BİR ZİMMET SKANDALI!

BİR ZİMMET SKANDALI!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde 2 sivil memur, para karşılığında verilen ehliyet kartlarından elde edilen paraları not defterine yazarak not edince ortaya düşündüren bir tablo çıktı. Memurlar arasında verilen kartlar ile alınan paralar konusunda görüş ayrılığı yaşanca konu yargıya taşındı.

 

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilgin bir dava daha görüldü.

Dava ile birlikte Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’nde yaşanan ve akıllarda soru işaretleri bırakan bir tablo gün yüzüne çıktı. Yargıya taşınan iddialara göre, Trafik Tescil Şubesinde görevli olan sivil memurlar A.Y. ile M.K., vatandaşlara belirli bir miktar para karşılığında verilen ehliyet kartlarından elde edilen paraları ve kartların adedini kendi aralarında gayri resmi olarak tuttukları bir not kağıdına yazdılar. Elde edilen paraları ise Emniyet Müdürlüğü tarafından görevlendirilen M.K. isimli memur, aracılığıyla belirli aralıklarla Maliye’ye teslim ediliyordu. Ancak  verilen ehliyet kartları ile bu kartların karşılığında alınan paralar uyuşmayınca olay, yargıya taşındı. M.K. isimli memur, davanın başlangıç sürecinde şüpheli sanık olarak davada yer alırken, bir sonraki duruşmaya ise tanık olarak katıldı. Diğer memur A.Y. ise duruşmada sanık sıfatı ile hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanık A.Y. mahkemedeki savunmasında Emniyet Müdürlüğü’nde  Trafik Tescil memuru olarak çalıştığını söyledi.

“1 RAKAMINI ARKADAŞIM EKLEMİŞ”

Davaya konu olan 978 adet ehliyet kartından elde edilen paraları 10 Haziran 2014’de, M.K.’ya teslim ettiğini ifade eden A.Y., mahkemedeki savunmasında şu ifadeleri kullandı: “Satılan kartların adedini ve elde edilen paraların hesabını kendi aramızda resmi olmayan bir deftere not alıyorduk.  Bir gün sonra ise M.K. paraları Maliye’ye götürüp teslim ediyordu. Bu işlem yıllardır böyle yapılıyordu. M.K., kendi aramızda tuttuğumuz resmi olmayan çizelgenin üzerindeki 978 rakamının önüne kendi el yazısı ile 1 rakamını eklemiş ve rakamı 1978 yapmış. Benim bu olayda suçum yok”

“ARKADAŞA KIZDIĞIM İÇİN 1 RAKAMINI YAZDIM”

Duruşmaya tanık olarak katılan diğer memur M.K. de, Emniyet’te görevlendirildiği için yıllardır Maliye’ye kartlardan alınan paraları kendisinin götürüp, teslim ettiğini belirterek, bu konuda çarpıcı bir gerçeği de dile getirdi. Alınan paralar konusunda resmi bir defterin tutulmadığını dile getiren memur M.K., “Karşılıklı güvene dayalı olarak parayı götürüp, getiriyordum. 978 rakamının önüne 1 rakamını ben yazdım doğrudur, ancak bunu yanımdaki arkadaşlara olayı açıklarken kızgınlığıma denk geldiği için yaptım” dedi.

“RESMİ ZİMMET DEFTERİ YOK MU?”

A.Y. ve M.K.’nin mahkemedeki savunmalarının ardından Mahkeme Başkanı her iki memura, “Emniyet Müdürlüğü’nde, ehliyet kartları verilirken, vatandaştan alınan kart paralarının tutulduğu resmi bir zimmet defterinin olup olmadığını” sordu.

DEFTER BİLMECESİ

Bunun üzerine hem tanık hem de sanık memurlar, Bu konuda  “Resmi zimmet defteri yok” şeklinde cevap verince, bu cevap akıllarda soru işaretleri bıraktı. Resmi kurumlarda bu şekilde iş yapılmasının sakıncalı olduğunu ve ortaya çıkan yapının olumsuz durumlara adeta davetiye çıkardığı bazı çevrelerce ifade edilirken, Mahkeme Heyeti “bir garip zimmet davası” dedirten davaya ilişkin bir sonraki duruşma tarihini ise 16 Haziran 2015 olarak belirledi.

Haber¨Emre POLAT