Çanakkale Şehitleri'nin Torunları Aranıyor!

Çanakkale Şehitleri'nin Torunları Aranıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ’de yaşayan ve dedesi Çanakkale Savaşında şehit olan Rıza Yağar, dedesini birkaç defa rüyasında gördüğünü ve şehit dedesinin kendisine, “Torunum vefasız çıktı, gelip Çanakkale’de beni aramıyor, ecdadına sahip çıkmıyor” dediğini belirterek, “Dedemin rüyamda bu feryadını birkaç kez görünce Çanakkale benim için ev yolu oldu ve aynı zamanda derneği kurmama da vesile oldu” dedi.

Yağar, Kayseri’de 771 Çanakkale’de şehidinin olduğunu da belirterek, “Gördüğüm rüyaların ardından dernek kurdum ve şimdi şehit dedelerimizin diğer torunlarına da ulaşmak için çalışıyoruz. Ama o dönem lakaplar kullanıldığı için zorlanıyoruz” diye konuştu.

 

Kayseri’de yaşayan iş adamı Recep Yağar, Çanakkale Şehidi olan ve kendisiyle de aynı adı taşıyan dedesini rüyasında gördükten sonra Çanakkale Şehitlerini yaşatacak ve torunlarını buluşturacak bir dernek kurma girişiminde bulunduklarını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce 1915 Kayseri Çanakkale Savaşı Şehit Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurduklarını, kendisinin de derneğin kurucu Başkanı olduğunu ifade eden Rıza Yağar, “Gördüğüm rüya ve bunun yanında evimin duvarında beliren Çanakkale Şehitliği anıtı beni bu yola sürükledi” dedi.

“ŞEHİT DEDEMİ BİRKAÇ DEFA RÜYAMDA GÖRDÜM, BANA VEFASIZ ÇIKTIN DİYORDU”

2000 yılı ile 2015 yılları arasında aralıklarla şehit dedesini rüyasında gördüğünü anlatan Yağar, “15 yıl içinde belirli zaman aralıklarıyla 3 kez aynı rüyayı gördüm.  Rüyamda aynı adı taşıdığım dedem, bana Çanakkale’de ve isminin Rıza olduğunu, benimde vefasız olduğumu, kendisini hiç arayıp, sormadığını söylüyor ve ecdadına sahip çık, gel mezarımı bul diyordu. Artık gitme vakti geldiğini hissettim. Bu rüyalardan sonra Çanakkale benim için evimin yolu gibi oldu. Sık sık gider oldum” diye konuştu.

“EVİMİZİN OTURMA ODASI DUVARINDA ÇANAKKALE ŞEHİTLİK ANITI BELİRDİ, EŞİMLE GÖRDÜK”

Bunun yanında 2015 yılında da Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılında da yine dedemi rüyamda görmeye başladım. Aynı zamanda 2015 yılının birinci ayın gibiydi, evimizin içinde eşim akşam evde  bir zatın dolaştığını söyledi. Ben önce inanamadım, olmayacağını söyledim. Odaların içine girdiğimizde bizi takip eden, rüzgar gibi, gölge gibi bir şeyin gezdiğiniz hissettik, ikimizde gördük. İlerleyen saatlerde terk etmedi ve bu devam etti.  Evimizin oturma odasına da Çanakkale Anıtı’nın resminin düştüğünü bizzat,  gördük. O korku ile duygulara kapıldım. Şimdi bu uğurda çalışıyorum, bir şeyler yapıyorum” dedi.

“TÜRKİYE’DE BU ALANDA KURULMUŞ İLK DERNEĞİZ”

Genelkurmay Başkanlığı tarafından “Türkiye Şehitlerini Anıyor” adıyla başlatılan etkinliğe de davet edildiğini ve aile o etkinliğe katılıp şehitleri andıklarını kaydeden Yağar, “Genel Kurmay başkanlığımızın o etkinliklerine davet ettiler ve ailece giderek oradaki muhteşem programa konuk olduk. Dedemle ilgili de bir bölüm vardı. Orada şehitlerimizi andık. Bana o programda dedemin künyesini ve onur belgesi verdiler. Şimdi bu künye ve belgeyi gururla taşıyorum. Bu olaydan sonra da derneği kurma fikrimizi yetkililerimizle, komutanlarımızla paylaştık ve onlarda güzel olur dediler ve destek verdiler. Şimdi derneğimizi kurduk ve birinci yılımızı doldurduk. Türkiye’de bu alanda kurulmuş ilk derneğiz” şeklinde konuştu.

“GELİN BİRLİKTE ARAŞTIRALIM”

Çanakkale Şehitleri’nin torunlarını buluşturmak istediklerini ve aynı zamanda şehitleri unutturmamak için etkinlikler yapmayı planladıklarını kaydeden Başkan Rıza Yağar, “Kayseri’de ne kadar Çanakkale’de şehit olmuş büyük dedeleri olan vatandaşlarımız var ise onlarla oluşum içerisine girmek istiyoruz. Birlikte derneği yönetmek, paylaşmak istiyoruz. Onların da ecdatlarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Eğer dedeleri şehit olmuş vatandaşlarımız varsa, onlara sesleniyoruz, gelin birlikte araştırıp, bulalım. Onların mirasına sahip çıkalım” dedi.

KAYSERİ’DE 771 ÇANAKKALE’DE ŞEHİT OLMUŞ İSİM VAR”

“Kayseri’de yaptığımız araştırmalarda 771 şehit dedelerimiz var” diyen 1915 Kayseri Çanakkale Savaşı Şehit Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rıza Yağar, şunları söyledi: “Fakat bu 771 kişinin yakınlarına ulaşmamız çok zor. Şu an 25 kişiye ulaştık, derneği üye ettik. Derneğimizde şehit torunu üyelerimiz var.  O tarihte lakap olduğu için, geçmiş tarihlerde bulmak zor oluyor. Örneğin benim Çanakkale’de 33 yaşında şehit olan dedem Seyitoğlu Rıza olarak o dönem biliniyor. Genel Kurmay Başkanlığımız da bu adla program düzenledi. Eğer  kişiler ecdadını lakaplarını bilerek, gelip ararlarsa, bize yardımcı olurlarsa daha kolay olur. Tamamına ulaşmak için gayret ediyoruz. Derneğimiz duyuldukça gelenler oluyor, onlarla temasa geçiyoruz. İlk etapta en azında 150-200 şehit dedelerimizin torunlarına ulaşmak istiyoruz. Çanakkale ruhu bütün dünyamızın  ruhu. Dedelerimiz 1915 harbinde orada 7 düvele karşı savaşmışlar. Bu ruhu anlatmalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Ülkemizin içinde bulunduğu durum ortada. Şimdi bize lazım olan ruh Çanakkale ruhu. Benim gibi büyüklerinden dedelerini duyan kişiler varsa yani  dedem Çanaklale’de şehit olmuş,  gazi olmuş diyenler var ise derneğimize gelip  ecdatlarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. 2 ya da 3’üncü kuşak torunlar olabilir, biz onlara yol göstereceğiz ve onlarında dedelerine sahip çıkmalarına vesile olacağız. Gelsinler, birlikte bu ruhu yaşatalım”

 Diğer yandan Başkan Rıza Yağar ve Derneğin Başkan Yardımcısı Bahtiyar Polat’a  Kayseri Olay Gazetesi ve 38 Kent TV’yi de ziyaret ederek, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.