Bunu çok az kişi biliyor! Kayseri'de sadece o çeşmede var!
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan Çifteönü Çeşmesi'nin hiçbir çeşmede olmayan özelliğini biliyor musunuz? 18'inci yüzyıla ait olan tarihi çeşmenin dikkat çeken özelliğinin detayları Kayseri haber bülteninde.
Kayseri birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. 6 bin yıllık tarihi ve kültürel geçmişe sahip Kayseri'de yer alan bazı tarihi yapılar özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu yapılardan biri de Melikgazi ilçesine bağlı Şehit Miralay Nazım Bey Caddesi’nde, Çifte Önü Camisi yakınında yer alan Çifteönü Çeşmesi. Mustafa Necip Mahallesi, Çifteönü Sokağı üzerinde bulunan çeşme günümüzde halen kullanılmamaktadır. Üzerindeki kitabelere göre eser H.1168 / M. 1753 yılında inşa edilmiş olup, H. 1293 / M. 1876 yılında da onarılmış.
Kayseri'nin diğer çeşmelerinden farklı
Çifteönü Çeşmesi planı bakımından Kayseri’deki diğer çeşmelerden farklılık gösteriyor. Yan yana iki kemerli olarak yapılan çeşmenin üzeri beşik tonozla örtülü olup, yüksekliği 5.12 metre, genişliği 5.50 metre ve derinliği 3.00 metredir. Bir seki üzerine inşa edilen çeşmenin üzerini örten beşik tonoz, ön cephede bağımsız üç, arka cephede duvara gömülü üç adet olmak üzere toplam altı ayağın üzerine oturmaktadır. Çeşmenin üst örtüsü doğu- batı doğrultuda atılan beşik tonozla örtülmüştür. Ön cephedeki yuvarlak kemerler, köşeleri pahlanmış ayakların üz erindeki profilli başlıklara oturmaktadır. Başlıkların hemen üzerine demirden gergi çubukları atılmıştır. Çeşmenin batı cephesiyle ön cephesinde bulunan ayakların araları iki sıra taşla yükseltilerek siperlik oluşturulmuştur. Ön cephedeki her iki kemerin kilit taşları cepheden öne doğru çıkıntı yapmaktadır. Kemer kilit taşlarının 0.35 m. yukarısından başlayan ve cepheden öne doğru taşıntı yapan düz silme kuşağı doğu ve batı cepheleri de dolaşmaktadır.
Kayseri'nin hiçbir çeşmesinde bu yok
Çeşmenin doğu ve batı cepheleri de yuvarlak kemerlerle geçilmiştir. Çeşmenin lülelerinin bulunduğu kuzey yöndeki sağır duvarın ortasındaki ayak sade, yanlardaki ayakların ise ön cephedeki ayaklarda olduğu gibi köşeleri pahlıdır. Çeşmenin sade olarak düzenlenmiş iki adet ayna taşı vardır. Bu ayna taşlarının ortasında yer alan lüle delikleri üzerinde musluk yoktur. Çeşmenin inşa kitabesi sağır duvarın doğusunda yer almaktadır. Antrolak motifleriyle sınırlandırılan 0.55 x 0.56 ölçülerindeki dört satır kitabe celi sülüs yazıyla yazılmıştır. Kayseri’deki hiçbir çeşmede olmayan altı adet orijinal su yalağını bu çeşmenin batı yönünde görülüyor. Yekpare bazalt taşların oyulmasıyla yapılan su yalaklarının bazıları toprağa gömülmüş vaziyette.