'Bıçak Parası Devlet Eliyle Yasallaştırıldı'

'Bıçak Parası Devlet Eliyle Yasallaştırıldı'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının, sağlıkta dönüşüm programının herkesi hasta etti” dedi. Arık, ayrıca bıçak parasını devlet eliyle yasal hâle getirildiğini savundu. Türkiye’de “26 milyon kişi antidepresan ilaç kullanıyor” diyen Arık, “Bıçak parasını devlet eliyle yasal hâle getirdiniz ve şu anda paranız kadar sağlık hizmeti alıyorsunuz” dedi.

 

 

Meclis’te Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, iktidarı eleştirdi ve Sağlıkta Dönüşüm’ün insanları hasta ettiğini iddia etti. Türkiye’de “26 milyon kişi antidepresan ilaç kullanıyor” diyen Arık, “Bıçak parasını devlet eliyle yasal hâle getirdiniz ve şu anda paranız kadar sağlık hizmeti alıyorsunuz” dedi.

Arık, şunlar söyledi: “Gerçekten, Ak Parti’nin temsilcilerini dinleyince burada ‘Acaba, onlar farklı bir Türkiye’de yaşıyor da biz farklı bir Türkiye’de mi yaşıyoruz?’ diye sormamak elde değil. Öyle bir tablo çiziyorsunuz ki insanın hastalanası geliyor. Ama gerçekten uyguladığınız bu dönüşüm projesiyle insanlarımız mutsuz, insanlarımız hasta. Bakınız, Sayın Bakanım, 26 milyon kişi Türkiye’de antidepresan ilaç kullanıyor. Bu sadece kayıtlı olan. 26 milyon kişi antidepresan ilaç kullanıyor. Dediniz ki bu dönüşüm projesiyle: ‘Kimliğinizi elinize alacaksınız, istediğiniz hastaneye, istediğiniz saatte, istediğiniz hekime ücretsiz muayene olacaksınız.’ diye çıktınız bu yola. Biz de alkışladık, millet de alkışladı ve size oy verdiler ama gelinen noktada bu böyle mi? Ve hep doktorları halka şikâyet ettiniz.   ‘Muayenehanelerde bıçak parası alınıyor.’ dediniz, ‘Bu sistem doğru değil.’ dediniz. Haklısınız, bu sistem gerçekten doğru olmayan bir sistemdi ama getirdiğiniz sistem daha da yanlış. Yani kendi elinizle, bıçak parasını devlet eliyle yasal hâle getirdiniz ve şu anda paranız kadar, paranız nereye kadar yetiyorsa o kadar sağlık hizmeti alıyorsunuz. Bakın, dün ben Kayseri’deydim, bir hasta aradı beni, dedi ki:  ‘Doktorum, özel bir hastanede yatıyorum, iki günlüğüne tansiyonumu düzenlemek için beni yatırdılar. Bir günlük ücreti 350 liraymış, ben bir gününü karşıladım, bir gününü karşılayamıyorum. Bana yardımcı olur musunuz?’ ve yolumdan döndüm, hastayı ziyarete gittim. Türkiye’deki getirdiğiniz sağlık sistemi bu, paranız kadar ve paranızın yettiği yere kadar alıyorsunuz. Paranız yoksa vay hâlinize! Şu anda yüzde 200 katkı payı alınıyor. Bir şeyin katkısı aslından daha büyük olabilir mi? Aslından daha büyük katkı payı alınıyor Sayın Bakanım. Yani aslından daha büyük katkı payı veriyorsunuz”

 

“TOPLUMUN BEŞTE 1’İ AMELİYAT OLMUŞ”

 

Performans sistemini de tepki gösteren Arık, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a seslendi. Arık, “Sizin iktidara geldiğiniz dönemde 2 milyon kişi ameliyat olmuş 2002’de, bu on dört yılın sonunda 15 milyon kişi ameliyat olmuş, toplumun beşte 1’i ameliyat olmuş” dedi.

CHP’li Arık, “Hastaya nasıl bakıldığı önemli değil, kaç dakikada bakıldığı önemli değil; kaç hasta baktığınıza göre puan veriyorsunuz. ‘Kaç hasta baktınız?’ Ama ‘Bu hastaya nasıl baktınız?’ diye sormuyorsunuz. Bir hekim günde 120 hastaya nasıl bakar Sayın Bakanım? Bugün 120 hasta bakılıyor. Ve 13 milyon MR çekilmiş çünkü bakılmıyor ki hastaya; geliniyor, bakılıyor, tetkik isteniyor. Ne kadar muayene ettiniz, ne kadar tetkik istediniz, ne kadar ameliyat ettiniz o kadar para alınıyor.  Bakınız, sizin iktidara geldiğiniz dönemde 2 milyon kişi ameliyat olmuş 2002’de, bu on dört yılın sonunda 15 milyon kişi ameliyat olmuş, toplumun beşte 1’i ameliyat olmuş.  Acile başvuran kişi sayısı: Ülkenin nüfusu 80 milyon, tam 122 milyon kişi acile başvurmuş. Yani neresindesin tutsanız, dökülüyorsunuz.” dedi. Şehir Hastaneleri’nin de sorunlu olduğunu savunan CHP Milletvekili Çetin Arık, işletmecinin kar ettiğini vatandaşların ise mağdur edildiğini savundu. Kayseri Şehir Hastanesi’nin 427 milyon TL’ye mal olduğunu ifade eden Arık, yüklenici firmaya 25 yıl içinde 3 milyar 433 milyon 250 bin lira para ödeneceğini söyledi.