru'nun Kaptanı oldu.
15 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa İsmail Hakkı Kaptan'ı çağırttı. Samsun'a Bandırma Vapuru ile yapılacak seyahatin ayrıntılarını anlattı. 16 Mayıs 1919 tarihinde Sirkeci'de Bandırma Vapuru işgalci İngiliz Yüksek Komiserliği askerleri tarafından arandı ve sefer izni verildi.
9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa öğle üzeri Kız Kulesi açıklarında vapura bindi. Beraberinde 20 civarında subay, asker ve sivil memur bulunmaktaydı.
Mustafa Kemal Paşa ve maiyetini, 17 Mayıs'ta İnebolu'ya, 18 Mayıs'ta Sinop'a uğrayarak kıyı şeridini takiben 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a getirdi.
Soyadı kanunu çıktığında Durusu soyadını aldı. 10 Ağustos 1922 tarihinde emekli oldu.
19 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Karşıyaka vapuruna İsmail Hakkı Durusu adını verdi.
1940 yılında İstanbul'da vefat etti.