- Haberler
- Özel Dosya
- Bir döneme damgasını vuran Sümer Holding'le ilgili yeni gelişme! O taşınmazlar özelleştiriliyor
Bir döneme damgasını vuran Sümer Holding'le ilgili yeni gelişme! O taşınmazlar özelleştiriliyor
Bir döneme damgasını vurdu. Cumhuriyet'in kazanımları arasında yer alan Sümer Holding kurulduğu yıllarda dışa bağımlılığı sonlandırdı. Kayseri'de de taşınmazları olan holdingle ilgili olarak yeni gelişme. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Bir döneme damgasını vuran sanayide Devlet sloganı ile reklamlar yapan Sümer Holding’in taşınmazlarının satış süreci devam ediyor. Holdinge ait Kayseri’deki taşınmazlar da bir dönem diğer illerde olduğu gibi tartışmaları beraberinde getirmişti.
Örneğin Sümer Holding’e bağlı olan Kayseri Pamuklu İşletmesi Erciyes Üniversite`ne devredilmişti. Özelleştirme ve devir işlemlerine yönelik tartışmalar gündeme damgasını vurmuştu.
Kayseri Bölge Müdürlüğü 2003 yılında kapatılmıştı
2003 yılı 12 aylık dönemde Pazarlama İşletmesine bağlı aralarında Kayseri’nin de yer aldığı Samsun, Konya, Trabzon, Adana, Van, Isparta Tedarik Dağıtım ve Depo Müdürlüğü, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 17.07.2003 tarih, 799 sayılı Olur’u ile kapatılmıştı.
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 22.04.2009 tarihinde aldığı karar ile Sümer Halı’ya bağlı Kayseri Bölge Şefliği 24.02.2010 tarihinde o dönem faaliyet gösteren ve daha sonra kapatılan Kayseri İl Özel İdaresi’ne devredilmişti. Sümer Holding 03 Haziran 1933 tarih ve 2262 sayılı Kanun ile 11 Temmuz 1933 tarihinde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ‘Sümerbank’ adı verilerek kurulmuştu. 17 Haziran 1938 tarihinde 3460 sayılı kanunla Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü (KİT) haline getirildi.
Kayseri’de kurulan Sümerbank’la Pamuk bağımlılığı ciddi derecede azaldı
Süreç içerisinde Sümerbank adıyla kurulan Kayseri'deki fabrika 5 yıllık kalkınma planına dahil edildi. Fabrikanın temeli 20 Mayıs 1934'te dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı. Fabrikayı Rus mimar Sergeevich Nikolaev tasarladı. İlk büyük kompleksi Eylül 1935'te Kayseri'de açıldı. Fabrika sayesinde Türkiye ham pamuk üreticisi ve ihracatçısı oldu. Pamuk bağımlılığı ciddi derecede azaldı.
Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş üretmek için kurulan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası'nda hizmete açıldığı yıllarda 2 bin 100 işçi ile 155 memurun çalışıyordu. Fabrikada üretim 1999 yılına kadar sürdü. Fabrikaya ait binaların bir bölümü, 2013 yılında Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) olarak hizmet vermeye başladı. Sümerbank 21 Aralık 1999'da TMSF'ye devredilmişti.
Sümer Holdingle ilgili yeni gelişme! O illerdeki taşınmazlar özelleştiriliyor
Diğer yandan Ankara'da bulunan merkezde Genel Müdür Yardımcılığı görevini şu an aynı zamanda Kayserili olan Şaban Avcı’nın sürdürdüğü holdingle ilgili dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Adana, Bingöl, Kilis, Manisa, Mardin, Nevşehir, Niğde ve Trabzon illerinde bulunan taşınmazların, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri kapsamında satış yöntemiyle özelleştirileceğini duyurdu.
İhaleler, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhaleler, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.
İhaleye gerçek ve tüzel kişiler, Ortak Girişim Grupları (OGG), kooperatifler, vakıflar, gayrimenkul yatırım fonları ile belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine dair hüküm bulunan dernekler katılabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğünün ihale ilanına ulaşmak için TIKLAYIN