Binlerce yıllık mirasımızın en kıymetli öğesi Aşure günü ne zaman?

Hicri takvimde Muharrem ayının onuncu gününe, Aşure günü denmektedir. Detaylar Kayseri Olay'da

Binlerce yıllık mirasımızın en kıymetli öğesi Aşure günü ne zaman?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Hicri takvimde Muharrem ayının onuncu gününe, Aşure günü denmektedir. 2024 yılında Muharrem ayının 10. günü 16 Temmuz Salı gününe rast gelmektedir.

Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre aşure, binlerce yıllık mirasımızın en kıymetli öğelerinden biri olarak kabul edilir. Bu günde, farklı tatların bir araya gelerek kaynaştığı âşûr âşı, kültürel mozaiğimizin önemli bir parçasıdır.

Binlerce yıllık mirasımızın en kıymetli öğesi Aşure günü ne zaman?

Aşure, tufandan sonra yeryüzünde pişirilen ilk yemek olarak bilinir. Nuh peygamber, gemiden indiklerinde azık olarak getirilen buğday, mercimek, nohut gibi malzemelerle bu özel yemeği hazırlamıştır. Aşurenin içeriği, tahıl, baklagiller, meyveler ve çeşitli tohumlardan oluşan zengin bir bileşime sahiptir.

Bugün, aşurenin pişirilmesi ve dağıtılması adeta bir bayram havası taşır. Bu özel gün, birlikte yaşamanın ve dayanışmanın sembolü olarak kabul edilir. Geleneksel olarak evlere erzak götürülmesi ve farklılıkların ahenk içinde bir araya gelerek ortak bir tat oluşturması da önemli bir geleneğimizdir.

Binlerce yıllık mirasımızın en kıymetli öğesi Aşure günü ne zaman?

Aşure günü, aynı zamanda tarihimizde ve hafızalarımızda derin bir hüzün ile yer etmiştir. Bu elim günde, Sevgili Peygamberimizin torunu ve Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın gözünün nuru olan Hz. Hüseyin Efendimiz, yanında bulunan yetmişten fazla Müslüman ile birlikte Kerbelâ’da şehit edilmiştir.

Kerbelâ, Allah ve Resûlüne iman edip, Ehl-i Beyt sevgisini gönüllerine nakşedenlerin ortak acısı, yürek sancısıdır. Başta Hz. Hüseyin ve Kerbelâ’da şehit olan Ehl-i Beyt olmak üzere, mukaddesatımız uğruna can veren bütün şehitlerimize selam olsun. Makamları âlî, mekânları cennet olsun.

Binlerce yıllık mirasımızın en kıymetli öğesi Aşure günü ne zaman?

Aşura aşına lezzet katan ürünler; haşlanmış nohut, haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış buğday, kayısı kurusu, kuru üzüm, kuru incir, çubuk tarçın, portakal kabuğu rendelenmiş, toz şeker, pekmez, süt, kuru dut, karanfil, fıstık, elma veya kurusu, iğde, ayva, havuç, bal, gülsuyu, zeytin yağı, tereyağı, çok küçük parça kurban eti.

Süslemek için; toz tarçın, yenibahar, susam, antep fıstığı, fındık, kırılmış ceviz içi, nar tanesi, kuş üzümü, çörekotu, hindistan cevizi, vanilya, kakao, tuz evde ne varsa, elde ne varsa.

Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermesi de ayrı bir önem arz ediyor. Bu malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan âşûr âşı, göze ve damağa hitap eden özel bir lezzet sunar.

Aşure günü, birlikte yaşamanın, dayanışmanın ve sevginin sembolü olarak, gelecek nesillere aktarılan önemli bir mirası temsil etmektedir.

Konulur kazanlara şifa veren ürünler
Kaç türlü nimetlerden yapılır aşureler
Adettir, komşulara, akrabaya verilir
Asırlardır sürer bir gelenektir
Ortak tatlara bakar sevinilir 
Aşureler yiyenlere şifa olsun
Yiyemiyenlere nasip olsun
Sofralarımız bereketle dolsun...