Burası Kayseri! Siz hala görmediniz mi? Hayati öneme sahipler...

Kayseri'de bulunan bu doğa harikası yerleri hala görmediniz mi? Hayati öneme sahip bu alanlar mutlaka korunmalı. Çünkü su kaynaklarından, yağış ve sıcaklığa kadar büyük öneme sahipler. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Burası Kayseri! Siz hala görmediniz mi? Hayati öneme sahipler...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de bulunan doğa harikası yerler görenleri hayran bırakıyor. Bu alanlardan ikisi de Tuzla Palas ve Hürmetçi Sazlığı. Kayseri'nin korunan sulak alanları arasında yer alan bu doğal güzellikler insan için de hayati öneme sahip. Çünkü bu sulak alanlar, hem biyolojik çeşitlilik hem de ekolojik işlevler açısından yeryüzünün en değerli ekosistemleri olarak ifade ediliyor. 

Burası Kayseri! Siz hala görmediniz mi? Hayati öneme sahipler...

Su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayan sulak alanlar, bulundukları yörede nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yapıyor. Tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini (azot, fosfor gibi) kullanarak suyu temizliyorlar. Bu sayede göllerin, nehirlerin ve içme suyu kaynaklarının kalitesini artırıyorlar. Biyolojik çeşitliliği koruyan sulak alanlar, dünyadaki tüm canlı türlerinin yüzde 40’ını ve tüm hayvan türlerinin yüzde12’sini barındırıyorlar. 

Burası Kayseri! Siz hala görmediniz mi? Hayati öneme sahipler...

TUZLA (PALAS) GÖLÜ
Tuzla Gölü, İç Anadolu'da insanoğlunun olumsuz etkilerinden kısmen kurtulmayı başaran tek tuzlu göldür. Göl (25-35 km2) Kayseri'nin 40 km. kuzeydoğusunda bulunan Palas Ovası'nın (106 km2)bir parçasıdır. Çöküntü ovası karakterinde olan Palas Ovası, kendisini çevreleyen Kırkkız ve Işıl Tepesi, Göztepe ve Elmalı Dağı gibi önemli yükseltiler nedeniyle kapalı havza olma özelliğindedir.
HÜRMETÇİ SAZLIĞI
Mevsimin ilk yağmurlarıyla beraber suyla dolan Hürmetçi Sazlığı (Karasaz) sulak alanı, şehir merkezinin 13 kilometre güneybatısına konumlanıyor. Hacılar ve İncesu ilçelerinin sınırları içerisinde kalan ekosistem, 2004 yılında 9 Ramsar kriterinden birini taşıdığı için uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak tanımlanmıştır. Deniz seviyesinden yaklaşık 1073 metre yükseklikte yer alan Hürmetçi Sazlığı; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından geçen göç rotası üzerinde bulunmaktadır. Rekreasyonel açıdan olduğu kadar yaban hayatı açısından da önemli olan sazlık içerisinde; büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angıt, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerini gözlemleme
şansına sahipsiniz.