Çalışma Bakanı'ndan 'kıdem tazminatı' açıklaması

Çalışma Bakanı'ndan 'kıdem tazminatı' açıklaması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen bir toplantıda iş dünyası temsilcilerine seslendi.

Başlatılan ‘Milli İstihdam Seferberliği’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Müezzinoğlu, “Bu yıl 1 Ocak ile 3 Mart tarihleri arasında 264 bin 630 yeni istihdam sağladık. Burada kadınların istihdam oranı yüzde 32 oldu. Geçen yılın Ocak ve Şubat dönemine göre istihdamdaki artış oranı yüzde 50 oldu” dedi.

Türkiye’de çok tartışılan kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili konuşan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Aslında işçinin hakkı, 10 yıl, 20 yıl sonra işverenin cebinde olmamalı. Yani 10 yıl ve 20 yıl sonrasının koşullarını kimse bilemez. Bugün çok iyi olan bir işverenimiz, yarın zor durumda olabilir. Kocaeli’de böyle bir konu oldu. Üstelik o işyerinde sendika var. İşveren, işler bozulunca ‘Kıdem tazminatını ödeyecek durumum yok’ dedi. İşçiler de bize kıdem tazminatıyla ilgili geliyor. Kıdem tazminatı, hakkaniyetli, sürdürülebilir, güvenilir olmalı ve tarafların cebinde olmamalı. Onun gücü, onun yasayla verilen fonda veya yeni yapılacak yapıda olmalı. Bu yıl çalışma hayatının en önemli reformlarından birini kıdem tazminatıyla sağlayacağız. Başardığımızda çalışanla çalıştıran arasında hukuk birbirine güvene dayalı olmalı. ‘O beni, ben onu istismar ediyorum’ değil, herkes daha iyinin, başarının peşinde olmalı. Sağ ve sol ayak nasıl sağlıklı gidiyorsa, işçi ve işveren arasındaki hukuk da bu kadar hakkaniyetli olmalı. Bize de düşen bu arada iyi hakemlik yapmak, güçlü, adil hakemlik yapabilmek. İnşallah bunu da yapma gayreti içerisinde olacağız.”

“KAYITDIŞI 60 MİLYAR LİRA”

Türkiye’nin kayıtdışı ekonomiyle de mücadele ettiğini vurgulayan Müezzinoğlu, “Aslında güven ve istikrar kelimesi çok önemli. Güven ve istikrar varsa bir yerde başarı gelir. 2002’den bu yana ekonomide kayıt dışılığı yüzde 54’lerden yüzde 33’e indirdik, ama üçte bir daha kayıt dışı var. Bu çok büyük bir rakam. 1 puanlık kayıtdışılığın ülkeye maliyeti 1.9 milyar. Kayıtdışılığı yüzde 30 kabul etsek, 60 milyar liralık bir kayıtdışında kaybımız var. Bu 60 milyar lira bir başkasının cebinde kalarak onun rekabet gücünü artırırken, sanayicilerin rekabet dinamiklerini zayıflatıyor” diye konuştu.