- Haberler
- Siyaset
- BİZ KENTİN YOKSULLARININ ŞEHRİN DIŞINA İTİLMEDİĞİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ DESTEKLİYORUZ'
BİZ KENTİN YOKSULLARININ ŞEHRİN DIŞINA İTİLMEDİĞİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ DESTEKLİYORUZ'
AKP Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, ketsel dönüşümle ilgili olarak, “Biz kentin yoksullarının şehrin dışına itilmediği, zengin, orta ve dar gelirli vatandaşların bir mahalle kültürü içinde bir arada yaşadığı karma kentsel dönüşüm projelerini destekliyoruz” diye konuştu.
AKP Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine yönelik olarak yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi.
Kentsel dönüşüme hızla devam etmenin, bir deprem ülkesi olan Türkiye için zaruret olduğunu belirten Bakır, “Çeşitli deprem senaryolarına göre İstanbul'da 7,2 büyüklüğünde bir deprem 50 bin vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, 150 milyar dolar mali kayba neden olacaktır. Bu farkındalık sonucu Hükümetimiz daha önce 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemini 81 ilde başarıyla uygulamaya geçirmiştir. 2012 yılında, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesiyle kentsel dönüşüm büyük bir ivme kazanmıştır. Bugün itibarıyla 600 bin bağımsız birimin dönüşümüne devam ediyoruz. 161 bin konutun risk tespitini yaptık” dedi.
“ZENGİN, ORTA VE DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN
BİR MAHALLE KÜLTÜRÜ İÇİNDE BİR ARADA”
AKP Hükümeti’nin kentsel dönüşüm felsefesinde dört radikal değişikliğe gittiğini ifade eden Bakır, şöyle konuştu: “Hükümetimiz alt ve orta gelir grubuna yönelik nitelikli sosyal konutların yapımına hız vermektedir. Bizim kentsel dönüşümden anladığımız, aşırı emsal artışı almış, havuzlu lüks siteler değildir. Bu konutları bir yüzme havuzunu merkezine alan değil, bizim medeniyetimizde yüzyıllardır örneklerini gördüğümüz gibi, bir camiyi ve külliyesini, bir okulu, bir üniversiteyi merkeze alarak iyi bir planlama çerçevesinde inşa ediyoruz. Artık, gettolaşmaya yol açan, etrafı duvarlarla çevrili siteler inşa etmiyoruz. Biz kentin yoksullarının şehrin dışına itilmediği, zengin, orta ve dar gelirli vatandaşların bir mahalle kültürü içinde bir arada yaşadığı karma kentsel dönüşüm projelerini destekliyoruz. Kentsel dönüşüm sosyal, mekânsal, sınıfsal ayrışmaya neden olmayacaktır.
Artık devletimiz sadece bina inşaatına değil tamamen kentsel tasarıma yoğunlaşmaktadır. Yeşil alanları, meydanları, yolları, spor sahaları, çocuk parklarıyla bütüncül bir yaklaşımla doğaya saygılı projeler inşa edilmektedir. Anadolu'nun kadim kentlerinde tek tip değil yöresel mimariye sahip konutlar yapmaya başladık”
“İNŞAAT SEKTÖRÜ AYAKTA TUTULMALIDIR”
Açıklamasında, “Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de önümüzdeki yirmi yılda dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konut var” diyen Bakır, “Bu, senede 334 bin konuta karşılık geliyor. TOKİ'nin yıllık 50 bin konut üretebildiği göz önüne alındığında, özel sektörün bu konudaki önemi ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki istihdamın yüzde 7,4'ünü inşaat sektörü sağlamaktadır. İnşaat sektörü yüzde 100 yerli girdiye dayanan, sanayimizi de tetikleyen lokomotif sektördür; bu nedenle ayakta tutulması ve desteklenmesi gerekmektedir”
Haber: Cafer ZENGİN