BU SESİ DUYAN VAR MI?

BU SESİ DUYAN  VAR MI?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

JEOLOJİ Mühendisleri Odası (JMO) Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremlerin ardından yaptığı açıklamada depremin hayatın bir gerçeği olduğunu söyledi. Depremin Kayseri’nin yanı sıra 11 ilde de hissedildiğine dikkat çeken Uzeltürk, “Beni arayıp, ‘deprem Kayseri’de mi oldu?’ diye sonranlar vardı. Yani uzakta olan bir deprem Kayseri’de de yakından hissedildi. Bu da gösteriyor ki deprem konusunda deprem öncesi bilgilenme önemli. Deprem konusunda yönetimsel ve vatandaş bazında bilinçlenme hayati önem taşıyor” dedi. 2001 öncesi bina stokuna dikkat çeken Uzeltürk, bu konuda tehlike arz eden durumların oluşabileceğine dikkat çekerek,  “Özellikle Kayseri’de de 2001 öncesi bina stoku titizlikle incelenmeli ve verilen inşaat ruhsatları gözden geçirilmelidir” dedi.

 

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, Türkiye topraklarının yüzde 66’sının deprem bölgesinde bulunduğunu söyledi.

“ECEMİŞ VE SARIZ FAY HATLARI KAYSERİ’Yİ ETKİLİYOR”   

Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğunu ve haliyle Kayseri’nin de deprem riski taşıyan şehirler arasında yer aldığını belirten Üzeltürk, diri fay haritasına göre, Ecemiş ve Sarız fay hatlarının Kayseri’yi etkileyen 2 fay hattı olduğunu hatırlattı. Ecemiş fay hattında tarih süreci içerisinde 6.5 şiddetinde deprem yaşandığını ifade eden Üzeltürk, “Deprem hayatın gerçeği ve bu nedenle ülke genelinde olduğu gibi Kayseri’de de hazırlıklı olmak durumundayız. Depremi en az zararla atlatmanın yollarını uygulayıp, hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.

 “2001’DEN ÖNCEKİ BİNA STOKU İNCELENMELİ”

Bina ve deprem yönetmeliğinin 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğe girdiğini anlatan Üzeltürk, halen eksikliklerin olduğunu ve bu konuda gerekli girişimlerde bulunduklarını da kaydetti. 2001 öncesi bina stoklarının Türkiye ve Kayseri genelinde tehlike arz  ettiğini belirten Üzeltürk, şöyle konuştu, “Önlemini alırsan sıkıntı olmaz. Bu nedenle zemin etütleri çok önemli. Doğal afet öldürmüyor, insan eliyle yaptığımız maddi yapılar öldürüyor. Hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda  her zaman söylüyoruz ve bıkmadan da söylemeye devam edeceğiz. Yönetimsel ve vatandaş bazında bilinçlenme de önemli. Bilim ışığında, akla uygun önlemler alınmalıdır. Çünkü bu şekilde hareket edilirse en zararla atlatılabilir. Nu kapsamda 2001’den önceki bina stokunun kontrolü önemli. Kayseri’de de eski binalar önceki yönetmeliğe göre yapıldı ve dünyada çok şey değişti. İl genelinde 2001 öncesinde inşaat ruhsatı alınarak, yapılmış yapılar yakın takibe alınmalı ve incelenmelidir. Eğer bu önemli konu gözden geçirilmezse tehlike arz eden durumlar yaşanabilir. Deprem öncesi bilgilenme ve olumsuz bir şey yaşanmadan önlem alınması önemli” ifadelerini kullandı.

“DEPREM KAYSERİ DEMİ OLDU? DİYE BANA SORANLAR VARDI”

Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremlerin Kayseri’nin de aralarında yer aldığı 11 ilde hissedildiğini dile getiren Uzeltürk, “Depremin olduğu gün beni arayıp, ‘deprem Kayseri’de mi oluyor?’ diyenler oldu. İşte konu bu kadar önemli. Başka bir ilde olan deprem Kayseri’yi de etkiliyor. Bu yüzden bilinçlenme önemli diyoruz. Çünkü insanlar hala olası bir depremde ne yapacağını bilmiyor. Deprem ülkesiyiz ve bu gerçeğe göre hareket etmeliyiz” dedi.

“JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ DE BU MESLEK GRUPLARINA DAHİL OLMALIDIR”

Yapı denetimi ve zemin etüdü gibi önemli konularda meslekler arası işbirliğinin önemli olduğunu belirten Uzeltürk, “Yapı denetimi konusunda dört meslek grubu görev yapıyor. Bunlar İnşaat, Makine, Elektrik ve Mimar meslek grupları. Biz bu gruba Jeoloji Mühendislerinin de dahil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü zemin etütleri de çok önemli. Bu nedenle Jeoloji mühendisleri de artık bu işte yer almalıdır. Zemin araştırmaları yapılmazsa, deprem konusunda çalışma yapılmazsa konu hep eksik kalacaktır. Bizim bu yönde talebimiz ve girişimlerimiz var.”  dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTENİLEN SEVİYEDE İLERLEMİYOR”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının da yeterli seviyede ilerlemediğini ve halen bazı sıkıntıların devam ettiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, “Kentsel dönüşüm de depreme karşı önlem konusunda bir çözüm yolu, ancak ne yazık ki gerekli olan hızda ilerlemiyor. Binalar yenilenen imar yönetmeliğine göre yapılmalı ve denetimler ciddiyetle takip edilmeli. Şu an bir binada yaşanan olumsuz bir durum domino etkisi oluşturuyor ve çevresindeki yapıları da etkiliyor” diye konuştu.

“TOPLANMA ALANLARI DA ÖNEMLİ”

Olası bir depremde toplanma alanlarının da kamuoyuna iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Uzeltürk, “Bu konuda Kayseri’de birkaç parkta uyarı tabelaları var, ancak daha yaygın hale getirilmeli ve insanlar bu konuda da bilinç sahibi olmalı. Bunun yanında biz sadece depreme de odaklanmamalıyız. Diğer afetlerde yani sel, fırtına, toprak kayması gibi olaylar da dikkate alınmalı. Bu afetler konusunda da yine acı olaylar yaşadık. Bu tür afetler ile ilgili de alınacak önlemler önemli.” şeklinde konuştu. Haber: Cafer ZENGİN