Ali Aydın, Binlerce müteahhit batma tehlikesi ile karşı karşıya

Üsteki Foto ile ilgili bilgi notu: Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde 2016 yılında  canlı modelden desen ve resim çalıştayı yapılmıştı.

Ali Aydın, Binlerce müteahhit batma tehlikesi ile karşı karşıya
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Üsteki Foto ile ilgili bilgi notu: Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde 2016 yılında  canlı modelden desen ve resim çalıştayı yapılmıştı.
 Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Güzel Sanatlar Fakültesine aylık 3 Bin TL maaşla 3 canlı model alacak. Görev yapacak canlı model adaylarının uzun ve hareketsiz duruşlar için elverişli olmaları, emekli olmamaları gerekiyor.
 Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2017-2018 Eğitim-Öğretim güz ve bahar döneminde çalıştırılmak üzere, 3 canlı model alınacağını duyurdu. Şu an için 2 erkek ve 1 kadın canlı model arandığı ifade edildi. Model adaylarından uzun süreli hareketsiz duruşa elverişli ve dayanıklı olmaları isteniyor. Sözleşmeli olarak işe alınacak olan canlı modellerin aylık kazancı ise ders saatine göre yaklaşık 3 Bin TL’yi bulacak.
Fakültedeki sanatsal eğitim çalışmalarında görevlendirilecek canlı modeller için aranan şartlarda  üniversitenin resmi internet sitesinde duyuruldu. Başvurular 05-08 Eylül 2017 tarihlerinde Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlık Binası zemin katındaki Yazı İşleri Bürosuna yapılacak. İdeal vücut ölçülerine sahip modellerde, emekli olmamak, yaşlılık aylığı almıyor olmanın yanı sıra  karakteristik yüz ve vücut hatları da aranan özellikler arasında.
İşte Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin canlı model ilanında yer alan şartlar:
Güzel Sanatlar Fakültesi 2017-2018 Eğitim-Öğretim güz ve bahar döneminde çalıştırılmak üzere, aşağıdaki listede belirtilen şartlara sahip 3 adet canlı model alacaktır.
Not: Aday başvuruları 05-08 Eylül 2017 tarihlerinde Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlık Binası zemin katındaki Yazı İşleri Bürosuna yapılacaktır.
Canlı Model Alımı İçin Aranılan Şartlar:
1. Vücut bütünlüğüne sahip olmak,
2. Uzun ve hareketsiz duruşlar için elverişli sağlık durumuna sahip ve dayanıklı olması (Tam Teşekküllü Hastaneden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi gerekmekte olup göreve başlamadan alınacak)
3. En az lise mezunu olmak,
4. T.C vatandaşı olmak,
5. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
6. Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından hükümlü bulunmamak,
7. Erkek adayların askerlik hizmetini yapmış veya muaf olmak,
8. 657 sayılı kanunun 53. madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı bulunmamak,
9. Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli veya yaşlılık aylığı almıyor olmak.
Haber: Cafer ZENGİN
ANADOLU YAPIM MÜTEAHHİTLERİ FEDERASYONU GENEL BAŞKANI ALİ AYDIN, SEKTÖRDE YAŞANAN SORUNLARA DİKKAT ÇEKEREK, DERT YANDI!
‘BİNLERCE MÜTEAHHİT BATMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, Müteahhitlik sektörünün son yıllarda patinaj yaptığını belirterek, ‘Binlerce müteahhit batma tehlikesi ile karşı karşıya’ dedi.
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları anlattı.
Sektörün durma  noktasına geldiğini ve patinaj yaptığını ifade eden Aydın, demir fiyatlarındaki artışı işaret ederek, maliyetlerin arttığını ve müteahhitlerin iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Kentsel dönüşüm ile yapı denetim kanunundaki sorunlarının giderilmesi gerektiğini dile getiren Aydın, ‘Müteahhitlik hizmet kanununun bir an önce çıkartılması lazım.’dedi.
‘SEKTÖR PATİNAJ YAPIYOR’
Aydın, ‘Dünya’da Çin’den sonra 2’inci sırada olan, Türk Müteahhitlik sektörünün son yıllarda patinaj yaptığını, şimdi ise tamamen durduğunu görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın son verilerine göre ülkemizde 430.000’e yakın müteahhidin bulunduğunu, Genel Başkan yardımcılığını yaptığım İMKON İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonumuzun yaptığı tespitle binlercesinin batma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını üzülerek belirtmek istiyorum. Burada söz konusu olan sadece yapımcı olan müteahhit değildir. Emek yoğun olan bu sektörde, her müteahhidin yanında en az 5 alt taşeronunun olduğunu ve bunların yanında çalışanlarını da hesaba kattığımızda yüz binlerin işsiz kalacağını üzülerek belirtmek istiyorum. Müteahhitlerin çok zor durumda olduğunu, Çevre ve şehircilik bakanımız Murat Kurum’a, Ankara’da İMKON binamızda, Genel Başkanımız Tahir Tellioğlu başkanlığında, 4 Federasyonumuz ile 51 ilimizin temsil edildiği toplantıda, sektör temsilcileri tarafından acil olduğunu belirterek, sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz iletilmiştir. Yüklenici ve Yapımcı diyerek ifade edilen ancak başına kötü bir iş geldiğinde Müteahhit diyerek isimlendirilen bu meslek mensuplarının, ne bir hizmet kanunu, ne de odaları mevcut değildir. Ülke ekonomisinde, Yerel ve Milli diyebileceğimiz, 250’ye yakın alt sektörün ve ürünlerin kullanıldığı emek yoğun bu sektör adeta sahipsizdir. Munzam ve sicil aidatlarını ödedikleri odaları da suskun kalarak sahip çıkmamaktadırlar.’ şeklinde konuştu.
‘İNŞAAT SEKTÖRÜ DİĞER SEKTÖRLERİ DE ETKİLER’
İnşaat sektöründe yaşanan bu olumsuzlukların diğer sektörleri de doğrudan etkilediğine dikkat çeken Başkan Aydın, ‘İnşaat durduğu an bu yerel ve milli olan bu fabrikaların kapanacağını, sanayi ve ticaret odalarımızın yetkililerinin bilmemesi mümkün değildir’ ifadelerini kullandı.
Aydın, şunları söyledi, ‘Kayseri Organize sanayimizin, en yoğunluklu olduğu, Hacılar ve Ambar tarafından girilerek sayıldığında, 800’e yakın fabrikamız bulunmaktadır. Bu fabrikaların en az yüzde 50’si inşaat sektörünün temincisi yani tedarikçisi durumundadır. İnşaat durduğu an bu yerel ve milli olan bu fabrikaların kapanacağını, sanayi ve ticaret odalarımızın yetkililerinin bilmemesi mümkün değildir. Bizler sektör temsilcileri olarak bu durumu her platformda ifade etmekteyiz. Müteahhitlerimizin gönüllü kurdukları gerek derneklerimiz, gerekse Federasyonlarımız ve Konfederasyonumuz İnşaat sektöründeki sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi kamuoyu oluşturmak adına paylaşarak gündeme getirmekteyiz. Son aylarda dövizin ve faizin artması ile birlikte demirin 2016 yılı başında 1.250 TL/kg iken son olarak 4.300 TL/kg olması, inşaat maliyetlerinin genelde yüzde 70’e yakın artması, başta kamu müteahhitleri ve yapsatçılar dâhil konut üreticileri ile birlikte altyapı ve üst yapı müteahhitlerini adeta iş yapamaz hale getirmiştir.’

ÇÖZÜM İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Açıklamasında iktidar, muhalefet ve oda başkanlarına da  seslenen Aydın, çözüm olarak da şu maddeleri sıraladı, ‘2017/2018 yıllarının maliyet artışlarını telafi edecek şekilde, başta kamu müteahhitleri olmak üzere tüm müteahhitlere, fiyat farkı kararnamesinin acilen çıkartılmasını, Kamu ve özel sektörde sözleşme ile (kat karşılığı sözleşmeleri dâhil) süreli iş yapan müteahhitlere süre uzatımı verilmesini, Yapı ruhsatlarındaki sürenin uzatılmasına, Sıfır konut ve işyeri alım ve satımındaki tapu harçların geçici bir süre sıfırlanmasını, Kat karşılığı arsa temini ile müteahhidin aldığı konutlardan tapu harcı alınmaması. Konut ve işyerlerinde geçici olarak yüzde 8’e düşürülen KDV’nin devem ettirilmesine, Kamu bankalarından başta işçiler ve kamu çalışanlarına olmak üzere ilk ev alanlara %9’a kadar düşük faizle konut kredisi verilmesini, Kentsel dönüşüm kanunu ile Yapı denetim kanunundaki uygulama sorunlarının giderilmesine, Müteahhitlik hizmet kanununun bir an önce çıkartılmasına, Müteahhitlik mesleğinin istenilen güvenirliliğinin ve standardının sürdürülebilmesi için Müteahhitler Odasının kurulmasına, sektör temsilcileri ve meslek odaları ile müteahhitlerin içinde bulunduğu bütün gönüllü kuruluşların bir araya gelerek bir an önce bu sorunları ve çözüm önerilerimize ilave edebileceklerini belirleyip hep birlikte gerekirse Cumhurbaşkanımıza kadar çıkarak, ülkemiz için, şehrimiz için tüm insanlarımız için çözüm aramalıyız. Bunu bugün yapmaz isek, yarın çok geç olacaktır.’