Benna, Neccar, Haddat! Kayseri'nin tarihi kalesinde kimler çalışmış kimler
Kayseri Kalesi ile ilgili geçmişe dair dikkat çeken ayrıntılar, Prof. Dr. Mehmet İnbaşı'nın Kayseri Kalesi ile ilgili yaptığı araştırmada ortaya çıktı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Tarihçi Prof. Dr. Mehmet İnbaşı’nın Kayseri Kalesi ile ilgili yaptığı araştırma Kayseri Kalesi’nin pek bilinmeyen yönlerini de ortaya çıkardı.
Araştırmasında Kayseri Kalesi’nin önemli askeri, mimari bir yapı olduğuna dikkat çeken İnbaşı, kalenin tarihi gelişimi ve 16’ncı yüzyılda geçirdiği tamir evrelerine de yer verdi.
8 Mayıs 1507’de Sultan 2’nci Bayezid tarafından tamir işinde kullanılmak üzere 57 bin 980 akçe malzeme alımı ve çalışanların ücretleri için yardım gönderildiğine araştırmasında yer veren İnbaşı, o dönem kalede çalışan işçilerin sayısına, meslek alanlarına ve aldıkları ücretlere de dikkat çekti.
O döneme ait kayıtlarda kale tamiratı için kireç hanede çalışan görevlilerin isimleri, nefer sayıları ve aldıkları ücretlere de yer veriliyor. Buna göre 61 günlük süre içerisinde çalışan işçilere ve ustalara 3 bin 543 akçe ödeme yapılmış. O dönem taş ustalarının 8 ila 12 akçe arasında yevmiye aldıkları ifade ediliyor.
Kalede çalışan işçilerin sayısı ve meslekleri
Diğer yandan Tarihi Kayseri Kalesinin onarımında o dönem çalışan ve usta ve işçilerin dağılımı şu şekilde;
Benna ( Bina yapan, mimar, usta, kalfa) 581
Neccar (Marangoz) 228
Haddat (Hat sanatını icra eden) 127
Irgat (Yapı işçisi) 346
Ortaya çıkan kayıtlarda Kayseri Kalesinde o dönem 8 Mayıs 8 Ağustos tarihleri arasındaki 90 günlük süre içerisinde toplam 1282 kişi çalışmış. 16’ıncı yüzyıl başları kalede yapılan ilk ve en önemli tamir olarak vurgulanıyor.
Çalışanların aldıkları ücret