Bu da oldu! Kayseri'ye 'özel kanun' çıktı! Akıllara Elitaş'ın o açıklaması geldi

Kayseri'ye özel 'geçici madde' tartışmaları beraberinde getirdi.

Bu da oldu! Kayseri'ye 'özel kanun' çıktı! Akıllara Elitaş'ın o açıklaması geldi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kooperatif mağdurlarının seslerini duyurmak için gerçekleştirdikleri eylemler ve sonrasında muhalefet milletvekillerinin Meclis’te bu yönde yaşanan mağduriyetleri gündeme taşımasının ardından beklenen adım atıldı. Ancak söz konusu düzenleme sadece Kayseri’ye has yapılınca tartışmaları da beraberinde getirdi. 
Çevre Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. 
Kanunda, “24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa geçici madde eklenmiştir” denildi. 
Ancak “Geçici madde 11- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Kayseri ilinde aşağıdaki şartları taşıyan yapı kooperatifleriyle sınırlı olmak üzere bu madde hükmü uygulanır” ifadesi tartışmaları da beraberinde getirdi. 

SADECE KAYSERİ'Yİ KAPSIYOR OLMASIKANUN YAPMA İLKELERİNE AYKIRI
Bazı hukukçular, ilgili kanunun sadece Kayseri’ye özel olması yani "Kayseri’yi kapsıyor" olmasının kanun yapma ilkelerine aykırı olduğunu ifade ederek, “Belli bir şehre, hatta bazı kooperatiflere özel kanun, öğrendiğimiz temel hukuk, anayasa ve kanun yapma ilkeleri sıfırlandı” yorumunda bulundu. 
İŞTE TARTIŞILAN O KANUN DEĞİŞİKLİĞİ...

ATAŞ: BU SORUN SADECE KAYSERİ’DE DEĞİL, TÜM ŞEHİRLERİMİZDE MEVCUT! TÜRKİYE’Yİ KAPSAYICI HALE GETİRİLMELİ

Diğer yandan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir süre önce yaptığı konuşmada,  sorunun sadece Kayseri’de değil, diğer illerde de yaşandığını ifade ederek, ülke genelini kapsaması gerektiğini ifade etti. Ataş,  “Yasa teklifinde ayrıca, kooperatif veya müteahhitler tarafından ortaklar aleyhine açılmış ve hâlen devam eden davalar nedeniyle verilen mahkeme kararlarına dayanılarak başlatılan icra takiplerinin, haciz, satış ve tahliye uygulamalarının durdurulacağını ve konulan haciz kararlarının kaldırılmasını düzenlemektedir. Kayseri’deki bu sorunu yaklaşık üç ay önce gündeme getirmiştik, bu süreçte mağdur ailelerin yanında olduk; bir ay önce de Mecliste misafir edip bu konudaki mağduriyetlerini iktidara ilettik. Bugün, Kayseri’de 30 bin aileyi doğrudan etkileyen bu konuda düzenleme yapılmasını olumlu ve önemli buluyoruz. Bu yüzden, Kayseri’de yaşayan kooperatif mağdurları hemşehrilerim adına bu düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak, bu sorun sadece Kayseri’de değil, tüm şehirlerimizde mevcuttur. Bu yüzden, kanun maddesinin bütün Türkiye’yi kapsayacak hâle getirilmesi, tüm mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
ELİTAŞ: SADECE KAYSERİ BÖLGESİ İÇİN GEÇİCİ BİR MADDE İLE MAĞDURİYETİ GİDERMEYE ÇALIŞACAĞIZ...ETAPLAR HALİNDE KOOPERATİF İŞİ BURADA!

Diğer yandan AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da, Olay Türk TV’de katıldığı programda söz konusu kooperatif tartışmalarıyla ilgili olarak, “Kayseri'yi de ilgilendiren kooperatiflerle ilgili sorun var. Mağdur olan insanlar var. Bu sorunu gidermemiz gerekiyor. Yoğun bir çalışma yapıldı. Bir haksızlık var, o haksızlığı gidermemiz gerekiyor. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yoğun bir çalışma yaptı. Burada Veli Böke bey çok güzel bir kanun teklifi düzenliyor. Bu madde geçtiği taktirde tüm Türkiye'deki kooperatifleri olumsuz etkileyebilir diye bir sonuç çıktı. En son arkadaşlarımız söyledi ki bunu biz Kayseri'ye özel bir şey yapalım. Çünkü etaplar halinde kooperatif işi buradaymış. Kooperatifi ilahi nihai olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Bir kooperatif kuruyorsunuz, birinci etabı yapıyorsunuz diğer üyelerin işi bitmeden gidiyoruz başka bir taraftan başka bir kooperatif daha alıyorsunuz. Kooperatif kanunundan kaynaklanan bir aksaklıktan meydana geliyor. Kayseri'deki 4 bin civarındaki mağdur arkadaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için kanun teklifini vermeyi planlıyoruz. Sadece Kayseri bölgesi için geçici bir madde ile mağduriyeti gidermeye çalışacağız" ifadelerini kullanmıştı.