Burada her şeyi kullanmak ücretsiz! Ama tek şart var...

'Kayseri'nin Şehir belleği' yenilendi. Her vatandaş yararlanabilir. Kayseri'nin yakından tanıdığı Araştırmacı-Yazar tek şartını açıkladı... Detaylar Kayseri Olay haber Merkezince hazırladığımız Kayseri haber Bülteninde...

Burada her şeyi kullanmak ücretsiz! Ama tek şart var...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kamu Yönetim Uzmanı, Araştırmacı, Koleksiyoner, Yazar ve Yayıncı Faruk Yaman, “Kayseri’nin Şehir belleğini” yeniledi.

Kayseri’ye dair fotoğrafları, kitapları kütüphanesinde barındıran ve bu konuda açtığı sergilerle de dikkat çeken Araştırmacı Faruk Yaman, Kayseri’nin hafızasını şimdi de internete taşıdı. Yaman, uzun süredir çalıştığı, kafa yorduğu web sitesini yeniledi.
 Adını taşıyan www.farukyaman.com adlı internet sitesinde kütüphaneden Kayseri hafızasına, sergilerden aldığı ödüllere, Kayseri Enstitüsünden Müze eve kadar  farklı bölümlerde hazırladığı içerik çalışmalarını vatandaşın bilgisine sunan Yaman, aynı zamanda bu yolla kentin tarihini de gözler önüne seriyor.

AMACI DAHA DA GENİŞ KESİMLERE ULAŞMAK
Dünyanın her yerinden ulaşılabilecek bu çalışmasıyla geniş kesimlere ulaşmak isteyen Yaman, Kayseri hakkında araştırma yapmak isteyen araştırmacılara da bu yolla ışık tutuyor, destek veriyor.

 Diğer yandan Faruk Yaman’ın Kayseri kitapları koleksiyonunda 1885’ten başlayan kitaplar da yer alıyor.  Yaman hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemine ait kitaplarla, fotoğraflarla, belgelerle, antika eşyalarla  tarihe yolculuk yaptırıyor.  

HERKES YARARLANABİLİR AMA TEK ŞARTI VAR!
Diğer yandan Faruk Yaman kütüphanesinden her türlü belge ve bilgi almak ücretsiz, ama tek şart söz konusu. O da kullanımda kaynak gösterilmesi Yaman, bu konuda emeğe saygı duyulması gerektiğine dikkat çekerek, “Faruk Yaman Kütüphanesi veya Faruk Yaman Kütüphanesi Kayseri Kitapları Koleksiyonu denilerek kaynak gösterilmesi yeterli” diyor. 

HEPSİ GERÇEK!
Faruk Yaman, Kütüphanesinde özellikle Kayseri koleksiyonunda yer alan Eski Kayseri Fotoğrafları, Bayram Kartpostalları, Osmanlı Belgelerinde Kayseri gibi birçok ürünün fotokopi değil, gerçek olduğunu belirtiyor. 
Araştırmacı-Yazar Faruk Yaman, “Uzun süredir yenileme çalışması yapılan ve bir bakıma Kayseri Şehir Belleği de olan www.farukyaman.com kişisel Web sayfası hizmete sunulmuştur” duyurusu da yaptı. 

FARUK YAMAN KİMDİR?
Kamu Yönetim Uzmanı, Araştırmacı, Koleksiyoner, Yazar ve Yayıncı. 17 Nisan 1964 yılında Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Aslen Kayseri’nin Kıranardı mahallesindendir. İlkokul eğitimini Diyarbakır’da, ortaokulu eğitimini Kayseri’de ve lise eğitimini Mersin’de tamamlamıştır. Lisans eğitimini, 1987 yılında Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olarak tamamlamıştır. Askerlik sonrası 1990 yılında Kayseri Melikgazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve başlamıştır. 2023 Mart ayından itibaren Kayseri Melikgazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden görev değişikliği yapılarak, Kayseri Melikgazi Belediyesi Müze Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Kitap okuma sevgisi ve alışkanlığını küçük yaşta, babası İsmail Yaman’dan edinen Faruk Yaman, Kütüphanesi’nin temelini de büyük bir kitap kurdu olan İsmail Yaman’ın kitaplığından almıştır. Kitap okuma, biriktirme, arşivleme Yaman ailesinin en büyük mirasıdır. Dolasıyla, kütüphane ve koleksiyonerlik bir bakıma Faruk Yaman’a miras kalmıştır. Faruk Yaman’ın babası İsmail Yaman’dan aldığı bir diğer miras ise eğitim, bilim ve akılcılığa önem verip ve üniversite eğitimini tamamlama kültürüdür. Tüm bu miraslar, sonraki kuşaklarda da bu miras olarak devam etmiştir.
Babasının mesleği gereği birçok ilde bulundu. Her yaz Kayseri’ye gelir Kıranardı’nda kalırdı. Tatilini baba ocağında, kitap okuyarak ve Kayseri ve civarını gezerek geçirirdi. Üniversite yıllarında yaşadığı bu tatiller Kayseri’ye duyduğu merakı ve sevgiyi artırdı. Her gittiği yerden Kayseri kitaplarını ve belgelerini almaya, incelemeye ve okumaya özen göstermeye başladı. Bu birikim zaman içerisinde bir koleksiyona dönüştü.
Kütüphanenin kurulmasına vesile olan babası İsmail Yaman’dan sonra Faruk Yaman, Kayseri hakkında kitap, broşür, fotoğraf veya bayram kartpostalı toplamaya başladı. Zaman içerisinde Faruk Yaman Kütüphanesi’ni zengin bir kitaplığa dönüştürdü. Topladığı kitaplar içinde özellikle Kayseri konulu kitapların çeşitliliği ve çokluğu ile büyük ölçekte Kayseri’nin “HAFIZA MERKEZİ” oldu. Faruk Yaman, şehir arşivciliği konusunda uygulama açısından, Türkiye’de bir örnek oluşturdu.
Kayseri Enstitüsü adı atında konusu Kayseri olan 25 eserin basılmasına doğrudan katkı vererek, Kayseri’de daha önce yaygın olmayan yazılı kültüre katkı sağladı.
Faruk Yaman Kütüphanesi ilk etapta; Melikgazi’nin şirin ve yeşillikler içerinde bir vadide kurulmuş olan Kıranardı bölgesinde bağ evindeydi. Ancak Kütüphane yeri dar gelince Kütüphane Kılıçaslan Mahallesinde bir daireye nakledildi. Kütüphaneyi oluşturan kitaplar ve belgelerden oluşan arşiv bu adımda tasnif edildi. Kayseri Kitapları için ayrı bir bölüm oluşturuldu. Böylece Faruk Yaman Kütüphanesi bir manevi mirasa dönüştü. Miras yeni değil aksine her geçen büyüyen, genişleyen ve kurumsallaşmaya doğru giden bir merkez olma yolundadır. 
www.farukyaman.com adresine ulaşmak için TIKLAYIN