Bir şehir yeniden inşa ediliyor...

Abdullah Gül Üniversitesi, Kayseri ve Kahramanmaraş Mimarlar Odası Şubelerinin iş birliğiyle 'Yeniden Gelişen Kahramanmaraş: Afet Sonrası Kent Planlaması ve Yeniden İnşa Süreçleri' konulu uluslararası konferans düzenlendi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.

Bir şehir yeniden inşa ediliyor...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de “Yeniden Gelişen Kahramanmaraş: Afet Sonrası Kent Planlaması ve Yeniden İnşa Süreçleri” başlıklı uluslararası konferans, Abdullah Gül Üniversitesi, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi ve Mimarlar Odası Kayseri Şubesi iş birliğiyle düzenlendi.

Bir şehir yeniden inşa ediliyor...

Dokuz farklı ülkeden alanında uzman akademisyen, mimar, şehir plancısı ve meslek profesyonelinin katılımıyla gerçekleşen konferans, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Kahramanmaraş’ın yeniden inşa sürecine yönelik bilimsel ve mesleki katkının önemini bir kez daha ortaya çıkardı.

Etkinliğe Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Kahramanmaraş Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Mimarlar Odası Genel Merkez Başkanı Zeynep Eres, Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Burak Asiliskender, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er katıldı.

Bir şehir yeniden inşa ediliyor...

Konferansta konuşan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er, “Bugün burada, yalnızca bir şehirden değil, aynı zamanda bir hafızadan, bir kimlikten, bir gelecek umudundan söz edeceğiz. Akademiden yerel yönetime, sivil toplumdan özel sektöre kadar birçok farklı kesimden değerli katılımcılarla birlikte, Kahramanmaraş’ın yeniden kalkınmasını, sürdürülebilir şekilde gelişmesini ve afetlere daha dirençli hale gelmesini nasıl sağlayabileceğimizi konuşacağız.

Tarih boyunca pek çok zorluğu aşmış bir milletiz. Ancak zaman zaman şehirlerimizi çeşitli sebeplerle kaybettiğimiz dönemler oldu. Bu yüzden bir şehri yeniden inşa etme ihtiyacı, bizim için yabancı bir konu değil.
Bu süreçte stratejik planlama, afetlere hazırlıklı olma, çevresel duyarlılık ve sürdürülebilirlik gibi konular elbette ki son derece önemli. Ama bana sorarsanız, bir şehri yeniden inşa etmenin en hassas ve en kıymetli yönü, yerel halkı o şehre yabancılaştırmamaktır. Eğer biz bu kentin kimliğini koruyarak, geçmişine saygı duyarak bir yeniden inşa süreci yürütebilirsek, o zaman Maraşlı hemşerilerimizin bu şehirle olan bağlarını da koruyabiliriz.

Bugün şehrin bir kısmı yeniden inşa edildi, bir kısmında ise çalışmalar sürüyor. Ancak bir Maraşlının Kapalı Çarşı’ya adım attığında aynı duyguyu hissedebilmesi gerekiyor. Azerbaycan Mahallesi’ne gittiğinde geçmişten izler görebilmeli. Bahtiyar Yokuşu’ndan her gün geçerken, geçmişte hissettiğiyle aynı duyguyla yürüyebilmeli.
Çünkü şehir dediğimiz şey sadece yapı taşlarından ibaret değildir. O şehir, anılarıyla, dokusuyla, insanıyla bütündür. Ve biz, o bütünlüğü yeniden kurmalıyız.
Bu vesileyle; iki yıldır Kahramanmaraş için büyük bir emekle çalışan, mücadelelerine bizzat şahitlik ettiğim Kahramanmaraş Şube Yönetim Kurulu üyelerine özellikle teşekkür etmek istiyorum. Aynı şekilde, bu şehri tekrar ayağa kaldırmak için bürokrasiden sivil topluma, emeği geçen tüm Kahramanmaraşlılara da teşekkür ediyorum.

Umut ediyorum ki bu konferans, Kahramanmaraş’ın geleceğine dair önemli ve somut adımların atıldığı, çok kıymetli bir buluşma olur.” dedi.

Bir şehir yeniden inşa ediliyor...