Bu bir sanayici isyanıdır: Biz Kayseri'de sermaye erozyonuna uğruyoruz

Bu bir sanayici isyanıdır: Biz Kayseri'de sermaye erozyonuna uğruyoruz
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İncesu Organize Sanayi Bölgesi yönetimi, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette İncesu Organize Sanayi Bölgesi eski Başkan Halit Özkaya,  dert yandı. Özkaya, “Biz Kayseri’de sermaye erozyonuna uğruyoruz. Kayseri’de beyin göçü hala devam ediyor” dedi. Teşvik sıkıntılarını gündeme taşıyan Özkaya, “Kayseri işini bilir meselesi bizim Ankara’da ki elimizi zayıflatıyor” ifadelerini de kullandı. İncesu OSB Başkanı Ali Baktır ise, “İncesu OSB’de yatırım yapmak isteyenlere kapımız sonuna kadar açık” dedi.

Kayseri’de iş çevrelerinin isyanı sürüyor. Her fırsatta yaşadıkları sıkıntıları dile getiren sanayiciler, bu kez de Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptıkları ziyarette dertlerini anlattı. İncesu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Baktır ve iş adamı aynı zamanda eski Başkan Halit Özkaya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Ziyarette konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, İncesu OSB’nin büyük yol kat ettiğini söyledi. Daha sonra konuşan İncesu OSB eski Başkanı Halit Özkaya  ise yaşadıklarını sorunları anlattı ve dert yandı. İncesu OSB’nin ikinci teşvik bölgesinde olduğundan dolayı teşviklerin 4 ve 5’inci bölgelere kaydığını dile getiren Özkaya, “Biz bir yerde sermaye erozyonunda da uğruyoruz. Kayseri’de beyin göçü hala devam ediyor” dedi. Özkaya, şunları söyledi:  “İncesu OSB’de şehre 40 kilometre uzakta olması gelişmelerin biraz yavaş olmasına neden oldu. Birinci OSB’nin genişleme alanına sahip olması bizim bile kendi yatırımlarımızda bir takım artıları var. Ama en önemlisi şehrimizin bir eksikliği, politikacılarımızdan beklentilerimiz var.   İncesu OSB esasen şehrin dışında olan bir OSB’dir. Teşvik bölgesi kapsamında ikinci bölge olarak addediliyor. Dolayısı ile Mersin Organize Sanayi Bölgesi üçüncü bölge. Bizim İncesu OSB ikinci bölge. Bütün ithalatımız ve ihracatımız Mersin Limanından. Sadece kendi g rubumuzdan 15 milyon TL nakliye ücreti ödüyoruz.  Bunun biraz Orta Anadolu’da olması biraz dezavantaj yaratıyor. Ama bu memleket bizim. Bizim gidecek yerimiz yok. Dışarıda da çakılı çivimiz yok. Biz neyimiz var neyimiz yok Kayseri’de yatırım yapmaya devam ediyoruz. Şehrin sanayi alt yapısı feda değil. Burada bir sanayi kültürü var. Diğer komşu şehirlerin teşvik belgesindeki yeri 4 yada 5’inci bölge olması bir kısım yatırımlarında o taraflara akmasına sebep oluyor. Biz bir yerde sermaye erozyonunda da uğruyoruz. Şimdi diğer şehirlerden buraya gelip yatırım yapan sanayicilerimiz var”

“KAYSERİ SANAYİSİ HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”

Kayseri sanayisinin hak ettiği yerde olmadığını ifade eden Özkaya, “Kayseri işini bilir meselesi bizim Ankara’da ki elimizi zayıflatıyor. Biz Mersin ve Manisa gibi şehirlerle güreşemiyoruz.”şeklinde konuştu. Özkaya, “Teşvik belgesi konusu Kayseri için hayati bir meseledir. Şimdi hak ettiğimiz yerde değiliz. Kayseri işini bilir meselesi bizim Ankara’da ki elimizi zayıflatıyor. Biz ikinci bölgede yüzde 20 teşvik alıyoruz. 3’üncü bölge yüzde 40, dördüncü bölge yüzde 60, 5’inci bölge ise yüzde 80 alıyor. Hemen hemen yatırımların tamamımı kazancından vergiden mahsup ediyor. Biz yüzde 20’deyiz. Biz Ankara’nın, Bursa’nın Eskişehir’in statüsündeyiz. Biz burada kan kaybediyoruz. Biz Mersin ve Manisa gibi şehirlerle güreşemiyoruz. Bu bizim önemli bir sorunumuz” dedi. İncesu OSB Başkanı Ali Baktır ise, “İncesu OSB’de yatırım yapmak isteyenlere kapımız sonuna kadar açık” dedi. İncesu OSB’ye banliyö hattının bir ayağını getirmek için yazışmaların tamamlandığını da dile getiren Baktır, lojistik köy kuracaklarını da anlattı.