Büyükkılıç o isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar

Kayseri'de yaşanabilecek depremlere ilişkin kamuoyunda tartışmalar sürerken Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'tan dikkat çeken açıklamalar geldi. Başkan Büyükkılıç açıklamasında hangi isimlere sert çıktı? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Büyükkılıç o isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

6 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezüssü depremler 11 ili etkilemişti. Etkilenen iller arasında yer alan Kayseri’de de zaman zaman artçı depremler yaşanırken son yapılan açıklamalar vatandaşları endişelendirdi. 

Büyükkılıç ol isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA)  son çalışmasını yorumlayan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen Kayseri’deki fayların, 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıkladı. Evsen’in bu açıklamalarının ardından kamuoyunda deprem tartışmaları başladı. Evsen’e ilk yanıt Paleosismolog Ramazan Demiraş’tan geldi. Demirtaş, Kayserili vatandaşların tedirgin olmasına gerek olmadığını söyleyerek, kentteki fay hatlarını madde madde açıkladı.

Büyükkılıç o isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar

 

Yalçındağ ile Evsen karşı karşıya geldi

Demirtaş’ın hemen ardından TMMOB Jeofizik Müh. Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ, Evsen’in açıklamasını alıntılayarak, Sismoloji bilimi açısından "en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen" diye bir bilginin olmadığını defalarca söyledik. Ayrıca rapor MTA’nın ve herkese açık.’ paylaşımını yaptı. 

Yücedağ’ın paylaşımının hemen ardından bu kez Adnan Evsen, X sosyal medya hesabından ‘Ürettiği deprem oydu. Fala bakacak halimiz yoktu. Paleosismolijik veriler ilk defa yapıldı. Hatırlatırım’ ifadeleriyle yanıt verdi. 

Büyükkılıç o isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar

Evsen’in paylaşımı üzerine yeniden bir paylaşım yapan Yücedağ, ‘Ürettiği deprem oydu" lafı da bilimsel değil. Çünkü sismolojide böyle bir yaklaşım yok. Sadece AFAD'ın bir sayfasındaki veriyi doğru kabul edip koca sismoloji bilimini yok sayamazsanız! Sayarsanız da gerçek bilgi, bir gün mutlaka önünüze düşer.’ sözleriyle karşılık verdi. 

Bunun üzerine Evsen’den Yücedağ’a , ‘Siz hangi olmayan sismolojik veri ile 7 dediniz?’ paylaşımı geldi.

Büyükkılıç ol isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar

‘İnsanları tedirgin etmeye gerek yok’

Deprem uzmanlarının karşı karşıya geldiği ve kamuoyunda tartışmaların sürdüğü deprem konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükklıç önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Büyükkılıç, spekülasyonlara kulaklarını tıkadıklarını söyledi. Vatandaşların zihinlerini bulandıracak açıklamalar yapıldığının altını çizen Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depreme hazırlık bağlamında, depremle ilgili konularda çalışmalar yapılıyor, daha ürünler tam ortaya çıkmadan en çok yapılan şey spekülasyon, insanları tedirgin etmeye gerek yok. Kayseri’mizde Erciyes gibi değerimiz, nimetimiz var. Bunu değerlendirmesi gereken boyutlar var, bunun karar vericisi bizler değiliz, bilim adamlarının yapmış olduğu çalışmaların ucundan tutarak, daha sonuca ulaşmamış, yorumlar yapılmamış, değerlendirmeler, raporlar çıkmamış şekliyle kamuoyunun zihnini bulandırmanın manası yok. Kayseri’mizde deprem açısından dikkat etmemiz gereken ve önlemler bağlamında çalışmalar yapmamız gerektiğini bildiğimiz güzel şehrimiz, çok şükür tedirgin olacak bir şey değil.” 


Büyükkılıç ol isimlere sert çıktı: Zihin bulandırıyorlar