Bildiğiniz bütün baklava tariflerini unutun! Bu lezzetten vazgeçemeyeceksiniz
Bayramların olmazsa olmazı arasında yer alan baklava bu bayramda da sofları süslemeye hazırlanıyor. Çokta masum olmayan bu tatlı için ise uzmanlar uyarılarını sürdürüyor. Kurban Bayramı öncesi ise özellikle diyabet hastalarını yakından ilgilendiren baklava tarifi geldi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Kayseri’de de Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Evlerde telaş ise başladı. Kayserili kadınlar bir yandan temizlik bir yandan ikramlık hazırlarken bayramların olmazsa olmazı baklava ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
Özellikle diyabet hastaları için bir tehlike olan baklava artık bir tehlike olmaktan çıktı. Diyabet hastalarına müjde gibi haber Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Mustafa Oğuzhan Ercan tarafından geldi. Öğr. Gör. Ercan, Kurban Bayramı'nın yaklaşması sebebiyle sürdürülebilir beslenme anlayışıyla diyabet hastalarına yönelik ‘diyabetik baklava’ tarifi geliştirildi.
Ercan, "Baklava, Türk mutfağının en tanınmış ve sevilen tatlılarından biridir. Tarihi Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan baklava, günümüzde hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok yerinde Türk mutfağının önemli bir simgesi olarak kabul edilmektedir. Bayramlar, düğünler, doğum günleri ve diğer özel günlerde mutlaka yer alan bir tatlıdır. Özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarında baklava yapmak ve ikram etmek, Türk kültürünün önemli bir geleneğidir. Bu nedenle diyabet gibi beslenme engeli olan insanlara bu tarifle yeni bir alternatif sunuyoruz" dedi.
Peki diyabet baklava nasıl yapılır?
Hamuru için gerekli malzemeler:
450 gram tam buğday unu
50 gram yumurta
200 gram yoğurt
100 mililitre zeytinyağı
120 mililitre su
15 mililitre üzüm sirkesi
10 mililitre elma suyu
5 gram baking soda
5 gram tuz
İç malzemeler:
400 gram toz kaman cevizi
200 gram klarife tereyağı
Şerbeti için gerekli malzemeler:
800 mililitre elma suyu
800 mililitre portakal suyu
10 mililitre limon suyu
200 gram süzme çiçek balı
Diyabet baklavanın yapılışı ise şöyle:
Diyabet baklava yapmak için önce şerbet hazırlanıyor. Şerbet için gerekli malzemeler tek bir tencerede bir araya geliyor. İlk olarak yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 40 dakika boyunca kaynatılıyor.
Ardından baklavanın hamurunun hazırlanma aşamasına geçiliyor. Geniş bir kapta tam buğday unu, elma suyu, baking soda ve tuz karıştırılıyor. Ortası havuz şeklinde açılarak yumurta, yoğurt, zeytinyağı, su ve sirke ekleniyor. Malzemeler iyice karıştırılarak yapışmayan bir hamur elde ediliyor. Hazırlanan hamur streç filme sarılarak oda sıcaklığında 30 dakika dinlendiriliyor. Dinlenmiş hamur 20 eşit parçaya bölünüyor. Her bir parça yuvarlanarak küçük bezeler haline getiriliyor. Bezeler merdane veya oklava yardımıyla ince bir şekilde açılıyor. Yufkaların yarısını yağlanmış fırın tepsisine (25x35x4/600 gr ölçülerinde alüminyum baklava tepsisi tercih ediniz) seriliyor. Her yufka katının üzerine erimiş tereyağı sürülüyor. Orta katmana geldiğinizde ince çekilmiş cevizi serpiliyor. Kalan yufkaları da aynı şekilde üzerine serilerek her katına tereyağı sürülüyor. Baklavayı dilediğiniz şekilde kesin. Kestikten sonra önceden ısıtılmış 180 °C fırında altın rengini alana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişiriliyor. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine 80 °C şerbeti çorba kepçesiyle eşit şekilde dökülüyor. Baklavanın şerbeti çekmesi için bir süre bekleyin (tercihen en az 2 saat). Şerbeti iyice çekmiş baklavayı dilimleyerek servis edebilirsiniz.