Borsa'da kaç şirket işlem görmekte

Son yıllarda yerli yatırımcının rekor seviyelerde arttığı Borsa İstanbul ne zaman kuruldu? Kayserili 10 firmanın da şehir endeksi XSKAY'da işlem gördüğü Borsa İstanbul'da kaç şirket işlem görmekte? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Borsa'da kaç şirket işlem görmekte
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Borsa İstanbul, Türkiye'deki ana borsadır. İstanbul'da bulunur ve Türk sermaye piyasasında hisse senedi, vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi ticaretin merkezi olarak hizmet verir.
Borsa İstanbul'un tarihi 1985'e kadar uzanır. O zamanki adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olarak kurulmuştur. Yıllar içinde çeşitli dönüşümler ve reformlar geçirerek modernleşmiş ve uluslararası standartlara uyum sağlamıştır. 2013 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın birleşmesiyle Borsa İstanbul adını almıştır.
Borsa İstanbul, Hisse Senetleri Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Türev Piyasası ve Kıymetli Madenler ve Elmas Piyasası gibi birden fazla piyasada faaliyet göstermektedir. Şirketlere ilk halka arz (IPO) ve ikincil halka arz yoluyla sermaye sağlama imkanı sunar. Aynı zamanda devlet tahvilleri, kurumsal tahviller ve diğer borçlanma araçlarının ticaretine aracılık eder.
Borsa İstanbul'un ölçüt endeksi BIST 100'dür. Bu endeks, borsada işlem gören en likit ve aktif 100 şirketi içerir. Türk hisse senedi piyasasının performansını yatırımcılara gösterir.
Borsa İstanbul gibi herhangi bir borsa, ekonomik koşullar, siyasi gelişmeler ve yatırımcı duyarlılığı gibi faktörlerden etkilenir ve piyasa dalgalanmalarına tabidir. Yatırımcılar, lisanslı aracı kurumlar veya borsaya erişim sağlayan yatırım platformları aracılığıyla ticarete katılabilirler.
Kayseri’den Borsa İstanbul’da işlem gören şirket sayısı 11’dir ve Türkiye geneli ise bu sayı 617’dir. Kayseri’de işlem gören şirketler ise Kayseri Şeker Fabrikası, Oylum Sınai Yatırımlar, Temapol Polimer Plastik, Erbosan, Ayen Enerji, Yataş, Lüks Kadife, Karsu Tekstil, Formet Metal ve Cam, Raınbow Polikarbonat XSKAY şehir endeksinde işlem görürken, Birlik Mensucat Ticaret Ve Sanayi İşletmesi A.Ş. ise Yakın İzleme Pazarından işlem görmektedir.