Bombalı saldırı ile ilgili flaş gelişme: Otobüs şoförü tutuklandı

Kayseri'de 14 askerin şehit olduğu terör saldırısının asıl planlayıcısı olan PKK terör örgütünün Lice sorumlusu 'Porsipi' kod adlı İshak Özçaktu ile bombalı aracın sigorta ve diğer belgelerini hazırlayan ve Ukrayna'ya kaçtığı öne sürülen Sait Karabulut ile aracı çalan S.T. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Aralarında olayı planlayan, yardım ve yataklık yapan, patlamanın meydana geldiği otobüsün sürücüsü ile 5 askerinde bulunduğu 20 kişi de tutuklandı.

Bombalı saldırı ile ilgili flaş gelişme: Otobüs şoförü tutuklandı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de 14 askerin şehit olduğu terör saldırısının asıl planlayıcısı olan PKK terör örgütünün Lice sorumlusu ’Porsipi’ kod adlı İshak Özçaktu ile bombalı aracın sigorta ve diğer belgelerini hazırlayan ve Ukrayna’ya kaçtığı öne sürülen Sait Karabulut ile aracı çalan S.T. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Aralarında olayı planlayan, yardım ve yataklık yapan, patlamanın meydana geldiği otobüsün sürücüsü ile 5 askerinde bulunduğu 20 kişi de tutuklandı.

Kayseri’de 14 askerin şehit olduğu, 56 kişinin yaralandığı bombalı saldırı olayı sonrası 20 kişi tutuklanırken, TEM Şubesi ekiplerinin 26 günlük başarılı çalışmaları sonrasında, 'canlı bomba' Yıldırımçakar’ın üzerinden çıkan krokiden saldırıyı çözdüğü ifade edildi. Yapılan çalışma sonrasında saldırıyı planlayan kişinin Diyarbakırlı nüfusuna kayıtlı Kenan Çicek olduğunu belirledi. Çicek’in de bombayı PKK’nın Lice Sorumlusu ’Porsipi’ kod adlı İshak Özçaktu’dan aldığı belirlendi. Diyarbakır'da yapılan operasyonla Çiçek, gözaltına alındı.

GOOGLE İLE ADANA-KAYSERİ ARASINDA KROKİ ÇİZMİŞ

Kayseri polisi Adanalı Kenan  Çiçek’i yakın takibe aldı ve kimlerle görüştüğünü belirledi. Polisin yaptığı soruşturma sonrasında  Çiçek, Kayseri ve Adana arasındaki yolu çok iyi bildiğinden Google'den Adana-Kayseri arasında bomba yüklü araçla canlı bombanın nereden gideceğini tek tek belirleyip krokiyi hazırladığı bilgisine ulaşıldı.

Daha sonra kırsalda 'canlı bomba' eğitimi almış PKK'nın şehir eylemlerini yapan uzantısı TAK örgütlenmesindeki terörist, Van Özalp doğumlu, üzerinden ’Mehmet Oluk’ adına sahte kimlik ve sürücü belgesi çıkan 26 yaşındaki  Yıldırımçakar, Diyarbakır’ın Lice ilçesinden babası İ.Hakkı, annesi Hürriyet Yıldırımçakar ile birlikte 10 Aralık’ta Adana’ya geldi.

PLANLAYICI TERÖRİST HIRSIZLA İLETİŞİME GEÇEREK  ARAÇ ÇALDIRTMIŞ

 Kenan Çicek, terörist ve ailesini arkadaşı Ümit Kepir’in evinde barındırırken, fabrikasyon olarak TNT ile güçlendirilmiş bombayı engelli Ümit Kepir’in evine koydu. Olayı planlayan  Çicek, daha sonra Adana'da bombayı yüklemek için otomobil çalmak istedi. Ancak, başaramayınca Şanlıurfa'dan hırsız S.T. ile iletişime geçerek,  63 K 1709 plakalı aracı çaldırdı. Kayseri polisinin Makine Mühendisleri Odası'ndan aldığı raporla, aracın kolaylıkla çalındığını ve orijinal anahtarı ile çalıştırıldığı bilgine ulaşıldı.

 Saldırı öncesinde çalıntı LPG’li hafif ticari araç, Adana’nın Sarıçam İlçesi'nde bulunan ormanlık alana getirildi. Buradan Çicek ile canlı bomba Kasım Yıldırımçakar birlikte, bombayı çalıntı araca yükledi. Kayseri Polisi 71 EU 595 ikiz sahte plaka İstanbul’da yakalanan Murat Talan tarafından basıldığını, trafik ve sigorta belgelerinin ise, Ukrayna’ya kaçtığı belirtilen Sait Karabulut tarafından düzenlendiği ortaya çıktı. Diğer yandan Çiçek’in, Kayser 1'inci Komando Tugayında askerlik yapan 5 askerden aldığı bilgiler doğrultusunda da, kroki hazırladığı belirlendi. 16 Aralık akşamı krokiyi alan canlı bomba terörist Kasım Yıldırımçakar, Şanlıurfa’dan çalınan ve ikiz plakalı hafif ticari araçla, Adana üzerinden Gaziantep- Kahramanmaraş otoyolundan, Kayseri’nin Sarız İlçesi'ne geldi. Daha sonra, Malatya- Kayseri yoluna çıkarak Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesindeki bir akaryakıt istasyonuna giderek, buradan LPG aldı.

BOMBA ARKA KOLTUĞA GİZLENMİŞ

 Arka koltuğun altına yerleştirilmiş bombayla terörist 17 Aralık saat 01.30- 02.00 sıralarında Kayseri kent merkezine ulaştı. Terörist, daha sonra Talas İlçesi'nde çarşı iznine çıkan askerlerin içinde bulunduğu 2 halk otobüsünün güzergahının bulunduğu Komando Caddesi'ne yakın, boş bir arazide ağacın altına hafif ticari aracını park etti. Geceyi burada aracın kaloriferini çalıştırarak geçirdi. Daha sonra sabah saatlerinde harekete geçen terörist hafif ticari araçtaki yaklaşık 20 kiloluk bombayı, "PKK sempatizanı olduğu" yaptığı yazışmalardan anlaşılan Hamit Eroğlu’nun kullandığı 38 AB 180 plakalı otobüse solundan yaklaşarak, Erciyes Üniversitesi önündeki durakta patlattı. Olay sonrası 14 Mehmetçik şehit oldu, 56 kişi ise yaralandı.

POLİS TÜM BİLGİLERE ULAŞTI

Bombalı eylemin ardından geniş çapta soruşturma başlatan Kayseri Polisi, krokiden saldırının tüm detaylarını ortaya çıkardı. Soruşturma sonrasında canlı bombanın üzerinden çıkan kroki  ile polis, Kenan Çicek’e ve Adana’daki arkadaşlarına, İstanbul’daki sahtecilik şebekesine, Kayseri’de 1'inci Komando Tugayındaki 3 bin askerin telefon kayıtlarından, örgüte bilgi aktararak, yardım ve yataklık yapan 5 askere, otobüs sürücüsüne kadar tüm bilgilere ulaştı.

3 ZANLI FİRARDA OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ DE TUTUKLANDI

Kayseri’deki patlama olayının asıl planlayıcısı olduğu açıklanan PKK terör örgütünün Lice sorumlusu ’Porsipi’ kod adlı İshak Özçaktu ile bombalı aracın sigorta ve diğer belgelerini hazırlayan ve Ukrayna’ya kaçtığı öne sürülen Sait Karabulut ile aracı çalan S.T. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu arada adliyeye gönderilen 26 kişiden 4’ü Cumhuriyet Savcısı tarafından, 2’si Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesince adli kontrol şartıyla salıverildi. Aralarında olayı planlayan, yardım ve yataklık yapan, patlamanın meydana geldiği otobüsün sürücüsü  ile 5 askerinde bulunduğu 20 kişi tutuklandı.

İŞTE TUTUKLANANLARIN İSİMLERİ

Kenan Çiçek (Hain saldırıyı planlayan terörist) , Ekrem Uğur, Ümit Kepir,  Hüseyin Polat, Mehmet Yolcu, Mehmet Ayaz, Barış Kaya, Murat Talan, Serkan Ay, H. İbrahim Karatay, Hamit Eroğlu (patlatılan otobüs sürücüsü), Hasan Ekici, Fahri Demirbaş, İ.H. Yıldırımçakar (canlı bombanın babası), Abdurrahman Çoban (Asker), Semih Aşkan (Asker), Bilal Uluay (Asker), Bedri Öner (Asker), Ahmet Akyüz (Asker), Ahmet Kamanlı

Savcılıkça serbest bırakılanlar: Sedat Demir, Mehmet Eroğlu, Ali Büklüm (Otobüsün sahibi), Hürriyet Yıldırımçakar (Teröristin annesi)

Mahkemece serbest bırakılanlar: Elzem Şırnak, Mehmet Ekici

"Sevgilisi değilim, bir telefon görüşmesi nedeniyle ifade verdim"

Diğer yandan bazı haber kaynaklarında "saldırıyı planlayan Kenan Çiçek'in sevgilisi" olarak isminin geçtiğini belirten Elzem Şırnak, "Olayla ilgisi bulunan kişilerle herhangi bir ilişkisinin olmadığını" iddia etti. İfade verip, mahmemece serbest kaldığını ve söz konusu hain saldırı ile de ilgisinin olmadığını ifade eden Şırnak, "Kenan Çiçek'in sevgilisi değilim. Sadece bir telefon görüşmesi nedeniyle şüpheli duruma düştüm. Kenan Çiçek bir arkadaşının telefonunu istedi. Bu yönde yapılan görüşmelerle alakalı ifade verdim. Bunun dışında hain saldırı ile ilgim yok." açıklaması yaptı.

 Kaynak: İHA