Cehennemi satın alan Kayserili

'Cehennemi Satın Alan Adam' olarak bilinen Alman Din Adamı Martin Luther'in Alman aydınlanmasına yön veren çıkışına Kayserili dahil olursa ne olur. Gelin onu da Kayseri Olay olarak hazırladığımız haber bülteninde okuyalım…

Cehennemi satın alan Kayserili
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Din adamlarının cenneti para ile sattığı Ortaçağ Avrupası’nda dinin kullananların elinde zenginleşme ve güç edinme aracı olarak kullanılmasına tepki gösteren Alman din Adamı Martin Luther, mahkemeye verilir. Mahkeme sırasında Martin Luther, "Milleti cehennemle korkutup, cenneti para karşılığı satıyorsunuz. Sıkıysa cehennemi satsanız ya?” 
Yargıçlar şaşkınlıkla sorar, “Cehennemi kim alır ki?” 
Martin Luther hiç tereddüt etmeden yanıtlar, “Ben, parası neyse veririm”
Yargıçlar cehennemi Martin Luther’e bedavaya verirler. Duruşma biter. Martin Luther, dışarı çıkar ve halka seslenir: "Cehennemi satın aldım, benimdir. Bundan sonra oraya kimseyi almayacağım, korkmayın." 
Alman aydınlanmasının kilometre taşı olarak görülen bu olay Kayserili’nin ticari zekası ile buluşunca farklı bir hikaye ortaya çıktı. Son günlerde sosyal medyada dolaşan fıkra ise şöyle: 
Kayserili Almanya’ya gider. Ticaret yapmak isteğiyle araştırmaya başlar. Ama alıp satacak bir şey bulamaz. Sonra bir papazın cenneti sattığını öğrenir. Kalkıp papazın yanına gider ve cehennemi almak istediğini söyler. 
Papaz, saf gördüğü Kayserili’yi kandırmak ister ve 100 altın ister. Kayserili bu pazarlık yapmadan olmaz. Pazarlık yaparlar 65 altına anlaşırlar, Kayserili çıkar gider. 
Bir süre sonra kimse kiliseye gidip, cenneti satın almak istemez. Papaz yardımcısını çağırır, durumu sorar. Yardımcısı, “Efendim, cehennemi sattığınız Kayserili her yerde ‘Ben cehennemi satın aldım. Kimseyi oraya almayacağım’ diyormuş” der. 
Papaz, hemen Kayserili’yi bulup getirmelerini ister. 
Kayserili’yi papazın yanına getirirler. Papaz, “Cehennemi bana geri ver” der. Kayserili, “olur” der. Papaz çıkarır 65 altın verir Kayserili olmaz der, başlar pazarlık. Sonunda Kayserili 65 altına aldığı cehennemi 130 altına yeniden papaza satar.