Başkan açıkladı: Kayseri üretimde birinci, ihracatta üçüncü sırada
KumSmall'de açılan Mobilya Fuarı'nda konuşan Kayseri Sanayi Odası Başkanı (KAYSO) Mehmet Büyüksimitci, yapılan bu fuar ile hem yeni ürünlerin tanıtılması hem de yeni iş birlikleri oluşturulması açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük karma alışveriş merkezi olan KUMSmall alışveriş merkezi ‘Dünyanın en modern mobilya fuarı’ mottosuyla düzenlenen Mobilya Fuarı, kapılarını açtı. 13 Ekim’e kadar sürecek fuara, yerleşik 200 firmanın yanı sıra 50 firma da dışarıdan katıldı.
Fuarın açılış töreninde Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci de bir konuşma yaptı. Başkan Büyüksimirti, yıllar önce bu projeyi KumSmall Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Sarıkaya ile konuştuklarını hatırlatarak, Kayseri’ye muhteşem bir eser kazandırdığını ifade etti.
Kazandırılan bu eserle Kayseri’nin hem ticaretine hem üretimine katkı vermesi açısından Sarıkaya’nın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Başkan Büyüksimitci, Sarıkaya’nın kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Kayseri’nin mobilya sektöründe bir lokomotif olduğunun altını çizen Büyüksimitci, “Bu tür organizasyonlar böyle bir fuar organizasyonu yaklaşık 300 markanın katılımı ile böyle bir fuar düzenlenmesi de hem bizim burada yeni ürünleri tanıtma fırsatımız hem de yeni iş birlikleri oluşturma şansımızı arttıracak. Mobilya üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız. İhracatta ise İstanbul ve Bursa'nın ardından üçüncü sıradayız. Kayserili sanayicilerimiz yüz kırktan fazla ülkeye mobilya ihracatı yapıyor.” dedi.
‘Kayseri'deki toplam ihracatımıza yüzde 51’ini Avrupa Birliği'ne yapıyoruz’
Büyüksimitci ihracat rakamlarını da açıkladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Geçen yıl şehrimizde 825 beş milyon dolarlık mobilya ihracatı yapıldı. Tabii diğer şehirleraracılığıyla yapılanları da yaparsak 1 milyar doların üzerinde Kayseri mobilya ihraç ediyor. Aynı zamanda ihracatımızın Kayseri'deki toplam ihracatımıza yüzde 51’ini Avrupa Birliği'ne yapıyoruz.
Buradan kesinlikle Kayseri'de üretilen bütün ürünlerin kalitesinin ne olduğunu herhalde anlatmak için Avrupa'ya satabilmenin zorluklarını ki son dönemde gelişen pazarımız Amerika, Kuzey Amerika, bununla beraber yüzde 60’ı geçiyoruz. Uuslararası alanda da rekabetçi olduğumuzu her konuda gösteriyoruz. Tabii bu bizim için yeterli değil.
‘İstediğimiz yerde değiliz’
Yüzdeye vurduğumuzda istediğimiz yerde değiliz. Onun için ama Kayseri'de her bir üretici, her bir ihracatçı, her bir ticaret erbabı daha fazla pay almanın, almak için sonuna kadar çalışıyor. Özellikle akıllı mobilyalar, çevre dostu ürünler ve fonksiyonel tasarımlarla dünya pazarında daha çok olmayı, daha çok kendimizi kabul ettirmeyi bekliyoruz. Bu kentlere uyum sağlayacak kapasitemiz ve kabiliyetimiz de var. Dolayısıyla küresel pazardaki rekabet gücümüzü daha da arttırmayı hedefliyoruz.
‘Kayseri, e-ticaret uyumu gösteren ikinci şehir’
Yine sayın bakan yardımcım, ticaret bakanlığımızın koordinasyonunda, e-ticaret, bilgi platformunun yayınlamış olduğu uyum endeksi raporuna göre Kayseri, İstanbul ardından en yüksek e-ticaret uyumu gösteren ikinci şehir. Şehrimizde e-ticaret yapan firma sayımız 2023 yılı itibariyle 9 bin 630 ikiye yükseldi. Yine en yüksek sayıda kargo gönderimi yapılan iller sıralamasında altıncıyız. Şehir olarak e-ticarette iyi durumda olsak da dünya e-ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek adına daha çok gayret göstermeliyiz. 2026 yılına kadar dünyadaki e-ticaret hacminin 5 trilyon dolar olacağı ifade ediliyor bu konuda hep birlikte biraz daha gayret sarf edersek inşallah Kayseri'yi daha iyi konuma getirmiş oluruz.”