Biz rapor vermiyoruz!

Biz rapor vermiyoruz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Akif Aksoy, Olay Türk TV’de katıldığı Sansürsüz Ramazan Özel programında yaptığı açıklamalara TÜVTÜRK ten cevap geldi. Aksoy, programda LPG sızdırmazlık konusunda “TÜVTÜRK’te sızdırmazlıkların tam olarak yapıldığını düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Yönetmelikte yapılan düzenlemeler ile birlikte “LPG sızdırmazlık istasyonu” kavramı ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu” uygulamasına son verildiğini belirten firma yetkilileri, “TÜVTÜRK istasyonları tarafından, herhangi bir sızdırmazlık raporu veya yakıt sistemi montaj belgesi düzenlenmemektedir. Muayene öncesinde LPG yakıt kaçağı bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir” açıklaması yaptı.

 

Olay Türk TV’nin Dünya Ticaret Merkezi’nde kurulu olan ve farklı etkinliklere ev  sahipliği yapan Ramazan Sokağındaki canlı yayınına katılan Kayseri Makina Mühendisleri Odası  Başkanı Akif Aksoy, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Sansürsüz Ramazan Özel programında Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın sorularını yanıtlayan Aksoy, programda LPG sızdırmazlık istasyonu ile ilgili de bazı açıklamalar yaptı.

 “TÜVTÜRK’TE  TAM OLARAK YAPILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

MMO Şube Başkanı Aksoy, “Devletimiz yönetmelikleri değiştirdi. Şu anda bu işi biz yapamıyoruz. Bu bize göre yanlıştı. Çünkü biz bir LPG’li aracın A’dan Z’ye kadar bütün kontrollerini yapıyorduk. Bizden sonra muayene istasyonuna gittiğinde hiçbir şey eksik olmuyordu. TÜVTÜRK’te sızdırmazlıkların tam olarak yapıldığını düşünmüyorum. Bizim asıl amacımız Oda olarak para kazanalım değil, insanlara istidam sağlamak.” ifadelerini kullandı.

TÜVTÜRK’TAN AÇIKLAMA

Aksoy’ın bu yönde yaptığı açıklamalara TÜVTÜRK ten cevap geldi. Firma yetkilileri,  TÜVTÜRK istasyonlarında, herhangi bir sızdırmazlık raporu veya yakıt sistemi montaj belgesi düzenlenmediğini ifade etti.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Yakıt sisteminde LPG kullanan araçlar için araç muayene öncesinde düzenlenen Gaz Sızdırmazlık Raporu Araç İmal Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte yapılan düzenlemeler ile birlikte yürürlükten kaldırılmış ve LPG sisteminin uygunluğuna ilişkin tüm kontroller, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile LPG montajını yapan yetkili firmaların sorumluğu kapsamına girmiştir. Gaz Sızdırmazlık Raporunun yürürlükten kaldırılması ile birlikte bu raporu düzenleyen kurum ve kuruluşların da Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme yetkisi de kaldırılmıştır. Başka bir ifade ile yapılan düzenlemeler ile birlikte “LPG sızdırmazlık istasyonu” kavramı ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu” uygulamasına son verilmiştir. Araç muayenelerinde, LPG yakıt sistemine sahip araçların kontrolleri Araç Muayene İstasyonlarının Açılması İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan Kusurlar Tablosu ve talimatlar çerçevesinde sürdürülmektedir. Ayrıca, LPG montajı ve tadilatı yapılan araçlarda, anılan genelge çerçevesinde düzenlenmiş bir “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” araç muayene istasyonları tarafından gerektiğinde muayene öncesi talep edilmektedir. TÜVTÜRK istasyonları tarafından, herhangi bir sızdırmazlık raporu veya yakıt sistemi montaj belgesi düzenlenmemektedir. Muayene öncesinde LPG yakıt kaçağı bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte, kaçak tespit edilmesi halinde ilgili araç muayeneye alınmamaktadır. Haber: Cafer ZENGİN