Çetinsaya'dan dikkat çeken çıkış: İyiliğe 'Bürokrasi' engeli
Kansere Karşı Birlikte Derneği'nin (KANKA) etkinliğine iş insanı Süleyman Çetinsaya'nın sözleri damga vurdu. Bürokrasiyi açamadıklarını belirten Çetinsaya, bu nedenle çocukların öldüğünü ifade etti. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Kansere Karşı Birlikte Derneği’nin (KANKA) düzenlediği etkinliğe iş insanı Süleyman Çetinsaya’nın açıklamaları damga vurdu. Önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı etkinlikte konuşan Çetinsaya, konuyla ilgili yapılan konuşmalarda herkesin iyi dediğini ancak kendisinin çok iyi diyemediğini söyledi. Özhaseki’nin bu konulara öncülük ettiğini ve çıkartılan engelleri çok iyi bildiğini ancak dile getirmediğini belirten Çetinsaya, bunun söylenmesi lazım diyerek, ‘Sayın hocamızın biraz önce anlattığı hastalıklar ve konularda hepsi olabilir de ama maalesef bürokrasiyi aşamıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler arasındaki çekişmeler… İstenilen ilaç Türkiye'ye getirilemiyor. Ya çocuk vefat ediyor ya da çocuk yurt dışına gidiyor ya da valilik kanalıyla kampanyalar düzeliyor.’ dedi.
SMA Hastalığının ilaçları konusuna dikkat çeken Çetinsaya’nın ‘Bu hastalığın tedavisi Amerika’da var, 3 milyon dolar. Birde bayisi olan Dubai’de. Diyoruz ki, ‘Bize Türkiye’ye de verin’, ‘Tamam verelim’ diyorlar ama Sağlık Bakanlığı bize, ‘Sözleşmeyi ben onaylarım’ diyor. Sağlık Bakanlığı taraf. Bir taraf, o taraf. Bu maalesef çekişmede istenilen konuma gelemedik. Gelemiyor. Yani bu Kanka Hastanesi'ne o günün parasıyla harcanan 75 milyon TL. Bugünkü parayla 10 milyon dolar. Kolay yapılmadı bunlar.
Bütün bu hemşehrilerimiz, bizlerin, diğerlerinin, Sayın Bakanım, herkesin katkısıyla bu hale geldi. Lütfen, bürokrasiye takılmadan cesaretle gidilmesi gerekir. Cesaret olmadan olmaz. Eğer sen iyi niyetli isen neden korkuyorsun? Niye altına imza atmıyorsun? Neden yapmıyorsun? Neden bu ilaçları getirmiyorsun? Güzel ekrana ver. Verdin ama bu ilaçların yok. Getirilmiyor. Bu ülkeye verilmiyor.
Bize getirilmiyor. Hocam bize dedi ki, ‘Bu hastane Amerika'da var 36 yataklı. Ağabey siz 40 yataklı yapacaksınız’ dedi. Yaptık mı? Yaptık. Ağamın sayesinde (Özhaseki’yi işaret ederek) Ağımız bu işin başkanı. Biz ne derse onu yapıyoruz. Ama olmuyor. Teslimi bir yıl sürdü. Hocam unuttun galiba bunları.Sayın daha önceki rektörümüz, hocam değil, hocam üstümü almasın. Hocamdan önceki rektör imza atmadı. Öbür olmadı. Sağlık Bakanlığı bunu vermedi, onu vermedi, olmadı. Ve uzadı. Lütfen, bu çocuklar ihtiyaç, çocuklar sağlıkları bir an önce kavuşması lazım. Kusura bakmayın. Biz bu konuda biraz doluyuz ama sizin başınızı ağrıtmayın.’ sözleri salondakilerin alkışlarıyla karşılandı.