BELEDİYELERDE 'ŞEFFAFLIK' TARTIŞMASI?

BELEDİYELERDE 'ŞEFFAFLIK' TARTIŞMASI?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yeni yılın  ilk meclis toplantısında belediyelerde denetim komisyonu üyeleri de belli oldu. Ancak komisyon üyelerinin çoğunluğu elinde bulunduran AK Partili isimlerden oluşması tepkileri de beraberinde getirdi. Bu duruma CHP ve İYİ Parti cephesinden tepki geldi. CHP Melikgazi İlçe Başkanı Yakup Yılboğa, “Seçim meydanlarında şeffaflık dediler ama bu sözlerin aksine şeffaflıktan nasbini almadıklarına üzülerek tanıklık ettim. Eğer yaptıklarınızdan şüpheniz yok ise, hesap vermekten korkmuyorsanız, Denetim Komisyonuna neden muhalefetten de üye almadınız?” diye sordu.

İYİ Parti Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Erhan Özhan da, Denetim Komisyonu üye sayısını 3’te tutup, muhalefetin engellenmek istediğini belirterek, “Muhalefetin temsil ettiği on binlerce hemşerimizin iradesi yok sayılıyor. Türkiye’nin hem yerelde hem genel siyasette şeffaflık beklediği bu günlerde, Kayseri deyimiyle ‘sen, ben, bizim oğlan oturup kendimiz harcar, kendimiz denetleriz’  işi oldu mu?”  diye sordu.

 

 

 

Yeni yılla birlikte ilçe belediye meclis toplantıları yapıldı. Toplantılar sonrasında “Şeffaflık” tartışması çıktı. Belediye Meclislerinde Denetim Komisyonu’nda görev yapacak isimlerin AK Partili üyelerden oluşması tepkileri de beraberinde getirdi.  CHP ve İYİ Partili bazı isimler seçim öncesi verilen sözleri hatırlatarak, “Bu mu şeffaflık?” diye sordu. 

“HESAP VERMEKTEN KORKMUYORSANIZ, NEDEN MUHALEFETTEN ÜYE YOK”

CHP Melikgazi İlçe Başkanı Yakup Yılboğa, Melikgazi Belediye Meclis toplantısını takip ettiğini belirterek, Denetim Komisyonunda sadece AK Partili meclis üyelerinin görev yapacak olmasına tepki gösterdi. Yılboğa, “Eğer yaptıklarınızdan şüpheniz yok ise, hesap vermekten korkmuyorsanız Denetim Komisyonuna neden muhalefetten de üye almadınız?” diye sordu.

“KÜÇÜK SİYASİ HESAPLARLA GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEKTELER”

“İlçemize ve kentimize yapılanları, yapılacakları yakından görmek, elimizden geldiğince katkı sunmak için Melikgazi Belediyesi’nin 2020 yılı ilk Meclis toplantısına katıldım. Ancak 25 yıldır Kayseri’yi yöneten zihniyetin seçim meydanlarında verdikleri sözlerin aksine şeffaflıktan nasibini almadıklarına üzülerek tanıklık ettim” diyen Yılboğa, “Gördüm ki, ben yaptım oldu anlayışıyla Kayseri’yi küme düşürenler hatalarından ders almamış, küçük siyasi hesaplarla günü kurtarmaya çalışmaya devam etmekteler. Zira Melikgazi Belediye Meclisi’nin gündem maddelerinden biri de Denetim Komisyonunun kurulmasıydı. Ancak AKP sayısal çoğunluğuna güvenerek ve Sayın Palancıoğlu’nun açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla, il başkanından aldığı talimatla, bu kentin yüzde 30’unu temsil eden meclis üyelerimizi bu komisyona almamayı tercih etti. Evet, sayısal olarak buna güçleri yetiyor. Ama hiç kimse unutmasın ki, sayısal güçlerinin yettiği kentlere ihanet ettiklerini de kendileri bir bir itiraf ettiler. Biz yarın bu kenti yönetenler de ‘İhanet ettik’ demesin diye bugünden uyarılarımızı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“BELEDİYEYİ DENETİMDEN KAÇIRMANIZ, ORTAK AKLI YOK SAYMANIZ SADECE SİZE DEĞİL MELİKGAZİ’YE DE KAYBETTİRİR”

AK Parti’ye seslenen CHP Melikgazi İlçe Başkanı Yakup Yılboğa, şeffaflık hatırlatması yaparak,  şu ifadeleri kullandı, “Bunun için soruyoruz, eğer yaptıklarınızdan şüpheniz yok ise, hesap vermekten korkmuyorsanız Denetim Komisyonuna neden muhalefetten de üye almadınız? Eğer Melikgazi Belediyesi AKP İl Başkanının talimatlarıyla yönetilecekse, Melikgazili hemşerilerimiz sizi neden belediye başkanı olarak seçti? Buradan Sayın Palancıoğlu’na seslenmek istiyorum, tek adam rejimi, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı toplumları ve kentleri her zaman uçuruma sürüklemiştir.  Türkiye’nin ihtiyacı olan şey sayısal çoğunluğu eline alanın her istediğini yaptığı sizin çağ dışı demokrasi anlayışınız değil, iktidarın dışında kalan çeşitli düşünce ve akımların varlığını, siyasal, sosyo-kültürel haklarını kabul eden çoğulcu demokrasidir. Kentleri ortak akıl ile yönetme iddianız ancak çoğulcu demokrasiyi hayata geçirmeniz ile olur. Sizden olmayanlara kapıları kapatmanız, belediyeyi denetimden kaçırmanız, ortak aklı yok saymanız sadece size değil Melikgazi’ye de kaybettirir. Lütfen Melikgazi’ye bu haksızlığı yapmayın”

İYİ PARTİLİ ÖZHAN: SEN, BEN, BİZİM OĞLAN DENETLEME KOMİSYONU

Bu duruma İYİ Parti cephesinden de tepki geldi. İYİ Parti Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Erhan Özhan da, “Sen, ben, bizim oğlan denetleme komisyonu anlayışı devam ediyor” diyerek, tepkisini dile getirdi.

“MİLLET İTTİFAKI’NIN BU KOMİSYONDA YER ALMASININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ ETİK Mİ?”

Aynı zamanda İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi de olan Erhan Özhan,  “Kocasinan Belediye Meclisi 2020 yılı ilk meclis toplantısında alınan kararla 3 kişilik Denetleme Komisyonu oluşturuldu. Bu komisyon bütçe harcamalarına ilişkin detaylı bir inceleme gerçekleştirerek bir bakıma bütçeyi ibra edecek. Komisyon üye sayısının 3 kişide tutulma nedeni muhalefetten bir kişinin dahi bulunması engellemek. İYİ Parti’nin muhalefet görevini ifa edeceği sistemin önünü almak gayretiyle, sayıyı en alt düzeyde tutmak yakışmadı. Peki Kocasinan ‘da yüzde 30’un üzerinde oy alan, her üç kişiden birinin tercihi olan Millet İttifakı’nın bu komisyonda yer almasının önüne geçilmesi etik mi? Doğru siyaset bu değil, yerlerinde olsam ‘işte buyurun hesap kitap’ der , gerekirse kendi kontenjanımdan bile feragat edip muhalefeti mutlaka bulundururdum, ama yapılmıyor. Eski alışkanlıklar… Muhalefet ve muhalefetin temsil ettiği on binlerce hemşerimizin iradesi yok sayılıyor. Türkiye’nin hem yerelde, hem genel siyasette şeffaflık beklediği bu günlerde, Kayseri deyimiyle ‘sen ben bizim oğlan’ oturup ‘kendimiz harcar, kendimiz denetleriz’ işi oldu mu?” dedi. Haber: Cafer ZENGİN