Bu pastırma başka pastırma! İşte diğerlerinden farkı
Kayseri'nin enfes lezzetlerinden olan pastırma, o ilçede başka yapılıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmayan pastırma günlerce bakın nerede bekletiliyor? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Kahvaltılarda, mezelerde ve yemeklerde kullanılan hayvanın etinin en güzel yerlerinden yapılan adeta Kayseri ile bütünleşen bir lezzettir pastırma… Özel baharatlarıyla, geleneksel yöntemlerle üretilen pastırma eşsiz lezzeti ve aromasıyla sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Kayseri’nin Develi ilçesinde de hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pastırma dikkat çekiyor.
Develi pastırması nasıl yapılıyor?
Ağırlıklı olarak dananın sırt eti olmak üzere pastırmalık olarak ayrılan etler, 3 gün kaya tuzuna yatırılıyor. Bu yöntemle etin suyunu bırakması sağlanıyor. Ardından et, su ile yıkanarak, tuzdan arındırılmak için tekrar suya yatırılıyor. Ertesi gün su ile özel sargı bezlerine sarılan etten suyun uzaklaşması için dengeye konuluyor. 3 gün dengede kalan etler, üzerine file geçirilerek 15-20 gün kadar ‘Pastırma Yazı’ denilen günlerde güneşte kurumaya bırakılıyor.
‘Develi pastırması gelecek kuşaklara aktarılmaya çlışıyor’
Diğer yandan pastırma çemeni için kullanılacak yerli sarımsaklar büyük taş sofularda ağaç tokmaklarla ezilerek hazırlanıyor. Yerli kırmızıbiberler kurutulup öğütülerek toz biber haline getiriliyor. Öğütülen toz kırmızıbiber sarımsak, kimyon, tuz ve su ile harç yapılarak doğal ve katkısız yaş çemen hazırlanıyor.
Kuruyan pastırma etleri özel olarak çam ağacından yapılmış sandıkların içerisinde hazırlanmış olan yaş çemene yatırılıyor. Yaklaşık 40 günlük çemende dinlendirme sonrasında lokum kıvamına gelen pastırma çemen içerisinden çıkarılarak satırlarla doğranıp dilim şeklinde, tereyağlı yumurta ile pişirilerek ya da pastırmalı pide yapılarak servise sunuluyor. Pastırma kullanılana dek yaş çemen içinde soğukta muhafaza edilebiliyor.
Develili Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen, Develi pastırmasının geleneksel yöntemler korunarak yerel bir lezzet olarak gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışıldığını söyledi.