Borsa Başkanı, Bakan'a neler anlattı, neler?
Borsa Başkanı Recep Bağlamış, Bakan Kirişçi'nin de katıldığı toplantıda hangi sorunları gündeme taşıdı?
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, TOBB’da gerçekleştirilen, Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konseyi Gıda Tarım Hayvancılık İstişare toplantısına katıldığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin de yer aldığı toplantıda, gündeme getirdiği sorunlar hakkında bilgi verdi.
“İyileştirmenin maliyetlere gelen zamlardan sonra önemi kalmamıştır”
“Toplantıda üyelerimizin sorun ve taleplerinden oluşan bir konuşma gerçekleştirdim” diyen Borsa Başkanı Recep Bağlamış, ifade ettiği sorunları şu şekilde sıraladı: Büyükbaş hayvan besleyen süt üreticisi; artan girdi fiyatları ile dolara endeksli yem fiyatları sonrası girdi ve çıktısı arasında büyük farklara sebep olmuştur. Bunun sonucunda süt inekleri kesilmektedir. Süt ineği varlığının korunması için çiğ süt fiyatının artırılması ya da yem fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir. Kaba ve kesif yem açığımızın giderilmesi süt üretici ve tüketicileri için önemlidir. Süt fiyatlarına yapılan iyileştirme 5.70 kuruş önemli olsa da yem maliyetlerine gelen zamlardan sonra önemi kalmamıştır. Süt üreticisinin ayakta kalması için 1 kg süt satışı yapıldığında 1,5 kg yem alabilmelidir. Süt Fiyatlarının yem fiyatlarına endekslenmesi gerekmektedir.
Ülkemizin büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığındaki girdi kalemlerinin %70’ini oluşturan yem sorunu hayvancılık sektörü için sorun teşkil etmektedir. Hayvanlardan istenilen verimin alınması, onların kaba ve kesif yemle rasyonel beslenmeleri ile doğru orantılıdır. Yemin kalitesi ile sağlanan fayda hayvan refahı ve elde edilecek ürün için önem arz etmektedir. Yeme gelen zam oranlarının et ve süt kurumu kesim fiyatlarına yansıtılarak, kesim fiyatı yem paritesini oluşturmalıdır. Üreticilerin kredi kullanımına ilişkin yaşanan sorunlar yüzünden 2004 yılında ilk kez Bakanlar Kurulu Kararı ile sektörde düşük faizli (sübvansiyonlu) kredi uygulamasına başlanmıştır. Kredi kullanımında uygun faiz oranı yanında kredi masrafların düşürülmesi en büyük avantaj olarak değerlendirilmektedir. Kayseri ili öncelikli kabul edildiğinde cari faiz oranı %18 iken Ziraat Bankasında sübvansiyonlu faiz oranı %5,20'den işlem görmekte idi. Cari faiz oranı %14 indi ama sübvansiyonlu faiz oranı %7,50 çıkmıştır. Bu oranın yeniden %5’lere çekilmesini talep etmekteyiz. Tarımsal üretim yapanlar için en önemli girdi kalemlerinin başında mazot ve elektrik gelmektedir. Mazot ve elektrik fiyatları piyasaların aşırı yükselmesi ile artışlarına devam etmektedir. Devlet tarafından mazota ve elektriğe yapılacak bir iyileştirme tarımsal üretimi, gıda üretimini, iç tüketimi, ihracatı, ithalatı doğrudan etkileyecektir. Çiftçimizin Devletimizden önemli beklentisi mazot fiyatlarında %50 oranında sübvanse edilmesi, mazot ve elektrikte KDV ve ÖTV alınmamasıdır. Bunun sonucunda maliyetler düşecek gıda fiyatları bugünkünden daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşacaktır.
Çözüm önerileri: Süt fiyatlarının yem fiyatlarına endekslenmesi, kırmızı et fiyatlarının yem fiyatlarına endekslenmesi, faiz oranlarında düzenleme yapılarak sübvansiyonlu kredi kullanımına devam edilmesi, mazot fiyatlarında % 50 oranında sübvanse edilmesi, elektrik ve mazotta KDV ve ÖTV alınmamasıdır.”