Büyükelçi İsmail Erez nasıl şehit edildi? Saldırıyı hangi terör örgütleri üstlendi
Paris Büyükelçilik görevini yürüttüğü dönemde şehit edilen Büyükelçi İsmail Erez'in hayatının detayları Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafında Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşımda önemli bir rahatlama sağlayacak alternatif yol olarak 25 milyon TL yapım maliyetiyle hayata geçirilen Şehit Büyükelçi İsmail Erez Bulvarı’nda sona gelindi.
Kayseri’nin ulaşımını rahatlatacak bu yeni yola ismi verilen Ermeniler tarafından şehit edilen ikinci Türk Büyükelçi olan Şehit Büyükelçi İsmail Erez kimdir? Hangi görev yerinde hangi yılda kimler tarafından şehit edilmiştir? İşte Kayseri’deki yola da ismi verilen Şehit Büyükelçi İsmail Erez’in hayatı ve detayları…
1919 yılında İstanbul Bakırköy doğumlu olan Şehit Büyükelçi İsmail Erez, İstanbul Hukuk Fakültesi mezunlarından ve Kambiyo Menkul Kıymetler Borsası Komiserlerinden Hasan Tahsin Erez ile Emine Şahande Hanım’ın oğludur. Daha bebek iken annesini kaybeden İsmail Erez, öksüz büyümüştür.
Galatasaray Lisesi'nden birincilikle mezun olan ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden derece ile mezun olmuştur.
Şehit Büyükelçi İsmail Erez’in memurluk hayatı
Vikipedi’den derlediğimiz bilgilere göre Şehit Büyükelçi İsmail Erez’in memurluk hayatı şu şekilde;
“1944 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'na girmiş memuru olarak önce Beşinci Daire Genel Müdürlüğünde, sonra Genel Sekreterlik Kaleminde çalıştı.
1947'de Vaşington Büyükelçiliği'nde üçüncü ve ikinci katiplik yaptı ve ortaelçilik başkatipliğine terfi etti. 1952'de Birinci Siyasi Daire Dördüncü Şube Müdürü, 1954'te Vaşington Büyükelçiliği ortaelçilik müsteşarı, 1959'da Türkiye Daimi Misyonu Büyükelçilik Müsteşarı ve Kançılarya Şefi, 1960'ta, merkezdeki Üçüncü Daire Genel Müdür Muavini, Üçüncü Daire Genel Müdürü, 1961'de İdari İşler Genel Müdürü oldu. Dışişleri Bakanlığı'nın merkez ve dış teşkilatında 17 yıllık hizmetten sonra, 42 yaşında genel müdür oldu. İsmail Erez, altı ay kadar İdari İşler Genel Müdürlüğünde kaldıktan sonra 1961'de Protokol Genel Müdürlüğüne atandı.
1963'te, İkinci Siyasi Daire Genel Müdürü oldu ve 1964 tarihinde Prag Büyükelçiliğine atandı. 1967'de Beyrut Büyükelçiliğine nakledildi. 1970 yılında Roma Büyükelçiliğine, 1972 yılında Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliğine ve 1974 tarihinde Paris Büyükelçiliğine atandı.”
1946'da bankacı Muammer Eriş'in kızı Necla Hanımla evlenmiş ve bu evlilikten Canan ve Nazan adlarında iki kızı vardı.
İsmail Erez’in Paris Büyükelçisi iken şehit edilmesi
22 Ekim 1975 yılında Viyana Büyükelçimiz Daniş Tunaligil´in görevi başında şehid edilmesinden iki gün sonra, Paris Büyükelçimiz İsmail Erez ile makam şoförü Talip Yener, 24 Ekim 1975 Cuma günü pusuya düşürülerek şehit edildiler.
İsmail Erez, Paris Büyükelçiliği görevini yürütürken bir resepsiyondan dönerken Eyfel Külesi yakınlarındaki "Bir Hakeim Köprüsü"nden geçiş yaptığı sırada otomobilinin iyice yavaşladığını fırsat bilen ASALA terör örgütü mensubu 3-4 ermeni terörist tarafından silahlı saldırıya uğrayarak şehit edildi. Otopsi sonucunda beş kurşun yarası alarak öldüğü belirlendi. Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi. Saldırıyı hem ASALA hem de JCAG üstlendi.
Suikastı gerçekleştirenler bulunamadı. Sonradan bir şüpheli gözaltına alındı ve delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.
Büyükelçi İsmail Erez'in şehit edildiği yer için TIKLAYINIZ