Büyükşehir Belediyesinin Millet Bahçesi ile ilgili şok ifade: Bir utanç! İşte nedeni…

Milliyet Gazetesi Yazarlarından aynı zamanda Mimar Sinan Genim, Kayseri'de yapımı devam eden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Büyükşehir Belediyesinin Millet Bahçesi ile ilgili şok ifade: Bir utanç! İşte nedeni…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyet Gazetesi Yazarlarından aynı zamanda Mimar Sinan Genim, Kayseri’de yapımı devam eden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

‘BABA, OĞUL, KUTSAL RUH'

‘Kayseri’nin ‘kabul edilemez’ kapıları’ başlıklı bir yazı kaleme alan Sinan Genim, yazısında çarpıcı ifadeler kullandı. Kapılardaki üç açıklıkla ilgili tarihi bilgi de veren Genim, ‘Konuştuğum bazı arkeologlar, üç açıklığın ortada yer alan ve genelde daha geniş ve büyük olanının imparator ve üst düzey komutanlar tarafından kullanıldığı, sağdaki daha ufak açıklığın gidiş, soldakinin ise dönüş için kullanıldığını düşündüklerini ifade ettiler. Ancak bu takların çoğunluğu şehre giriş için kullanılan yapılar değildir. Daha çok bir zaferin anısına yapılmış bağımsız seyirlik yapılardır, niçin gidiş-geliş için kullanılır olsunlar? Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu içinde yaygınlaşmasından ve resmî din olarak kabul edilmesinden sonra yapılan benzer yapılar içinse teslis (Baba, oğul ve kutsal ruh) kavramını akla getirmesi için yapıldığı görüşü ileri sürülmektedir’ dedi.

‘KAYSERİ MİLLET BAHÇESİ KAPILARI DA ÜLKEMİZ MİMARİSİ İÇİN BİR UTANÇTIR’

‘Kesinlikle ortadan kalkmalı’ diyen Genim, ‘Yeteri kadar araştırma yapmadan, ben yaptım oldu felsefesi ile inşa edilen benzerleri gibi Kayseri Millet Bahçesi kapıları da ülkemiz mimarisi için bir utançtır. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın adının arkasına sığınarak yapılan bu gibi yapıları, onun adını yüceltmekten çok zarar verici girişimler olarak görmekteyim. Kendi kültürüne ait mimari örnekleri yanı başında, kendi yaşadığı şehirde yüzlerce yıldır dururken, anlamadığı, özümsemekte güçlük çektiği başka kültürlerin örneklerinden hareket ederek büyük şeyler yapmaya çalışmayı anlamak oldukça zor. Mimari ne kadar basit halledilirse başarı şansı o kadar büyük olur. Form olarak başarmakta güçlük çektiğimiz şeyleri, taş kaplayarak, çini ile süsleyerek başarılı hale getirmek mümkün değildir. Bundan böyle iş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç’a düşüyor. Amacı geleceğe mesaj iletmesi istenen bir anıtsal mimari ise, yoğun bir araştırmaya dayanan çok daha özgün bir tasarım elde etmek için çalışması, yapılan çalışmalara destek vermesi gerekiyor.