Büyükkılıç, sabah ilk iş o türbeyi ziyaret etti...

Başkan Büyükkılıç'tan, Malatya'da türbe ziyareti...

Büyükkılıç, sabah ilk iş o türbeyi ziyaret etti...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sabahın ilk ışıkları ile birlikte Darende'ye giderek türbe ziyareti gerçekleştirdi. Büyükkılıç, "Sabahın bu güzel saatlerinde eşim Dr. Necmiye Hanım ile birlikte manevi havasını teneffüs ederken huzur bulduğumuz Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Türbesi’ni ziyaret ettik. Herkese hayırlı pazarlar diliyorum." ifadelerini kullandı.

 

SOMUNCU BABA TÜRBESİ (MALATYA)

Darende İlçesi'nin Zaviye Mahallesi’nde bulunan Somuncu Baba TürbesiSomuncu Baba Camii ve Balıklı Göl ile bir arada bulunur. Türbenin yapım tarihine ait bilgi bulunmamakla birlikte caminin minaresi 1686 tarihlidir. Caminin ortasında türbe bulunmakta ve onun içerisinde de Cumhuriyet devri ahşap işçiliği ile yapılmış bir sanduka yer almaktadır.

Türbeyi içinde muhafaza eden Şeyh Hamit-i Veli Zaviyesi’ne ait olan caminin yıkılması ile yerine bugünkü taş ve ahşap malzemeden inşa edilen cami yapılmıştır. Caminin güney yönünde, bugün kütüphane olarak kullanılan dikdörtgen bir oda vardır. Türbe içinde taş mimarili kabirler bulunmaktadır. Ayrıca caminin bodrum katında, Somuncu Baba Müzesi bulunmaktadır.

Somuncu Baba Kimdir?

Somuncu Baba, Şeyh Hamîdüddin Aksarâyî adıyla da bilinir. Asıl adının Abdullah olduğu anlaşılan Şeyh Hamîdüddin kaynakların pek çoğunda Kayserili diye gösterilir. Hamîdüddin Aksarâyî, Erdebil Tekkesi’nde seyrüsülûkünü tamamladıktan ve bir süre inzivâ hayatı yaşadıktan sonra şeyhinin emriyle Anadolu’ya dönüp Bursa’ya yerleşti. Bu dönemde onun eşeğiyle ormandan odun getirip bu odunlarla ekmek pişirdiği ve ekmekleri sırtına yüklenerek sokak sokak dolaşıp “somunlar, müminler!” diyerek halka dağıttığı rivayet edilir. Kendisine Etmekçi Koca veya Somuncu Baba lakabının verilmesi de bundan dolayıdır.