Bir sığınaktan kayak cennetine: Erciyes Kayak Merkezi'nin tarihi
Turizmci Fikret Çelikesir, Erciyes Kayak Merkezi'nin 1932'deki ilk sığınaktan, günümüzdeki modern tesislerine uzanan tarihini anlattı. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…
Turizmci Fikret Çelikesir, Erciyes Kayak Merkezi'nin geçmişten bugüne uzanan tarihi hakkında açıklamalarda bulundu. Çelikesir, Erciyes'in nasıl bir kayak merkezi haline geldiğini sosyal medya hesabı üzerinden açıkladı.
Çelikesir, "Erciyes Kayak Merkezi bugünlere nasıl geldi?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi: "Erciyes dağına ilk olarak 1932 yılında yol kenarında bulunan, daha sonra 2016 yılında yol yapımı sırasında yıkılan sığınak yapılmıştır. 1946 yılında Gençlik Spor İl Müdürlüğüne ait bina yapılır. Daha sonra bu binanın şekli değiştirilir. 1988 yılında yeni bina ilave edilir. Erciyes dağı 1950'li yıllarda turizm bölgesi olması için çalışma başlatılır. 1963 yılında telesiyej yapılır, o yıl çalışır ve arıza verir. 1972 yılına kadar da yapılmaz. 1972 yılında halk protesto eylemi yapar, tepkiler üzerine tek sandalyeli telesiyej tamir edilir. Bu tarihlerde Erciyes turizm yatırım bölgesi ilan edilir ve dağ evine kadar yol parke döşenir. 1983 yılında Karayolları bakım evi yapımı başlar, 7 ya da 8 yılda bitirilir. Ardından 1988 yılında 1. Teleski yapılır. Daha sonra ikincisi. Sonra da kamu kurumlarının misafirhaneleri yapılır. 1988 yılında yeniden Turizm bölgesi ilan edilir ve Master plan uygulanmak istenir. Yapılan master plan tartışmaya açılır, bir grup dağcı ve kayakçının karşı çıkması ile planın uygulaması durdurulur. Bu planda 10 katlı oteller bulunuyormuş hem de kayak pistinin ortasında. 1993'te bir kez daha master plan hazırlanır, bu plan da tartışmaya açılır ve sivil toplum örgütleri desteğiyle reddedilir. 1995'te yeniden bir master plan daha yapılır. Plan Vali Saffet Arıkan Bedük'ün baskılarıyla uygulamaya konulur ve oteller için tahsisler yapılır. Fakat hiç kimse aldığı tahsis alanına otel yapmaz ve öylece kalır. Daha sonra askeriye tesisleri yapılmaya başlanır.
O yıllarda Mehmet Eğlenceoğlu yeni bir master plan yapılması için çalışmalara başlar ve nihayetinde dönemin Belediye Başkanı Özhaseki'ye planın detaylarını anlatır. Daha sonra Kayserili gazeteci, turizmci ve belediye başkanlarını Avusturya Alpleri'ne götürerek burada kış turizmi nasıl yapılır gösterilir ve temaslarda bulunurlar. Sadece bir dağ köyünün senede 5 milyar euro kış turizminden gelir elde ettiğini ve ne kadar kârlı bir yatırım olduğunu görürler. Kayseri'ye döndükten sonra master plan çalışması hız kazanır ve Mehmet Eğlenceoğlu'nun önderliğinde ve danışmanlığında ATC firması ile çalışmalar başlar."
Erciyes Kayak Merkezi, bugün Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden biri haline geldi. Yapılan yatırımlar ve geliştirilen projeler sayesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.